A felnőtteknél is jobban lök

Szolnoki Olivér, a veszprémi Dózsa György Általános Iskola 13 éves tanulója szabadidejének jórészét a zöld asztal mellett tölti, ugyanis közel másfél éve kezdett el biliárdozni, azóta pedig több kimagasló eredményt is sikerült elérnie.

Hogyan kerültél kapcsolatba a biliárddal, miért pont ezt a sportágat választottad?

A televízióban nagyon szerettem nézni a snooker közvetítéseket, és édesapám egy idő után felfigyelt arra, hogy mindig megmondtam, melyik golyót hova kell lőni ahhoz, hogy a játékos a következő lökéshez a lehető legjobb pozícióba kerüljön. Ezután szüleim vásároltak nekem egy 15x30 cm-es játékasztalt, amin nagyon ügyesen játszottam, és mindig elvertem édesapámat. Ő vette észre, hogy milyen nagy tehetségem van ehhez a játékhoz. Három éve, egy nyaralás során betértünk egy olyan étterembe, ahol volt biliárdasztal, és kipróbáltam azt, amit addig csak a TV-ben láthattam. Nagyon élveztem, és kértem szüleimet, hogy Veszprémben is kutassunk fel olyan helyet, ahol versenyasztalon játszhatok. Előtte több sportággal is próbálkoztam, jártam vívni, focizni, kézilabdázni, de ebben a sportban találtam meg számításaimat.

Mivel 13 éves, így az ifiknél szoktál indulni, vagy a felnőtt kategóriában is asztalhoz szoktál-e állni?

2007 novemberében indultam először versenyen, akkor még az amatőr kategóriában. Ebben a kategóriában nincs korcsoportos bontás, tehát a felnőttek között kellett küzdenem. Egy évvel később, 2008 decemberében az amatőr ranglista 5. helyére sikerült felküzdenem magamat. Ekkor igazoltam át a profik közé, ahol szintén a felnőtt bajnokságon indultam, mivel egy évben egyetlen versenyt szerveznek csak kifejezetten a korcsoportok részére, ekkor dől el, hogy ki képviseli Magyarországot az EB-n. Tavaly, január 1-én a ranglista 115. helyén kezdtem el az évet, jelenleg a 32. helyen állok.

Hol szoktál edzeni, heti hány alkalommal, van-e edződ?

A Balaton Plázában található Game World szalonban szoktam gyakorolni heti 3-4 alkalommal, általában hét közben délutánonként két órát, hétvégén pedig a délelőtti órákban, természetesen csak akkor, ha nincs versenyem.

A kezdeti időszakban Brazsil Róbert volt az edzőm, ő kezdett el velem foglalkozni. Feltétlenül meg kell említenem Zabó László nevét is, aki az akkori Magyar Biliárd Szövetség főtitkára volt. Ő kezdte el egyengetni a biliárdos pályafutásomat, és az ő ajánlásával kerültem kapcsolatba Kojsza Zoltánnal, a sokszoros magyar bajnok biliárdossal, aki szintén segített csiszolni a játékomon. Sajnos mind az időhiány, mind pedig az anyagiak közre játszottak abban, hogy ez a folyamat megszakadt. Jelenleg édesapám, Szolnoki László koordinálja az edzéseimet.

Hogyan tudod összeegyeztetni a tanulást az edzésekkel, versenyekkel? Osztálytársaid, tanáraid tudják-e, hogy ezt a sportot űzöd, figyelemmel kísérik-e az eredményeidet?

Jelenleg hatodik osztályos vagyok, nagyon jól megy a tanulás, a matematika, a történelem, és a testnevelés a kedvenc tárgyaim. A rajzolás viszont nagyon nem megy sajnos. Az év végi bizonyítványomban várhatóan csupa négyes és ötös osztályzat szerepel majd, aminek a szüleim is nagyon örülnek. Az edzés csak a tanulás után jöhet, a versenyek pedig mindig hétvégén kerülnek megrendezésre. Az iskolarádióban be szoktak számolni az eredményeimről, és az osztálytársaim, valamint a tanáraim is nagy örömmel fogadják, ha egy újabb sikert érek el.

Melyik kategóriát szereted jobban, a 8-as vagy a 9-es poolt, illetve a jövőben melyikre szeretnél nagyobb hangsúlyt fektetni, melyikben látsz több esélyt a kiemelkedő eredményekre?

A 9-es játékot szeretem jobban, de ennek ellenére a 8-as játéknem sem áll távol tőlem. Mindkét kategóriában a maximumra törekszek, a lehető legtöbbet akarom kihozni magamból.


Forrás: gameworld.hu

Mivel nem egy ismert sportág ez Magyarországon, a szüleid támogatnak pénzügyileg a karriered egyengetésében, vagy esetleg már szponzorod is van? Sok költséggel jár ez egy évben?

A szüleim lehetőségeikhez mérten próbálnak megadni minden esélyt, hogy minél több versenyen vehessek részt, és ezzel tapasztalatokat szerezhessek, de nem egyszerű feladat, mert van egy testvérem is, aki viszont zongorázik, illetve gumiasztalozik. A tavalyi év során egy verseny sorozat megnyerésével, melyet a Game World rendezett Érden, figyeltek fel rám a versenyszervezők, és felajánlották, hogy a veszprémi szalonban térítésmentesen gyakorolhatok. Ezzel jelentős költséget vállaltak át, de a versenyekre való utazások, a nevezési díjak még így is tetemes költségekkel járnak. Szponzorom egyenlőre sajnos nincs, de várom a potenciális jelentkezőket.

Milyen jelentősebb eredményt értél el eddig?

2008 októberében országos 9-es versenyen harmadik helyezést értem el amatőr felnőtt kategóriában, majd 2009 márciusában a Diák Országos Bajnokságon sikerült a harmadik helyet megszerezni. Két hónappal később az Országos EB válogatón szintén a dobogó legalsó fokát sikerült elcsípnem. Idén áprilisban a Diák Országos Bajnokságon a 9-es játékban második, a 8-as játékban 3. helyezést értem el, valamint a Game World Open felnőtt versenyen, az első helyen végeztem, melyet korábban már kétszer is megnyertem.

Mit vársz a nyári Európa Bajnokságtól, milyen esélyekkel lépsz asztalhoz, kik fognak elkísérni a hollandiai túrára?

Nagy izgalommal várom az Európa Bajnokságot. Fő cél a tapasztalatszerzés, illetve a tisztes helytállás, hiszen életem első EB-jén veszek részt még csak 13 évesen, ahol a 16 évesek között kell helytállnom. Az EB előtt még egy nagyon fontos nemzetközi verseny is vár rám. A Magyar Biliárd Szövetség az eredményeim alapján meghívott a diák válogatottba, és a Lengyelországban megrendezésre kerülő Nemzetek Kupája csapatversenyen fogom képviselni Magyarország színeit.

Mik a jövőbeni céljaid a továbbtanulás, illetve a biliárdozás szempontjából?

Terveim között szerepel a Lovassy László Gimnázium német tagozatára való felvételi, a biliárddal kapcsolatos terveim pedig apró lépésekkel haladni a kitűzött cél felé, ami nem más, mint a világbajnoki cím elnyerése.