Veszprémi győzelem Kalocsán

A Veszprémi Egyetemi SC 3:1-re nyert a Kalocsai SE otthonában a női NB I alapszakaszának második fordulójában. A mezőny legeredményesebb, egyben legjobb játékosa a bakonyiak csapatkapitánya, a center Kovács Anikó volt.

A női NB I első fordulójában a házigazda, a bennmaradást az ajkai ARC RSE visszalépésének köszönhető Kalocsai SE 3:1-re kikapott a BITT-Kaposvári NRC vendégeként, a VESC pedig hazai környezetben győzött 3:1-re a Palota-Böllhoff ellen. A meccsre ezúttal nem a kalocsaiak megszokott otthonában, a Városi Sportcsarnokban, hanem a Kertvárosi Általános Iskola újszerű, impozáns, ám meglehetősen szűkös tornatermében került sor.

Az őszi nap bársonyos sugarai néha előbukkantak a bárányfelhők mögül, és a játékosok számára meglehetősen zavaróan besütöttek az ablakon is. Két hibával kezdett a VESC, de ellenfele rontásait lemásolta a házigazda, így kisvártatva már a vendégek vezettek (2:3). Erősen dadogott a játék az első percekben, közhely bár, de igaz, hogy egymás hibáiból élt a két együttes. 4:4 után egy-két jó megoldással ellépett a Kalocsa (8:5). A Veszprém ugyanolyan gyengén, darabosan kezdte a meccset, ahogyan egy hete, a Palota ellen. Ezúttal is a nyitásfogadással akadt a legtöbb probléma, de a védekezés és a támadás-befejezés is akadozott (11:7).

Szorgosan gyűjtögette pontjait a lelkesen röplabdázó Kalocsa, de varázsütésre összeállt a bakonyi együttes játéka, és a hazai edzőnek, Kováts Ágnesnek hamarosan időt kellett kérnie (12:11). Szelle Dóra két pontjával egyenlített a VESC (15:15), de a második technikai időnél a Kalocsa vezéregyénisége, a fiatal, tehetséges center, Csintalan Réka ütése jóvoltából a hazai csapat egy ponttal vezetett. Csapatkapitánya, a rutinos center, Kovács Anikó irányításával a dunántúliak a meccs során először vezettek a rövid szünet után (16:18), Kováts Ágnes gyorsan kikérte második idejét (17:21). Egyre határozottabbá, magabiztosabbá vált a Veszprém játéka, ekkor már nyoma sem volt a gyenge kezdésnek, Földesi Nóra ütésével tulajdonképpen simán nyerte az első szettet a VESC (18:25, 0:1).

Lendületben maradt a látogató, és jól indult a második periódusban (1:3). Ehhez hozzájárultak a kalocsai hibák is, ám tény, minden játékelemben sokat javult a bakonyi együttes (2:8). A második játszmában különösen ponterős Szelle Dóra ászértékű nyitásával alakult ki a tízpontos különbség (Nyíregyházán: mócsingos; 3:13), ekkor a VESC edzője, Oláh János feladócserét határozott el, az addig kiválóan teljesítő Bodnár Rita helyére beküldte a Palota elleni találkozón is csereként pályára lépő, és jól játszó Tobak Esztert. A játék képe ettől természetesen nem változott (7:16), ezért Oláh mester különösebb kockázat nélkül beküldhette a fiatal, tehetséges Telek Nikolettet is. Környei Dóra a hátsó sorból szerzett pontot, majd folytatódott a veszprémi cserék sorozata, ezúttal Dordzsceren Dádzsó kapott lehetőséget, akinek ez volt a bemutatkozása a felnőtt mezőnyben (9:20). Egy jól kivitelezett kényszermegoldás révén hamar pontot is szerzett. Környei megint a hátsósorból köszönt be, ekkor már a vége felé közeledett a szett. A hazaiaknál Kovács Patrícia, a látogatóknál Erdős Gréta lépett pályára, utóbbi a debütálásán szintén pontot szerzett (14:23). A végén – talán a sok csere miatt – egy kicsit döcögősre vette a figurát a Veszprém, de Oláh János időkérése után egy rossz kalocsai szerva következett, és máris véget ért a szett, amelyet a vendégek ugyanolyan arányban nyertek meg, mint az elsőt (18:25, 0:2). Mégis, micsoda különbség!

A harmadik játszmát is jól kezdte a Veszprém, de újra jöttek a hibák, és Orovicz Ramóna, valamint Csintalan Réka pontjaival fordított a Kalocsa (6:3). Kovács Anikó vezérletével zárkózott a VESC, de az első technikainál továbbra is a hazaiak vezettek (8:6). A folytatásban a kalocsai hibákat kihasználva előbb egyenlítettek, majd fordítottak a dunántúliak, Kováts Ágnes időt kért (10:12). A rövid szünet után a bakonyiak némileg megint visszavettek a tempóból, és figyelmetlenségeik révén fordított a Kalocsa (16:15)! Vörös Viktória jó blokkjával, majd centerpontjával folytatódott a játék a pihenőt követően (18:15). Szele Anikó ásznyitásával ellépett a házigazda (20:16), Vörös Viktória továbbra is ellenállhatatlanul támadott és szervált (23:17). Centertársa, Csintalan Réka juttatta játszmalabdához együttesét, majd két veszprémi pont után Kováts Ágnes kért időt (24:20). A folytatás egyben a befejezést is jelentette, Csintalan ejtésével szettet nyert a Kalocsa (25:20, 1:2)!

A fényviszonyok bő egy óra elteltével sem lettek jobbak, bár változtak. Odakint elkezdett szürkülni, de a teremben elfelejtették elkapcsolni a lámpákat... Kiegyensúlyozott ütésváltással kezdődött a negyedik rész, nagyjából felváltva volt eredményes a két együttes (5:5). Társai nagy mentései után Vörös Viktória alkarral szerzett pontot, de Földesi Nóra és Kovács Anikó bombái után a Veszprém mehetett egypontos előnnyel az első technikaira (7:8). Földesi remek pontjaival tartotta előnyét a VESC (10:12), de a hazai centerek folyamatosan termelték a pontokat. Megint fordított a Kalocsa (13:12), Oláh János időt kért. Óriási volt a küzdelem, minden pontért nagy harc folyt a pályán. Kovács Anikó jóvoltából a második technikainál megint kettővel jobban állt a dunántúli együttes (14:16).

Szele Anikó pontja visszahozta a kalocsai reményeket, de Kovács Anikó előbb egy ütéssel, majd egy blokkal növelte a különbséget, Kováts Ágnes edző időt kért (15:19). A visszatérés után újabb két Kovács-pont következett, ezzel tulajdonképpen eldőlt a meccs. Kováts edzőnő kikérte második idejét is (17:22), majd Földesi Nóra ásznyitásával véget ért a mérkőzés (18:25, 1:3). 

A mérkőzés legjobbja

A győztes veszprémiek csapatkapitánya, Kovács Anikó volt a meccs legjobbja. A bakonyiak centere volt a mezőny legeredményesebbje, kritikus helyzetekben fontos pontokat szerzett. A feladó, Bodnár Rita néhány bizonytalanságtól eltekintve jól irányított, a többiek pedig jó átlagot hoztak. A kalocsaiak közül ezúttal is a két center, Vörös Viktória és Csintalan Réka nyújtott átlagon felüli teljesítményt.  

Kalocsai érdekességek, avagy generációk egymás mellett a pályán

A Kalocsai SE csapatában játszó Dabis Ágnes hatéves kihagyás, Szele Anikó pedig két gyermek szülése után tért vissza a röplabdapályára, Orovicz Ramóna viszont még csak 13 éves, a mini korosztályból érkezve játszik rendszeresen felnőtt bajnoki meccseket. „Sok pont elment rajta, de nagy tehetség – mondta az ifjú játékosról Kováts Ágnes edzőnő. – Büszkék vagyunk rá! Időnként határozatlan, bizonytalan, Kaposváron, az első meccsen borzasztóan félt, gátlásos volt, de majd föloldódik, és akkor nagyon jó lesz.” 

Mérkőzéstükör

Kováts Ágnes: Nem értékelem kudarcnak a mérkőzést, mert bár 3:1-re kikaptunk, tavaly sokkal simábban vesztettünk a Veszprém ellen. Ez játékminőségben is jobb meccs volt, szép, hosszú labdamenetek voltak. A vereségünket egyrészt az okozta, hogy nagyon rövid a cserepadunk, két sérültünk van, Csintalan Réka és Vörös Marietta pedig betegen játszott. Nem voltunk százszázalékosak és instabilan nyitottunk. A harmadik szettre már egész jól összeállt a csapat. Ígéretes ez a csapat, nekem ígéretesebb, mint a tavalyi. Ha szépen dolgozunk együtt, akkor a bajnokság végére lehetnek jó meccseink. Ma ennyivel jobb volt a Veszprém, amely összeszokottabb, határozottabb nálunk, és ütőerőben is jelentősebb

Oláh János: Gratulálok a csapatomnak! Ha majd egyszer tanulunk a hibáinkból, akkor majd jók leszünk. Örülök, hogy a második szettben tudtunk cserélni, és a fiatalok is játszhattak.

Kalocsai SE–Veszprémi Egyetemi SC 1:3 (–18, –18, 20, –18)

Kalocsa, 30 néző. Játékvezetők: Ifj. Szabó P., Mezei

Kalocsa: Vörös M. 1, Csintalan 17, Szele A. 5, Orovicz 8, Dabis 2, Vörös V. 19. Csere: Bessenyei (liberó), Zsinka, Kovács P. Edző: Kováts Ágnes

Veszprém: Bodnár R. 2, Kovács A. 22, Pintér E. 6, Földesi 11, Szelle D. 14, Környei 9. Csere: Tobak, Telek, Dordzsceren D. 1, Erdős G. 1. Edző: Oláh János

Az eredmény alakulása: 1. játszma: 8:5, 11:7, 12:11, 16:15, 16:18, 18:23. 2. játszma: 2:8, 7:16, 12:21, 17:23. 3. játszma: 8:6, 10:12, 15:15, 22:17. 4. játszma: 7:8, 14:14, 17:21

(szerző: Rodics Dániel, forrás: hunvolley.blog.hu)