Valami nagyot kéne alkotni

A Nemzeti Sportszövetség konzultációsorozatának keretében a szervezet elnöke és stratégiai főtanácsadója látogatott Veszprémbe, ahol a területi kapcsolatok lehetőségéről és a civil szféra összefogásáról folytatott eszmecserét a helyi és megyei sportvezetőkkel. A feladatokat mindenki ismeri, most már a tettek mezejére kell lépni.

- Arra törekszünk, hogy Magyarország 2017-ben a Világjátékok házigazdája legyen. Úgy gondoljuk, hogy – kisebb volumenű rendezvény lévén - nagyobb realitása lehet, mint az olimpiarendezésnek. Megoszlanak a vélemények, de abban mindenki egyetért, hogy valami nagyot kéne alkotni, ami összekovácsolja a magyar társadalmat – magyarázta Györfi János, főtanácsadó a sportszövetség terveit, amiben kimondatlanul is nagy szerepe lehet Veszprémnek elsősorban a Balaton közelsége és a multifunkcionális sportcsarnokának köszönhetően.

- A veszprémi kézilabdacsapat és a Veszprém Aréna példaértékű az országban. A királynék városában aktív sportvezetők tevékenykednek, akik segíthetnek a közös céljaink megvalósításában. A civil szférának egy olyan hálózati rendszert kell létrehoznia, ami elől egy sportbarát kormányzás nem fog kitérni. A sport az a dinamikus terület, amelynek értékeire válság idején is építeni lehet – vélte Györfi.

A konzultáció során kiderült, hogy a magyar sport civil szereplői tisztában vannak a problémákkal, már csak a konkrét lépéseket kell meghatározni.

- Csökken a sportszakemberek száma, a gyerekek és a felnőttek is egyre kevesebbet mozognak, sem a sportolóknak, sem az edzőknek nincs érdekvédelme, a sportmenedzserek nem tudnak elhelyezkedni, az egészségipari lobbi miatt a sport prevenciós szerepe háttérbe szorult, nem sportbarát a jogi környezet, és eltűnt a sport jövőképe – sorolta a legfőbb problémákat Györfi.


Dr. Gémesi György és Györfi János

Tungli József, veszprémi testnevelő és szabadidősport szervező szerint a problémák megoldása nem elsősorban anyagi kérdés, hanem rend, fegyelem és közös gondolkodás kérdése. A sarokpontokat fentről lefelé kell kijelölni, a helyi reformokhoz országos iránymutatás szükséges.

- Óriási tartalék van a magyar sportban, csak ki kell aknázni. Mindenki csak forrásokat akar szerezni, de nincs kijelölt irány. A sportot és a gazdaságot össze kell kapcsolni, és a kialakított stratégiát a médiumokon keresztül népszerűsíteni kell. Ennek érdekében videokonferenciákat szervezünk, amiket online, élőben is figyelemmel lehet kísérni – mondta Dr. Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke.