Zsanett igazi tehetség

Női birkózásban csak szabadfogású szakág van, ám ennek ellenére a veszprémi Németh Zsanett már kötöttfogásban is nyert versenyt, miközben fiatalabb korában a fiúkat is rendre legyűrte.

Németh Zsanettel Novothny Ottó, a Napló sport főszerkesztője készített interjút.

- Azonnal megtetszett a birkózás, amikor először láttam - mesélte a 16 esztendős hölgy, aki a Veszprémi Dózsa színeiben versenyez ugyan, de tavaly óta Budapesten él és tanul. - Az első közös versenybirkózások a fiúkkal jól sikerültek, noha akkoriban még azt kérdezték: "mit keres itt ez a lány". Manapság, ha megmondom mit sportolok, a többség azonnal rávágja: "ezt este szeretnék velem kipróbálni". Már hozzászoktam ezekhez a megjegyzésekhez.

- Egyelőre nincs összehajtogatva a füled.

- Pedig egyszer már megtört, de igyekszem nagyon vigyázni rá. Meglehetősen nehéz, de szerencsére kellőképpen hajlékony. Ugyanakkor kék-zöld foltokkal tele vagyok, de ezek állandó következmények.


Zsani már a felnőttek között is helytáll

- Gondolom, alaposan meglepődtél, amikor egyik pillanatról a másikra Budapesten "tartottak".

- Az nagyon furcsa történet volt. Felhívtak a fővárosba a válogatotthoz. Befejeztük az edzést és közölték: azonnal költöznöm kell a kollégiumba. Nehéz időszak volt, de szerencsére a szüleim mellettem álltak, mert tudták, hogy ez az életem. Most kedden, csütörtökön kettő, a többi napon egy-egy edzésem van. A hétvégeken pedig vagy versenyem van, vagy otthon pihenek.

- Elég sokat vitatkoznak a birkózás szabályairól, amik gyakran változnak is.

- Én a sokat kritizált sorsolással egyetértek, mert igazságosnak tartom. Két perc alatt illik ugyanis valamit csinálni, mert egyébként a "várjuk a csodát" birkózás megy, ami unalmas.

- Hajszállal maradtál le a Világjátékokról.

- Három menetes meccset játszottunk a kvalifikációs döntőben, de sajnos kikaptam. Ettől függetlenül egyáltalán nem keseredtem el, van még időm bőven javítani. A legközelebbi célom az olimpiai szereplés kiharcolása. Ha Londonban még nem is biztos, hogy ott lehetek, de a későbbi ötkarikás játékokra szeretném magam "bebirkózni". Egyébként sokan mondják, hogy nem túl nőies ez a sportág, de nem értek egyet az érveléssel. Mi ugyanazt az edzésmunkát csináljuk, ugyanazokkal a technikákkal harcolunk és ugyanolyan kőkeményen készülünk mint a fiúk.

Németh Zsanett háromszoros diákolimpiai bajnok és két alkalommal nyerte meg a korosztályos magyar bajnokságot. Érdekesség, hogy az idén fiatal kora ellenére három korcsoportban lépett szőnyegre az ob-n. A felnőtteknél második lett, a junioroknál győzött, az ifjúsági verseny szeptemberben lesz.