Nagy Sportágválasztó - Aikido

A szeptember második hetében sorra kerülő Nagy Sportágválasztó közel ötven sportága közül elsőként, az aikidot mutatjuk be.

A tatai székhelyű Aikido Alapítvány támogatásával, 1999 szeptemberében alapítottuk meg az első, szövetségi háttérrel rendelkező Veszprémi Aikido Klubot, amelyet kezdetektől fogva vezetek Somogyi Gábor, első danos mester segítségével. Jelenleg én második dan fokozattal rendelkezem. Az alapítvány technikai vezetője Elsner László, 5. dan-os aikido mester, nemzetközi technikai vezetője pedig Fujita Masatake, 8. dan-os shihan. Fujita Shihan-on és az alapítványon keresztül így közvetlen kapcsolatunk van az aikido világszervezetével, a Hombu-val – mondta Pál Szilárd, a klub egyik vezetője.

- Milyen szellemiséget képvisel ez a sportág?

A sportág alapítója Uesiba Morihei, ismertebb nevén O-szenszej, azaz a „Nagymester”, a „Nagy tanító”. A sportág szellemisége a harmónia megteremtésében segít, ami természetesen a test és a lélek harmonikus egységében nyilvánul meg saját magunkkal, a világgal, és az egész univerzummal egységben. Az egész fizikai síkról indul saját magammal, a partneremmel és a környezetemmel. Természetesen az aikido elsősorban harcművészet, amelyben ugyanúgy szerepet kapnak a dobások, az ízületfeszítések, a földre vitelek, de védekező és nem támadó jelleggel. A védekezés hatékonyságának az alapja, hogy a támadó ütéseinek, rúgásainak az energiáját és lendületét visszafordítva hatékonyak tudjunk lenni, így tulajdonképpen a támadó saját magának okozza a sérülést.

- Hol és mikor vannak az edzések, hány tagja van jelenleg az egyesületnek?

Vannak felnőtt (12 éves kortól) és gyermek (5-12 éves korig) edzéseink. Az edzések helyszíne a Pannon Egyetem, Egyetem utca 12. tornaszobája.
Az edzések időpontja szeptembertől - június végéig, az iskolai időszakhoz igazodva:
Kedd: Felnőtt edzés
Eszközös edzés: 18.00-19.00 (Somogyi Gábor, 1. DAN)
Pusztakezes edzés: 19.00-20.30, tornaszoba (Pál Szilárd, 2. DAN)
Péntek: Gyerek edzés - 16.30-17.30 (Pál Szilárd, 2. DAN)
Felnőtt edzés - Pusztakezes edzés: 17.30-19.00 (Pál Szilárd, 2. DAN)

A nyári szünet idején előre egyeztetett időpontban, heti egy alkalommal, pusztakezes és eszközös szabadtéri edzések vannak a Schönherz pályán, valamint a nyári táborok is kiváló alkalmat jelentenek a gyakorlásra. A klubunk létszáma jelenleg körülbelül 15-20 fő, nálunk a kezdő és a haladó csoport együtt van, segítve minden tudásszint fejlődését.

- Milyen adottságok és felszerelések szükségesek a sportág elkezdéséhez?

Mivel az aikido egy defenzív rendszer, nincsen nagy fizikai állóképességhez kötve a sportág elkezdése. Természetesen mivel küzdő sport, szükség van egy bizonyos fizikumra, de ami a legfontosabb, az a kitartás és a fejlődni akarás.

Kezdőknek nem kell mindjárt az elején befektetni ruhába. Eleinte elegendő egy zipzár-és patentmentes melegítőnadrág és egy fehér, vagy világos színű póló, valamint egy papucs, hogy a folyosón való várakozás és szőnyegpakolás alatt tisztán és melegen tartsuk a lábunkat.

- Mivel készültök a sportágválasztóra (programok, bemutatók, egyebek), és milyen korosztályt vártok elsősorban?

Egy körülbelül 70 m2-es tatami áll rendelkezésünkre a bemutató edzésekhez. A program keretében különböző fogásokat, dobásokat, feszítéseket, valamint a hétköznapi életben is alkalmazható esés technikákat kívánunk megismertetni az érdeklődőkkel. Az edzés programot több dan fokozattal rendelkező mesterek és tanítványaik mutatják be. A résztvevők közül külön kiemelem Elsner-szenszej bemutatóját. Érdekessége a programnak, hogy lehetőséget biztosítunk a vállalkozó kedvű érdeklődők számára, mintegy 30-40 perces közös edzésre.

Korosztályos kötöttség nincs. a sportág iránt érdeklődőket szeretettel várjuk – zárta mondanivalóját Pál Szilárd.

a klub elérhetőségei

Tel.: 06-30/227-07-15
E-mail: veszprembudo@gmail.com
Honlap: www.aikido.veszprem.hu