Kezdetét veszi a Junior Golf EB

A Balatonudvarin található Royal Balaton Golf & Yacht Club ad otthont a hét második felében zajló rangos eseménynek.

Az Európai Golf Szövetség (EGA) első alkalommal ítélte oda a European Young Mastersnek (Junior Golf Európa Bajnokság) a rendezési jogát Magyarország számára, ahol 28 ország 108 junior golfozója méreti meg magát csütörtöktől vasárnapig.

Az esemény gyémánt fokozatú támogatója az MKB Bank. A verseny informatikai rendszerét a T-Systems, a KFKI és a Samsung, a logisztikához szükséges eszközök egy részét pedig az AUDI biztosítja. A Sport Klub, mint kommunikációs partner áll a bajnokság mellett, és Balatonfüred városa mellett az R&A (St. Andrews-i Ősi és Királyi Golf Club), a Microsoft, a Kékkúti, a Hey-Ho, a Balaton Pékség, a Ford Solymár, és az Opel Hungaria is a támogatók között van.

A European Young Masters, talán még az elmúlt évi Szenior Európa Bajnokságnál is nagyobb jelentőséggel bír, hiszen a verseny első két-két helyezettje automatikusan bekerül Európa Csapatába, és részt vesz a Junior Ryder Cup-on, ahol Amerika legjobbjaival mérkőznek meg.

Az Európa Bajnokság ifjú résztvevői 3 x 18 lyukon, férfi és női kategóriában versengenek a bajnoki címért illetve a Nation's Cup (Nemzetek Kupája) keretei között a csapat elsőségért. A hivatalos verseny mellett, az EB keretein belül megrendezik a „longest drive” és a „nearest to the pin”, vagyis a leghosszabb és a legpontosabb ütés versenyét is.

Az esemény nyitó ünnepségére július 21-én szerdán 18 órai kezdettel, a balatonfüredi Anna Grand Hotel kertjében kerül sor. A bajnokság lebonyolítását az EGA által delegált versenyigazgató, Gorazd Kogoj vezeti majd, aki legutóbbi látogatása során minden részletre kiterjedő egyeztetést folytatott Timm Riggert szervezési és Sarlós Péter klubigazgatókkal.

A magyar golf történetében első alkalommal, a verseny idején hazánkba látogatnak az Európai Golf Szövetség vezetői Gonzaga Escauriaza jelenlegi elnök, Marion Thannhäuser korábbi elnök, John C. Storjohann főtitkár, valamint az R&A képviselői Alastair Graham és Pierre Bechmann, ezzel is hangsúlyozva a verseny jelentőségét. Érkezésük sportdiplomáciai okokból is jelentős, ezért Czene Attila, Sportért Felelős Szakállamtitkár is részt vesz egy baráti találkozón a vendégekkel.

A bajnokság versenynapjairól a Sport Klub csatornán minden este és a Balatonfüred központjában, a sétány mellett elhelyezett kivetítőn napi összefoglalót láthatnak, a verseny aktuális állását pedig online livescore segítségével követhetik az érdeklődők. Azok számára, akik szeretnének kilátogatni a pályára, szakértő kísérőt is biztosítanak a szervezők, így a sportot még nem ismerőknek is lehetőségük nyílik a verseny megtekintésére.

- A magyar golf fejlődése szempontjából rendkívüli jelentősége van, hogy Európa legjobb fiataljai a European Young Masters keretében mutatják be tudásukat. Ez a verseny példaként állítható a magyar fiatalok elé, éppen ezért bízom benne, hogy a három év alatt itthon is egyre szélesebb körben ismerik és szeretik meg a golfot, mely 2016-tól ismét szerepel az Olimpiai játékok sorában. A Junior Európa Bajnokság, mely 2010-2011-2012-ben, három éven keresztül kerül megrendezésre országunkban fontos állomása az Olimpiai felkészülő munkának – mondta Sugár András, a Magyar Golf Szövetség elnöke, az EB szervezőbizottságának egyik vezetője.

A versenyről további információk az esemény hivatalos honlapján találhatók.