Újévi torna a felkészülés jegyében

Három veszprémi csapat is részt vett a Passauban rendezett nemzetközi labdarúgó viadalon, egyikük meg is nyerte a tornát.

A hölgyeket a Gizella VSE képviselte a németországi tornán, a másik két csapat a VFC USE „D” (1997/98-as születésűek) és „B” (1993/94-es születésűek) korcsoportos fiú labdarúgói voltak.

A rangos tornán 106 csapat, több mint ezer (osztrák, cseh, német, angol, svájci és magyar) labdarúgója érkezett a Dreiländerhalle-Streif-Arénájába, ahol a DLW-műfüves pályáján küzdöttek a helyezésekért.

A Gizellás lányok célja egyértelműen a csapatépítés és a tavaszi szezonra való felkészülés volt. Rendkívül rangos mezőnyben rengeteg tapasztalatot szereztek a lányok. Az SV Neulengbach ellen vereséggel kezdtek (0:3), majd egy szoros mérkőzésen maradtak alul az VFB Straubing ellen. (0:1) A harmadik mérkőzésre érett be a csapat játéka, ahol sikerült legyőzni a Niedernbayern-Auswalh csapatát 2:1-re. Az utolsó mérkőzésen az FC Mariakirchentől egyetlen góllal kaptak ki a mieink. (1:2) A tornát végül a tavalyi UEFA kupa győztes, hatszoros osztrák bajnok SV Neulengbach nyerte, 2–0-ra legyőzve a FC Bayern München II együttesét.

A „D” korcsoportos fiúk igazi bravúrt végrehajtva megnyerték a tornát, amely még magyar csapatnak az elmúlt tíz év alatt nem sikerült. Az SV Garham elleni döntetlent (1:1) követően a TSV 1860 Rosenheim legyőzte (0:3) a veszprémi srácokat, de a DFB SP Pfarrkirchen elleni diadallal (3:1) sikerült kivívni a továbbjutást. A legjobb négy közé a FC Dingolfing legyőzésével (3:1) jutott be a csapat, ahol az SpVgg GW Deggendorf gárdájával találkozott, és diadalmaskodott 2:1-re. A torna döntőjében a fiúk eddigi legjobb játékukkal várakozáson felüli teljesítménnyel könnyedén győztek az SV Wacker Burghausen csapata ellen 3-0 arányban. A gólokat Puskás Martin szerezte, a torna legjobb játékosa Kovács Botond lett.

A „B” korcsoportos fiúk is nagy reményekkel vágtak neki a tornának, de a csoportból való továbbjutás nem sikerül. A TSV Regen ellen döntetlennel kezdtek (1:1), majd egy nagy zakóba szaladtak bele az Sp Vgg GW Deggendorf ellen (2:6), de az utolsó mérkőzésen szépen búcsúztak a tornától, hiszen legyőzték a JFG Passau Donau csapatát. (2:0)
Nem jutottak tovább

Mindhárom csapat meghívást kapott a jövő évi tornára is, ahova bizonyára szívesen térnek vissza a veszprémi együttesek. Az idei passaui megmérettetés részletei Pintér János és Matolcsi István beszámolójában megtalálhatók.

Munkával kezdte az évet a Gizella Veszprémi SE felnőtt női labdarúgó csapata, eleget tettek ugyanis a testvérvárosi meghívásnak és immár harmadszor vettek részt a hagyományos év eleji Passau-i teremtornán (Sonnenland Cup)
Az első sikeres, majd a tavalyi sikertelen szereplés után, idén (a felkészülésükhöz mérten) méltóképpen képviselték városunkat a veszprémi lányok. A decemberi felkészülés mellett, hogy a motiváció hatékonyabb legyen Veszprém tiszteletbeli polgára a Passauban élő Vincze Antal, és a delegációt vezető Szolnoki Pál még pénzdíjat is felajánlott a jobb szereplés érdekében.
A tornán, amely a veszprémiek szempontjából elsősorban a tavaszi bajnoki szezonra való felkészülést szolgálta, a lányok nem vallottak szégyent. Küzdeni tudásban, gyorsaságban és akaraterőben egyenrangú partnerei voltak a zömmel a profi világot is képviselő ellenfeleiknek, és a 3 minimális vereség mellet egy győzelmet is begyűjtöttek, 2:1-re legyőzték ugyanis (egy a németek elmondása szerint is kitűnő mérkőzésen) Alsó-Bajorország válogatottját.

Gizella VSE – SV Neulengbach 0–3
VFB Straubing – Gizella VSE 1–0
Gizella VSE – Niedernbayern-Auswalh 2–1
FC Mariakirchen – Gizella VSE 2–1

A tornát egyébként a tavalyi UEFA kupa győztes, hatszoros osztrák bajnok SV Neulengbach nyerte, 2–0-ra legyőzve a FC Bayern München II együttesét.
A jól helytálló Veszprémiek góljait Véninger és Magyar (2) szerezték.

Pintér János és Laki Zoltán edzők irányításával a következő játéskosok képviselték a veszprémi színeket:

Dömsödi Petra, Hogya Regina, Faddi Zsuzsanna, Kikl Anett, Tolner Anita, Németh Alexandra, Hegedűs Gabriella, Borbély Csilla, Véninger Tünde, Magyar Marietta, András Anita, és Kis Danica

Az összetartás jelezvén a csapattal tartott még a sérült Varga Kinga, szívből szurkolva társainak, a stílusos játékot látva a veszprémi lányok mérkőzésein.

A Gizella VSE a szervezőbizottság részéről már most meghívást kapott a következő évi januári passaui tornára.

Veszprémiek a „Sonnenland –Cup 2010”nemzetközi labdarúgó tornán

Időpont:
Nők: 2010. január 02.
Fiúk: 2010.január 04.
Helye: Németország, Passau

Passau városa és az SpVgg Hacklberg egyesület meghívására Veszprémből két ifjúsági és egy női labdarúgó csapat vett részt a 11. Nemzetközi Ifjúsági Teremlabdarúgó tornán, a Hacklberg Sörfőzde Sonnenland-Kupáján. A tornán 106 csapat, több mint ezer labdarúgója osztrák, cseh, német, angol, svájci és magyar csapatok érkeztek a Dreiländerhalle-Streif-Arénájába, ahol a DLW-műfüves pályáján küzdöttek a helyezésekért.

A korcsoportok mérkőzései több csoportban zajlottak:
Nők: Gizella SE Veszprém 2010. január 02. szombat 13,30 órától
„D” korcsoport 1997/98-as születésűek 2010. január 04. hétfő 9,00 órától
„B” korcsoport 1993/94-es születésűek 2010. január 04. hétfő 16,00 órától
A fiú csapatok a VFC USE játékosaiból álltak.

2010. január 03-án vasárnap reggel 8,00 órakor indultunk a Stadion parkolóból. Az utazáshoz szükséges okmányok (igazolás, biztosítás) ellenőrzése után összesen 24 gyermek és 5 felnőtt indult útnak.

A delegáció vezetője: Matolcsi István a Polgármesteri Hivatal munkatársa volt, a VFC USE-t szakmai vezetője Rugovics Vendel képviselte.
A „D” korcsoport edzője: Kozma Csaba, a „B” korcsoport edzője pedig Palotai Nándor volt.

Szerencsés utazást kővetően, fél három körül érkeztünk meg a passaui sportcsarnokhoz, ahol a fiúk megismerkedhettek a helyszínnel, majd a szálláshelyre indultunk.

A másnapi reggeli után a „D”korcsoport résztvevőit a mérkőzések helyszínére szállítottuk, az idősebbekkel pedig városnézésre indultunk.
A fiúk látogatást tettek a Gizella kápolnában és Gizella királynő sírjánál egy rövid megemlékezést tartottak, majd a város nevezetességeivel ismerkedhettek meg.

A „D”korcsoportnak a versenyei négy csoportban 16 csapat részvételével zajlottak.
A mérkőzések 1x10 percig tartottak.
A veszprémiek első mérkőzésüket az SV Garham csapatával játszották, akik megszerezték ugyan a vezetést, de szerencsénkre Tóth Bence góljával sikerült egyenlítenünk így döntetlen eredménnyel mutatkoztunk be.
Második meccsen a jó erőkből álló TSV 1860 Rosenheim ellen mérkőztünk és sajnos 3-0-as vereséget szenvedtünk.
A csoport utolsó mérkőzésén a DFB SP Pfarrkirchen ellen a továbbjutás volt a tét és ennek megfelelően izgalmas mérkőzésen 3-1-es arányú győzelmet aratott a VFC USE, és ezzel a csoport második helyén végezve továbbjutott a legjobb nyolc közé.

A folytatásban egyenes kiesési rendszerben zajlottak a mérkőzések.
A legjobb négy közé jutásért a fiúk a másik csoport győztesével az FC Dingolfing csapatával mérkőztek és Kovács Botond két illetve Puskás Martin egy góljával könnyedén nyertek 3-1 arányban.

A következő mérkőzésen már a döntőbe jutás volt a tét, amely ennek megfelelően óriási küzdelmet hozott. Kovács Botond és Puskás Martin góljaival 2-1 arányban sikerült legyőzni a SpVgg GW Deggendorf csapatát.

A torna első helyét eldöntő mérkőzésén a fiúk eddigi legjobb játékukkal várakozáson felüli teljesítménnyel könnyedén győztek az SV Wacker Burghausen csapata ellen 3-0 arányban. A gólokat Puskás Martin szerezte.

A „D” korcsoportos fiúk igazi bravúrt végrehajtva megnyerték a tornát, amely még magyar csapatnak az elmúlt tíz év alatt nem sikerült.
Az eredményhirdetésen a győztesnek járó kupa és labda átvétele után kiderült, hogy a torna legjobb játékosa díját is magyar kapta, Kovács Botond.

A „B” korosztály a 2010. január 04-én 16,00 órakor kezdődő tornán lépett pályára. Ebben a korosztályban a csapatok két négyes csoportban mérték össze tudásukat.
Itt a mérkőzések 1x12 percig tartottak.
A veszprémiek csoportjukban az első mérkőzését a TSV Regen csapatával játszották. A csapat a kezdettől fogva irányította játékot és Novothny Soma góljával megszerezte a vezetést, de sajnos nem sokkal a befejezés előtt szabadrúgásból gólt kaptunk így a mérkőzés 1-1 arányú döntetlennel végződött.

A második mérkőzésen a Sp Vgg GW Deggendorf nevű csapattal játszottunk. Sajnos ezen a mérkőzésen semmi sem sikerült a fiúknak és súlyos vereséget szenvedtek 6-2 arányban. Góljainkat Novothny Soma éa Csík Zsolt szerezték.

A csoport utolsó mérkőzését a helyi JFG Passau Donautal csapatával játszottuk. A továbbjutáshoz már az előző mérkőzés eredményének tudatában nem maradt esély, de a fiúk megemberelték magukat és Bacsi és Novothny góljaival 2-0 arányban győztek és fejezték be a szereplésüket.
Kár volt az első mérkőzésen elért döntetlen eredményért, hiszen ez a társaság tavaly döntőt játszott és idén is esélyesnek tartották őket. Végeredményben az ötödik helyen végeztek.

A másnapi búcsúzáskor a veszprémiek újra meghívást kaptak a jövő évi rendezvényre, mind a két fiú korcsoportot és a lányokat is szeretettel várják a 2011-es tornán.
2010. január 5-én kedden 11,00 órakor indult a csoport haza Veszprémbe és érkeztünk meg szerencsésen 17,15 órakor.