Talpra akar állni a megye sportja

A sporthivatal március 31-én megszűnik, de a sporttanács dolgozik tovább, nem hagyja kárba veszni a megkezdett munkát.

Február 17-én hívták össze a megye sportvezetőit és aktíváit, akik a változásokból és a bizonytalanságból fakadó kérdéseikre kaphattak választ. Hantó István, a Veszprém Megyei Sporttanács elnöke elmondta, hogy váratlanul ért mindenkit a testnevelési- és sporthivatal megszűntetése, hiszen semmilyen előjele nem volt ennek, és szakmai egyeztetést sem folytattak az érintettekkel.

- A válság hatására elsősorban a számok tükrében döntött a megye vezetése, de a tárgyalások során ők is meglepődtek, hogy milyen feladatokat kell valamilyen módon pótolni. A törvényi kötelezettségeknek eleget kell tenni, ami pénzbe kerül, így közel sem tud annyit spórolni a hivatal megszűntetésével a megye, mint ahogy azt előzetesen gondolták. A mi munkánk most érett volna be, éppen ezért nem szeretnénk feladni, hanem tovább akarjuk vinni, amit elkezdtünk. Meg akarjuk mutatni, hogy a megye sportja talpra tud állni – mondta Hantó István.

Csik Ferenc, sportigazgatót azért lepte meg döntés, mert tavaly a megye elfogadta a sportkoncepcióját, melyben nem szerepelt a sporthivatal megszüntetése. Megkezdődtek a tárgyalások a jövőről, ennek eredményeiről számolt be Csik Ferenc.

- A tárgyalópartnerek megértették, hogy azt a háttértevékenységet, amit a szövetségeknek nyújtottunk, a megye nem tudja felvállalni. Ezért a meglévő irodák egy részének a terembérleti díját, a könyvelés költségét továbbra is a megye költségvetése állja, a feladatmegosztásról pedig további tárgyalásokra kerül sor hamarosan – mondta Csik Ferenc, és felhívta a figyelmet arra, hogy a szövetségeknek saját bevételekre kell törekedniük, mert idén sokkal kevesebb támogatást fog tudni nyújtani a sporttanács.

Rajki Tamás a megye alkalmazásában köztisztviselőként fog tovább dolgozni, a megye sportjának koordinálása lesz a feladata. Hozzá továbbra is fordulhatnak a szövetségek, de egy kis türelmet kért a megjelentektől, hiszen az átállás biztosan nem lesz zökkenőmentes.

Május 17-én közgyűlést tart a megyei sporttanács, ahol tisztségviselők választására is sor kerül. A következő nagy esemény a megye sportéletében a sportbál lesz, amit február 27-én rendeznek meg. A sportbál az összefogás egyik szimbóluma lehet. Nagy már a készülődés és ezzel együtt az érdeklődés is, a rendezvényről további információkat az Egyetemi Stadionban Rajki Tamás ad.