Két világcsúcs az idei célok között

A VEDAC kalapácsvetői az utánpótlás veszprémi dobóatlétika történetének legsikeresebb téli szezonját produkálták. Az ifi és junior dobóbajnokságon kalapácsvetésben a megszerezhető négy bajnoki címből hármat veszprémi versenyző gyűjtött be, ráadásul a bravúros eredményeket a hazai dobóatlétika fellegvárában, Szombathelyen sikerült elérnie Zentai Tibor tanítványainak. Az idei mérce rendkívül magas, de elérhető.

Már a felnőttek számára rendezett dobóbajnokságon is jól szerepeltek a veszprémi atléták.

- Hudi Ákos junior kora ellenére alig maradt le a dobogóról, és a tavalyi téli eredményénél fél méterrel jobbat dobott. Dobos Máté, Schwéger Norbert és Lévai Dóra is pontszerző helyen végzett, az ifjúsági olimpiára készülő Árvai Krisztián és Töreki Balázs is kiválót dobott. A női mezőnyben a szintén ifi korú Fertig Fruzsina hatalmas egyéni csúccsal végzett pontszerző helyen – számolt be az eredményekről Zentai Tibor.

A serdülő bajnokságon Pásztor Bence parádézott, kalapácsvetésben és diszkoszvetésben is bajnoki címet szerzett, óriási fölénnyel. Következett a márciusi Ifi és Junior Dobó Bajnokság Szombathelyen, ahol minden várakozást túlteljesítettek a veszprémiek.

- Nagyon készültünk, hiszen óriási tétje volt minden korosztályban a versenynek. Az ifiknél a nyári olimpia moszkvai előselejtezője volt a tét, ami feltüzelt minket, Fertig Fruzsina, Árvai Krisztián és Töreki Balázs is egyéni csúcsot dobott, Fruzsi és Krisztián meg is nyerte a viadalt. A junioroknál igazi presztizscsata folyt Hudi Ákos és a hazai versenyző, Szabó Dániel között. Ákos a világ idei legjobb eredményével (77,74) győzte le az oroszlánt a saját barlangjában – mondta Zentai.


Zentai Tibor

A VEDAC kalapácsvetői kemény feladatok előtt állnak, de határozott és nemes célokat tűztek ki maguk elé.

- Mint minden év elején, így idén is elvonultunk egy hétre edzőtáborozni az egész csapattal, ahol mindenki elmondta és le is írta egy papírra, hogy milyen célokat akar elérni. Ha év közben bárki bármikor meginog, akkor az orra alá dugom a papírt, felhívom a figyelmét arra, amit vállalt, és hogy a kitűzött célért mindent meg kell tennie – mondta határozottan Zentai.

Tavaly szinte minden cél teljesült, egy-egy hiúsult meg csupán sérülés miatt. Idén a sportolók közül többen világra szóló célokat tűztek ki maguk elé.

- Fertig Fruzsina, Árvai Krisztián és Töreki Balázs célja az ifjúsági olimpia, ahol mindannyian döntőbe juthatnának, de sajnos Krisztián és Balázs közül csak egyikőjük utazhat Szingapúrba. Hudi Ákos éremesélyes a junior világbajnokságon, sőt, akár meg is nyerheti – vélte Zentai Tibor, aki a legmerészebb célokat is megosztotta velünk:

- Hudi Ákosnak és Pásztor Bencének is esélye van idén világcsúcsot dobni, és ezért mindent meg is fogunk tenni. Ákost a világbajnokságra szeretnénk a legjobb formába hozni, Bence pedig a hazai rendezésű Balaton-bajnokságon fogja megkísérelni a világcsúcsot, ami kiváló hírverés lenne a sportágunknak – érvelt Zentai.

Május végén hazatér az Egyesült Államokból a VEDAC kétszeres olimpikonja, Orbán Éva, akinek az első megmérettetése a budapesti Csapat Európa-bajnokság lesz, ahol hazánkat és városunkat képviseli a kiváló atlétanő.