Blob: Új őrület!

Két veszprémi sportkedvelő fiatal, Feminger György és Peresztegi Csilla igyekszik meghonosítani hazánkban a tengerentúlról eredő extrém sportot, a blobot. A víz felett kialakított, hat méter magas ugrótoronyból egy ember leugrik a blobra, és ezzel egy időben egy másik ember a levegőbe repül.

- Egy olajat szállító amerikai hajón találták ki a blobot, néhány bátor tengerész ráugrott egy tartályra, és rájött, hogy ebből egy mulatságos játékot lehet csinálni. Később fogyasztóeszköként használták a tengerentúlon, és táborokat is szerveztek, majd gyorsan eljutott Európába is – beszélt a kezdetekről Feminger György.

- Ez a sport igazi kuriózum a maga nemében, ugyanis éppen akkora örömöt okoz maga a mozgás a fogyni vágyóknak, mint az átlagos termetűeknek. A leugrás után előre kell mászni a blobon 12 métert, ami minden porcikát megmozgat – vette át a szót Peresztegi Csilla.

- Tulajdonképpen a blob a sport és az extrém szórakozás kellemes elegye, amit komolyabb erőfeszítés nélkül, nevetve űz mindenki, akinek van egy kis bátorsága. Működési elve rendkívül egyszerű: az ugrást követő landolás következtében nyomás alakul ki a levegővel felfújt blobban, ami egy másik ember levegőbe repítését eredményezi – magyarázta Feminger György, majd hozzátette, hogy a blobot népszerűsítő weboldalon rengeteg információ, kép és videó található.

Blobozás közben kötelező a mentőmellény, és vannak füldugók is, de jellemező sérülés annak ellenére sincs, hogy első ránézésre veszélyesnek tűnik.

- A füldugó arra szolgál, hogyha valaki oldalra fordulva érkezik a vízbe, a becsapódástól a füle ne sérüljön. A mentőmellény megfelelő védelmet nyújt, a víz egy kicsit megütheti a blobozót, de komolyabb sérülés nem szokott előfordulni – érvelt Peresztegi Csilla.

Már megalakult az Európai Blob Egyesület is, amely azon dolgozik, hogy egy olyan értékelési rendszert alakítson ki, mely alapján versenyeket bonyolíthatnak le, és mielőbb egy Európa-bajnokságot is szeretnének rendezni.

- Leginkább a snowboard-hoz hasonló objektív pontozási rendszer kialakítása a mérvadó. Ausztriában már rendeztek tíz helyszínen, minden tartományban egy-egy versenyt, főleg hegyi tavakon, ahol tesztelték a pontozási rendszert – mondta Feminger György, aki hazánkban a Dunavarsányhoz közeli Rukkel-tavon találta meg az ideális helyszínt.

- A Balatonon sajnos partközelben többnyire kicsi a víz, de már kinéztem egy megfelelő helyet, ahol Veszprémhez is közelebb tudnám hozni a blobot.

galeria_33

Képgaléria