Rajtol a kékszalag

Pénteken rajtol a rendkívül népszerű vitorlásverseny Balatonfüreden, a programok azonban már csütörtökön elkezdődnek.

A kékszalag története 1934-ig nyúlik vissza. Eleinte kétévente rendezték meg a rangos vitorlásversenyt, majd magyar vitorlás szövetség elnöksége 2001. október 30-án döntött arról, hogy a kékszalag versenyeket minden évben megrendezik. A páratlan években sorra kerülő versenyeket a "hagyományos" jelzővel illetik, ezeken szigorúbbak az osztályokra vonatkozó szabályok, míg a páros években a "nyílt kékszalagra" kerül sor, ahol gyakorlatilag az egyetlen korlátozás, hogy egytestűek indulhatnak.

Ezúttal tehát nyílt kékszalagot rendeznek, és a vitorlás verseny mellett hajókiállítás, autóbemutató, kisvonat-járat, festménykiállítás várja a résztvevőket. Kísérő, illetve párhuzamos rendezvény a Tér-Film-Zene Fesztivál és a Grand Aero Challenge repülőshow.

Európa leghosszabb tókerülő vitorlás versenyén természetesen a több mint 500 hajó között rajthoz áll a kilencszeres győztes és címvédő, Litkey Farkas is katamaránjával.

A balatonfüredi Tér-Film-Zene Fesztivál programjába illesztve a weboldalon folyamatosan nézhető élő közvetítés időnként a Kisfaludy színpadon is feltűnik, így a móló környékén sétálók is folyamatosan értesülhetnek a verseny aktuális alakulásáról.

A kékszalag programja

július 1. csütörtök
11:00 KÉKPÁNTLIKA RAJT

július 2. péntek
09:00 KÉKSZALAG RAJT

július 3. szombat
19:00 Fogadás a Sundance parkban

július 4. vasárnap
12:00 Díjkiosztó

További információk a rendezvény hivatalos honlapján olvashatók.