Bravúros thai-box szereplés

A Budakalászi Sportcsarnokban megrendezett vasárnapi viadalon az IFMA (International Federation of Muaythai Amateur) szabályai szerint zajlottak a mérkőzések, a rendkívül erős mezőnyben két veszprémi sportoló volt érdekelt.

IFMA rövid szabályismerTető

A felnőtt versenyzők 3x2 percet (1 perc pihenő) küzdenek, majd a döntőkben 4x2 perc (1 perc pihenő) a menetidő. Kötelező felszerelés a thaibox short, a fogvédő, a (lehetőség szerint fém) herevédő, a lábfejvédő, egy részből álló lábszárvédő, a testvédő, az ujjatlan póló ( a testvédő alatt), a könyökvédő, a felül zárt fejvédő, a bandázs, a jó állapotú kesztyű (10-es), a női mérkőzéseken mell- és mélyütésvédő. A küzdelmek muay thai szabályok szerint zajlanak, a clinch (a versenyzők fogásból dolgoznak), illetve a térd és könyöktechnikák is engedélyezettek. Gyerek és kadett korosztályokban térdrúgás fejre nem engedélyezett.

Szilágyi Arnold 57 kg-ban indult, kemény csatákban, de rendkívül kiegyensúlyozott teljesítménnyel nyerte meg a magyar bajnokságot. Az elődöntőben a tatabányai Sárközi Olivérrel találkozott, a veszprémi versenyző magabiztosan lépett túl ellenfelén. A döntőben a pécsi Bodajk Patrik várt rá, aki a korábbi Wako-bajnokságon legyőzte őt. Ezúttal azonban Andor mind a négy menetet egyhangú pontozással nyerte meg. Az utolsó menet előtt megsérült a veszprémi bajnok, de edzője, Körmendi Ferenc úgy döntött, hogy tovább engedi a mérkőzést, hiszen Arnold egyértelműen győzelemre állt. A döntés meghozta az eredményét, az utolsó menet után Szilágyi Arnold kezét emelték a magasba.


A Veszprémi csapat az éremátadás után

Kaufmann Péter 63 kg-ban volt érdekelt, ő is rendkívül magabiztos versenyzést mutatott be. A legjobb négy közé jutásért a szentendrei Albrecht Pétert győzte le. Ellenfelének a mérkőzés végére elfogyott a levegője, végig a clinheltek a harcosok, fogásból könyököltek és térdeltek, végül 3:0-s egyhangú pontozással a veszprémi sportoló lépett tovább az elődöntőbe. Minden esélye megvolt Kaufmann Péternek is, hogy döntőbe jusson, de egy vitatható mérkőzésen alulmaradt a kazincbarcikai Doró Istvánnal szemben. 2:1-es pontozással hozták ki a bírók az ellenfelet győztesnek, de a mérkőzést vezető bíró folyamatosan szétszedte őket a clinchelésből, pedig ez a technika ebben a szabályrendszerben megengedett. A 3. hely ettől függetlenül jó teljesítmény, reméljük, a jövőben még törleszthet Péter kazincbarcikai ellenfelének.

Értékelés

- Amikor megérkeztünk a versenyre, a nevek láttán kissé elbizonytalanodtam, olyan komoly versenyzők gyűltek össze. Az elvégzett munkánknak meglett az eredménye, Arnold győzelméhez nem férhetett kétség. Péternek is el kellett volna jutnia a döntőig, de sajnos a bíró megakadályozta őt ebben. A clinchelés az ő technikájának erőssége, így a bíró az ellenfelének kedvezett azzal, hogy folyamatosan szétszedte őket, pedig a szabályok szerint tovább kellett volna engednie a küzdelmet. Meg kellett elégednünk a 3. hellyel, de Péter teljesítménye biztató a jövőre nézve – értékelt Körmendi Ferenc, a Veszprémi Thai-box SE edzője.

Hozzászólások

Tisztelt Németh Attila! Az Ön által szerkesztett cikket igen kimerítőnek és részletesnek találtam, ami meg kell hogy mondjam igen csak jó érzéssel tölt el. Egyetlen problémám akadt az Ön cikkével, mégpedig , hogy az IFMA nyertesét nem Andornak, hanem Arnoldnak hívják, mint ahogy ez egyszer meg is jelenik a cikkben. Mivel mind két említett versenyzőt személyesen is ismerem,így eléggé bántó számomra, hogy hibás név jelent meg itt. Természetesen nem Ön az egyetlen aki hibázott, mert meg kell mondanom más újságok is elrontották Arnold nevét (pedig nincs benne semmi nehéz- véleményem szerint). Nem tudom, hogy honnan ered a hibás információ, de remélem ahol lehet javítják majd a hibát. Ezt az egy dolgot leszámítva én nagyon élveztem az Ön beszámolóját a budakalászi versenyről, és különösen tetszett a szabályok külön ismertetése azok számára akik laikus szemmel nézik ezt a küzdősportot.Tisztelettel:Udvaros Gitta Kedves Gitta! Köszönöm az észrevételt, javítottuk a hibát. Az Andor és az Arnold hangzásra hasonló név, ami persze nem jogosít fel arra, hogy összekeverjem. A srácok nevét még nekem is tanulnom kell, a jövőben figyelek rá, remélem, sok sikeres thai-box versenyről tudunk beszámolni. Igyekszünk a megszokottnál részletesebben, tartalmasabban beszámolni a sportág történéseiről, erre szolgált a laikusoknak szóló szabályismertetés is. További sikeres versenyzést kívánok! Németh Attila
Udvaros Gitta2009. november 19. 14:53
Név E-mail cím A képen látható számsor:
Hozzászólásommal elfogadom a hajraveszprem.hu szabályzatát.

A rovat további cikkei

Facebook