Sportos időutazás Balácán

A római kori villagazdaságban ókori sportágakat próbálhattak ki Veszprém városi és megyei általános iskolás gyerekek.

Szeptember 18-án, szombaton a szeptemberi hétvégéken megszokott esős idő ellenére benépesedett a balácai villagazdaság. A rendezvény megnyitóját követően iskolánként 20 tanuló, a nevelőik kíséretében köredzés jelleggel nyolc tevékenységet próbálhattak ki, természetesen játékos formában, egymással versenyezve.

A Laczkó Dezső Múzeum vendégszeretetét élvezte Veszprémből a Báthory, a Bárczi, a Deák és a Dózsa, a megyéből pedig Pápa, Kislőd, Nemesvámos, Tótvázsony és Várpalota küldöttsége. A tanulók megmérették magukat birkózásban, kötéldobásban, tömlőugrásban, kocsihajtásban, ügyességi játékban, valamint három beszédes játékban: Cél a gödör! Ki az erősebb? Cél a ház!

A szervezők elsődleges célja az volt, hogy egészségtudatosságra neveljék a gyerekeket, építsék a közösséget, és elősegítsék a másság elfogadását. Speciális és integrált oktatást, nevelést folytató általános iskolák vettek részt a programon, minden induló emléklapot kapott, a legjobbak pedig oklevél illetve éremdíjazásban részesültek. A rendezvényen készült képek és a legjobbak névsora lejjebb a cikkben találhatók.

Amíg a szervezők az eredményeket összesítették, a gyerekek egy óra szabadprogramot kaptak. Ezalatt sem hagyott alább a sportolási kedv, az időközben a felhők mögül előbújó nap tovább fokozta a jókedvet. A legtöbben a főépület mellett található füves területen birkóztak a korábban megtanult szabályok alapján. Falevelekből, pulóverekből formáltak köröket, és próbálták meg egymást a körön kívülre tolni.

A Balácán eltöltött nap aktív kikapcsolódást jelentett a gyerekek számára, a szervezők tervei szerint hamarosan lesz folytatása is, hiszen az iskolán kívüli, rendszeres sportolásra való ösztönzéshez több alkalomra van szükség.

A legjobb tanulók névsora versenyszámonként

Kötéldobás:
Aschenbrenner Zsanett, Gere Nikolett, Piller Trisztán, Szepessy Kornél (Deák- Veszprém) Fuchs Dániel (Kislőd), Dabosi Zsanett (Tótvázsony)

Tömlőugrás:
Takács Veronika (Várpalota –Bartos), Rácz Gergő (Dózsa - Veszprém), Leveles Tamás (Tótvázsony)

Ki az erősebb?
Borisz Gábor (Kislőd), Takács Imre (Deák- Veszprém), Takács Anita (Bárczi- Veszprém)

Cél a ház!
Kovács Ádám (Bárczi- Veszprém), Kovács Réka (Nemesvámos), Hegyi Barnabás (Nemesvámos)

Kocsihajtás
Fertig Gábor-Eigner Beatrix (Nemesvámos), Szoboszlai Dániel-Dávid Krisztofer (Nemesvámos), Barka Dávid-Magyar Patrik (Báthory Veszprém)

Birkózás
Lányok: Kovács Ildikó (Nemesvámos), Szóládi Ingeborg (Bárczi-Veszprém), Ládonyi Dzsennifer (Deák-Veszprém)
Fiúk: Csiza Kristóf (Kislőd), Zsákay Márk (Tótvázsony), Vass Levente (Báthory-Veszprém)

4

Képgaléria