Bajnokok fogadása

Debreczenyi János polgármester látta vendégül a vb-ezüstérmes Hudi Ákost, és az I. Ifjúsági Olimpiára készülő veszprémi sportolókat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a VEDAC kiválósága, Hudi Ákos a Kanadában rendezett junior atlétikai világbajnokságon kalapácsvetésben ezüstérmet szerzett. Augusztusban, Szingapúrban rendezik az I. Ifjúsági Olimpiát, ahova három veszprémi is utazhat. A VEDAC két kalapácsvetőt delegál a magyar csapatba, Fertig Fruzsinát és Töreky Balázst, míg a harmadik résztvevő a Veszprémi Dózsa SC birkózója, Németh Zsanett.

A fiatal tehetségeket Debreczenyi János polgármester fogadta a Városházán, ahol egy kötetlen beszélgetésen osztották meg egymással élményeiket a résztvevők. Debreczenyi János elmondta, hogy nagyon büszke a sportolók teljesítményére, és a sikerekről kérdezte őket.


Töreky Balázs, Fertig Fruzsina, Hudi Ákos és Németh Zsanett

Elsőként Hudi Ákos mesélt kanadai élményeiről, ahol óriási csatát vívott a győztes amerikai ellenfelével, és azt is megtudhattuk, hogy a kiváló nemzetközi szereplés után Zentai Tibor tanítványa már a felnőtt országos bajnokságra készül, a friss EB-bronzérmes Pars Krisztián és az EB-döntős Németh Miklós mögött a 3. helyet célozza meg.

Hudi Ákost követően Németh Zsanett mesélte el az elmúlt fél év történéseit. A Veszprémi Dózsa SC birkózója télen költözött a fővárosba, ahol a Csanády Árpád Gimnázium Mr. Tus Sportiskolájának tanulójaként napi két edzéssel készül a versenyekre. Remek eredményeket ért el az elmúlt hónapokban, a korosztályában az egész hazai mezőnyt maga mögé utasította, és a felnőtt országos bajnokságon is a 2. helyen végzett. Zsanett edzői, Faragó Zsolt és Izsák Károly is hangsúlyozták, hogy rendkívül kiegyenlített a nemzetközi élmezőny, és óriási teljesítménynek tartják tanítványuk olimpiai kvótáját.


Németh Zsanett mögött Debreczenyi János és Izsák Károly

A VEDAC két kalapácsvető ifjúsági olimpikonja Fertig Fruzsina és Töreky Balázs is elmesélte kvalifikációjuk történetét. Sokáig úgy tűnt, hogy Fruzsina épphogy lecsúszik az olimpiai szereplésről, de végül orosz ellenfele visszalépett, így mégis utazhat Szingapúrba. Fruzsina azóta feljött a világranglista hatodik helyére, így bizakodva váratja az ifjúsági korosztály legnagyobb seregszemléjét. Balázs a moszkvai előselejtezőn szerezte meg az olimpiai kvótát, ahol óriási csatát vívott csapattársával, a szintén VEDAC-os Árvai Krisztiánnal. Balázs döntős reményekkel vág neki az olimpiának, jelenleg a 3. legjobb idővel rendelkezik a mezőnyben, így minimális célkitűzése közel sem teljesíthetetlen.

Debreczenyi János a fogadáson elmondta, hogy a lehetőségekhez képest a város igyekszik támogatni a sportolók felkészülését, és 100-100 ezer forintot ajánlott fel a fiatal tehetségek versenyeztetésére, majd egy-egy ajándékcsomaggal is kedveskedett nekik. A folytatásban szó esett az atlétika és a birkózás specialitásairól, sportdiplomáciáról és személyes élményekről, majd sok sikert kívántak egymásnak a résztvevők a közeljövő megmérettetéseihez.


Veszprém olimpiai bajnok kalapácsvetője, Kiss Balázs emléktáblája előtt az utódok