Nagy Sportágválasztó - Kendo

A hétvégén sorra kerülő Nagy Sportágválasztó közel ötven sportága közül ezúttal egy küzdősportot, a kendót mutatjuk be.

A Bakony Kendo és Iaido Club 1993-ban alakult Hoffmann Kálmán vezetésével. Jelenleg Balogh Tibor, 5.Danos Mester a Klub elnöke. Edzéseinket kedden és csütörtökön tartjuk Veszprémben, a SÉF szakközépiskola tornatermében, 18:30-20:30 óráig - kezdte a beszélgetést Szabó Áron, a klub versenyzője.

-Mi a Kendo lényege, szellemisége?

A kendó, vagyis a kard útja, a vívás japán harcművészete, a kendzsucuként ismert japán kardforgatás hagyományos technikáiból fejlődött ki. A kendót a hagyományosan megtervezett öltözetben és védőpáncélban gyakorolják, bambusz kardot forgatva fegyverként. Ma több, mint 8 millióan kendóznak világszerte. Japánban vannak, akik már 4-5 évesen elkezdik a gyakorlást, és folytatják életük végéig.
Az iskolákban torna órák keretein belül is oktatják. Szinte minden középiskolának és egyetemnek van kendós csapata, sőt cégeknek, vállalatoknak, még a rendőrségnek is.

A kendo eszméje fegyelmezni az emberi természetet a kard alapelveinek elsajátítása által.

A kendo gyakorlásának célja: megformálni az elmét és a testet, kiművelni egy életerős szellemet, s helyes és szigorú gyakorlás által fejlődésre törekedni a kendo művészetében. Emellett tisztelettel óvni az emberi becsületet és udvariasságot, segíteni a másokkal való őszinte együttműködést, és örökké törekedni önmagunk művelésére.

Ezáltal a kendo gyakorlója képessé válik: szeretni hazáját és embertársait, segíteni a kultúra fejlesztését, és hozzájárul a béke és a jólét elterjesztéséhez.

- Hol és mikor vannak az edzések, hány tagja van jelenleg az egyesületnek?

Az edzéseket Veszprémben, a SÉF szakközépiskola tornatermében lehet meg tekinteni kedden és csütörtökön 18:30 tól 20:30-ig. Jelenleg 25 regisztrált tagja van az egyesületnek.

-Országos, illetve nemzetközi szinten milyen kimagasló eredménnyel büszkélkedhet az egyesület?

Nemzetközi szinten a legkimagaslóbb sikert Balogh Tibor érte el, 1997-ben a kyotoi világbajnokságon az első helyet szerzett magyar csapat oldalán. Majd ugyanígy 2002-ben, a Nantesben megrendezett Európa Bajnokságon remekelt. Őt követi Molnár Éva, aki a 2004-ben, Magyarországon megrendezett Európa Bajnokságon csapat első helyet ért el. A budapesti Eb-re klubunk először állíthatott ki junior kategóriában versenyzőt, Szabó Áron személyében, aki a középdöntőig verekedte be magát, majd a későbbiek során több hazai bajnokságon is sikeresen szerepelt, így 2008-ban kijutott a Kokushikan Budo Egyetemre egy évre.

Klubunk több válogatott tagot is kinevelt, közülük Tóth László jelenleg a szenior országos bajnok. Meg kell említenünk Márkus Csabát, aki immáron a fővárosban edz, viszont hosszú ideig erősítette csapatunkat. Tóth Bertalan jelenleg a junior válogatott tagja és többszörös országos bajnok. Szemán Bence szintén országos bajnok gyermek és junior kategóriában. Csapatunknak országos szinten eddig egy második, illetve harmadik helyet sikerült kivívnia. A 17 év lefolyása alatt rengeteg eredményt magunk mögött tudhatunk, akit bővebben érdekel megtekintheti honlapunkon.

- Milyen adottságok és felszerelések szükségesek a sportág elkezdéséhez?

A kendóban nem igazán számít, hogy milyen adottságokkal rendelkezik az ember. Egyrészt a kardhoz hozzáerősödik, másrészt az idő folyamán mindenki megtalálja magának a legelőnyösebb technikát. Először elég egy melegítő. Akármennyire is azt hisszük, hogy a vágás miatt a kard használatára összpontosul minden, a legfontosabb akkor is a lábmunka. Minden a hatékony lábmozgáson alapszik, és azt elsajátítani hosszú és nehéz folyamat. Ha ez sikerül, a későbbiek során szükség van bambuszkardra, ruházatra és védőfelszerelésre. A bambuszkardról és ruházatról a gyakorlónak kell gondoskodnia. A védő felszerelés drágább, így ha nincs módunkban megvenni, a klub biztosít számunkra.


Képek forrása: bushikan-dojo.com

- Mivel készültök a sportágválasztóra (programok, bemutatók, egyebek), és milyen korosztályt vártok elsősorban?

Egy hagyományos Kendo bemutatóval készülünk, illetve jelen leszünk mindvégig, így ha bárkinek bármiféle kérdése van, szívest örömest állunk rendelkezésére.

Minden korosztályt szeretettel várunk!

elérhetőség

Bakony Kendo és Iaido Club
www.bakonykendo.hu
E-mail:
baloght_kendo@freemail.hu
Tel: 06-30-298-1613

HAJRÁVESZPRÉM.HU | Reklámozd a saját oldaladat is