Összefogás az árvízkárosultakért

A Magyar Olimpiai Bizottság kezdeményezte a sporttársadalom összefogását az árvíz sújtotta területeken élő emberek megsegítéséért.

- Az ország 68 településén már közel 4000 főt kellett kitelepíteni. Közülük a borsodiak száma 51 településen több mint 3500 fő. Felsőzsolcán a legkritikusabb a helyzet – tájékoztatta a MOB tagjait és a közvéleményt Schmitt Pál, a MOB elnöke.


Fotó: metropol.hu

Mind többen sietnek a bajba jutottak segítségére, s amint Schmitt Pál hangoztatta, a magyar sportnak példát mutatva, igazi szolidaritással, együttérzéssel, összefogással kell segíteni. A segítségnyújtás tervének három változatát említette.

1. Fizikai segítség. Szó lehetne arról, hogy egyes sportágak, egyesületek, szakosztályok versenyzői együttesen, fizikai munkával segítsék a védekezést. A katasztrófavédelmet irányítók azt kérik, hogy kisebb létszámú csapatokat toborozzanak, azok álljanak készenlétben, s ha az illetékesek időszerűnek látják, ha segíteni kell, akkor az első hívó szóra álljanak készen a munkára.

2. Adományok. A MOB elnöke szerint nem elsősorban az egyesületeknek, szövetségeknek kell különböző összegeket felajánlani költségvetésük terhére, hanem a mintegy 300 ezer igazolt sportolót kéri áldozatvállalásra, vagyis hogy legalább 1.000 forinttal járuljanak hozzá az árvízkárosultak megsegítéséhez, a károk helyreállításához. Az akciót a Duna Televízióval közreműködve bonyolítják le, s a tudnivalókról a MOB internetes honlapján adnak tájékoztatást.

3. További segítségnyújtás. Amint Schmitt Pál részletezte, azt várja a szövetségektől, szervezetektől, szakosztályoktól, vagy akár egyes sportemberektől, hogy ötleteikkel, kezdeményezéseikkel, tanácsaikkal járuljanak hozzá az árvíz elleni küzdelemhez. Sok kicsi, sokra megy, s minden jó ötletet, kezdeményezést igyekeznek megvalósítani.

A Duna Televízó tájékoztatása szerint csak a TV-nézők június 17-éig több mint 278 millió forintot (kb. 1 millió eurót) ajánlottak fel.