Szakdolgozat is született a rendezvényről

Az ötKARikás játékok tudományos vonatkozása több hallgató – köztük Hargitai Dávid Máté - érdeklődését felkeltette.

Szépen fokozatosan beépül az ötKARikás játékok az egyetemi rendezvénypalettába, ennek pedig egyik velejárója, hogy több hallgató szakmai szemmel is elkezdte vizsgálni a rendezvényt. Hargitai Dávid Máté úgy határozott, hogy szakdolgozatot ír az egyetemi olimpiáról, amivel remélhetőleg a rendezvény jövőképének pozitív irányú változásához is hozzájárul.

Dávid demonstrátorként (rendszerint a kiválóan teljesítő hallgatókat bevonják a tanszékek operatív munkájába) tevékenykedik a Pannon Egyetem Alkalmazott Gazdaságtan Tanszékén, szakdolgozatát Sasné Grósz Annamária kezei alatt írja „A sport közösségformáló ereje a szponzoráció árnyékában” címmel.

A témaválasztáskor Dávid a sporthoz való személyes kötődését is figyelembe vette, ami az alapvető affinitást biztosította a szakdolgozat megírásához.

- Eddigi életem során is fontos szerepet játszott a sport, megfogott a közösségformáló ereje. Korábban főleg csapatsportokban vettem részt, és itt, az egyetemen is megtaláltam ezeket a lehetőségeket. Az ötKARikás játékok egy olyan egyetemi sportrendezvény, mely felkarol egy eszmét, és az öt kar összefogását szorgalmazza – fejtette ki Dávid.

A rendezvényen két héten keresztül mintegy 20 sportágban mérhetik össze tudásukat a Pannon Egyetem hallgatói, oktatói és dolgozói.

A Gazdaságtudományi Kar Gazdálkodás és Menedzsment szakos, végzős hallgatója megvizsgálta, hogy az ötKARikás játékokra jelentkező hallgatók milyen attitűdökkel rendelkeznek, milyenek a fogyasztási szokásaik, tehát milyen sportágakban vesznek részt, illetve terveznek részt venni. Természetesen a csapatsportok a legnépszerűbbek, a labdarúgást preferálják a legtöbben, az egyéni sportok között a póker, mint divatsport jelenik meg. 

A kutatás első részében Dávid elméleti áttekintést végzett elsősorban a szponzoráció szemszögéből, hiszen e nélkül nem lenne életképes a rendezvény. Mélyinterjúkat készített az alapítókkal és a jelenlegi szervezőkkel, majd a hallgatók körében készített kérdőíves felmérést.

- Az egyetemi háttér elengedhetetlen feltétele a rendezvény sikeres lebonyolításának, hiszen a sportlétesítmények és a sporteszközök meghatározó részét térítésmentesen biztosítja a résztvevők számára, illetve a Testnevelés és Sport Intézet oktatói szakmai segítséget is nyújtanak a lebonyolításban. Az anyagi források előteremtése mellett a szervezők egyik legnehezebb feladata a humánerőforrás biztosítása, mivel a legtöbben társadalmi munkában tevékenykednek a rendezvény lebonyolításában – mondta Dávid.

A kutatás során sok érdekes és tanulságos eredményt kapott, köztük például azt, hogy a hallgatók 90 százaléka a Hallgatói Önkormányzatot jelölte meg elsődleges támogatónak, és magas értéket kapott az egyik legnépszerűbb energiaital-forgalmazó cég is. Az előbbi eredmény részben valós, viszont az utóbbi kevésbé, vélhetően azért kapott ilyen magas értéket a cég, mert több egyetemi rendezvény szponzorálásában is részt vesz.

Egy másik elgondolkodtató eredmény alapján a résztvevők 90 százaléka rendszeresen – többnyire hobbi szinten – sportol, és csupán 10 százalék az, aki csak a kötelező testnevelés miatt mozdul ki otthonról. A megkérdezettek 60 százaléka motiváltabb lenne, ha az éremdíjazás mellett értékes nyeremények is lennének.

Dávid egyik iránymutatása szerint a rendezvényt úgy lehetne jelentős mértékben előremozdítani, ha tudományos munka keretében kimutatható lenne, hogy a szponzorok számára érdemes a rendezvényt támogatni, a szponzori aktivitás növekedése pedig a résztvevői létszám növekedését eredményezné.

Bár a formális csatornákon nagyobb részben értesülnek a hallgatók a rendezvényről, viszont befolyásoló hatása mégis kisebb, mint az ismerősökkel folytatott kommunikációnak. A rendezvény közösségformáló ereje - mely összhangban van az eszmeiségével is - kidomborodni látszik.

Hozzászólások

Végre egy elkötelezett hallgató! Ritkán látni, hogy egy ilyen egyetemi szintű sportrendezvény hatására olyan kezdeményezések is keletkeznek, mint az itt említett elhivatott hallgató dolgozata.Részemről csak támogatni tudom az ügyet és még annyi, hogy: Hajrá 5 kar!
Takács Tibor2009. november 07. 19:40
Név E-mail cím A képen látható számsor:
Hozzászólásommal elfogadom a hajraveszprem.hu szabályzatát.

A rovat további cikkei

Facebook