Nagy Sportágválasztó - Thai Box

A szeptember második hetében sorra kerülő Nagy Sportágválasztó közel ötven sportága közül ezúttal a Thai Boxot mutatjuk be.

-Az egyesületünk 1995-ben alakult meg hivatalosan, de már a 90-es évek elején elkezdtük a sportág megismertetését a veszprémi fiatalokkal. Azóta tevékenységünkkel és megelégedettségre okot adó eredményekkel igazolva szolgáljuk az igazi sportérzést, a közösség erejét, a szabadidő tartalmas és egészséges eltöltését, valamint a fiatalok hasznos életérzésének kialakítását. Mindezt igazolják Világ-, Európa-, és Hazai bajnoki helyezéseink és a tevékenységünkben eltöltött évtizednyi idő - kezdte a beszélgetést Körmendi Ferenc, a veszprémi Thai-Box Egyesület vezetője.

-Milyen szellemiséget képvisel ez a sportág (a gyökerekről röviden)?

-A korai időszak történelméről és harci hagyományairól kevés adat áll rendelkezésre, mivel 1767-ben burmai seregek elfoglalták és felgyújtották a régi fővárost, így a krónikák megsemmisültek. Kétségtelenül ma is a leghíresebb küzdelmi rendszer a muay thai, ismertebb nevén a Thai-box. Eredete a bizonytalan múltba nyúlik vissza. A Muay Thai vagy Thai-Box egy közel 1000 éves harcművészet. A modern Thai-Box természetesen a régi hírnevét ma is tartja. Sokan a világ leghatékonyabb pusztakezes harci művészetének tekintik, az alaptechnikákat lényegében ötféle ökölütés, négy könyöktámadás, három térddel való és öt lábfejjel történő rúgás adja.

-Hol és mikor vannak az edzések, hány tagja van jelenleg az egyesületnek?

-Az edzések a Veszprém Arénában Körmendi Ferenc és Biczi Károly irányításával folynak. Hétfőn, szerdán és pénteken 17.30-19.30-ig vannak edzések. Jelenleg átlagosan 30-40 sportolni vágyó látogatja a klubbot.

-Milyen adottságok és felszerelések szükségesek a sportág elkezdéséhez?

-Különleges adottságokat nem igényel a sportág, de természetesen mivel küzdősport, ezért szükség van egy bizonyos fizikumra, ami viszont a legfontosabb, az a kitartás és a fejlődni akarás. Aki sportolni, mozogni, versenyezni, fogyni szeretne, azt nemtől-kortól függetlenül szívesen látjuk edzéseinken. Az edzésekhez szükséges felszerelések: sportruházat, bokszkesztyű, fogvédő gumi, sípcsontvédő. Ezek beszerzésében természetesen segítséget tud nyújtani egyesületünk!

-Mivel készültök a sportágválasztóra (programok,bemutatók,egyebek), és milyen korosztályt vártok elsősorban?
- Szeretnénk bemutatni különböző technikákat, páros gyakorlatokat, küzdelmeket, erősítő-kondicionáló gyakorlatokat. A helyszínen mindenki kipróbálhatja felszereléseinket, és részt vehet lazító és erőnléti gyakorlatokban. Természetesen megpróbálunk válaszolni az érdeklődők minden olyan kérdésére, ami a Thai-Boxal kapcsolatos.

A sportág iránt érdeklődőket szeretettel várjuk.

elérhetőségek

Veszprémi Thai-Box SE
Kapcsolattartó: Körmendi Ferenc
Tel: +3670/3684386
További információ:  www.thaiboxveszprem.hu