Ki kell golyózni egymást

Egyre népszerűbb Veszprémben a francia eredetű golyójáték, a petanque. A különleges sportág 2007-ben, a Veszprémi Honvéd Sportegyesület egyik szakosztályaként honosodott meg a királynék városában, szinte bárki játszhatja, könnyen elsajátítható, és hamar sikerélményeket lehet szerezni.

- A petanque során az egyéni játékban két játékos egymás ellen küzd, játékosonként 3 golyóval. Két-két játékos egymás ellen duplettet játszik 3-3 - azaz csapatonként 6 - golyóval. Három-három játékos egymás elleni játéka a triplett, játékosonként 2-2 - azaz csapatonként szintén 6 – golyóval – kezdte a szabályok ismertetését Drienyovszki János szakosztályvezető.

A petanque-golyók fémből készülnek, átmérőjük 70,5-80 mm közötti, tömegük 650-800 g közötti lehet. Csapatban a legélvezetesebb játszani a petanque-ot, a kezdési jogot sorsolással elnyerő csapat egyik játékosa a földre rajzol egy 35-50 cm átmérőjű kört, ebből a körből kell kidobni 6-10 méter távolságra a célgolyót, amely fából vagy műanyagból készül, és 30 mm átmérőjű.


Szoros helyzet

- A célgolyó magyar neve: öcsi. Az öcsinek a kezdőkörből mindenki számára jól láthatónak kell lennie, majd a kezdő játékos eldobja az első golyóját úgy, hogy minél közelebb álljon meg az öcsihez. Érintheti, sőt el is lökheti a helyéről. Ezután a másik csapat egyik játékosa igyekszik a saját golyóját úgy eldobni, hogy az legyen közelebb az öcsihez. Ezt elérheti úgy is, hogy az ellenfél golyóját üti el az öcsi mellől. Addig dobnak a csapattagok, amíg az ellenfél golyójánál közelebbi pozíciót el nem érik, illetve a csapat valamennyi golyója el nem fogy. Lényeges, hogy mindig az a csapat dob, amelyiknek a golyója vesztes pozícióban van – magyarázta a játék folyamatát Drienyovszki János, majd azt is elmondta, hogy a menet végén csak az a csapat kap pontot, amelyik a legközelebb van az öcsihez, és annyi pontot kap, ahány golyója közelebb van az öcsihez, mint az ellenfél legjobb golyója. A mérkőzés addig tart, ameddig valamelyik csapat a 13 pontot el nem éri. Elsőre talán bonyolultnak hangzanak a szabályok, de könnyen meg lehet tanulni.

- A petanque-ot játszhatja bárki, aki lát, és képes elhajítani kb. 10 méterre egy 70dkg-os acél golyót. A játékszabályok percek alatt elsajátíthatók. Nem igényel speciális öltözéket, felszerelést, fizikai felkészültséget, ideális kondicionáló sporttevékenység idősek és mozgássérültek számára is. Az egyesület minden játékos számára biztosít sportszert, de célszerű saját golyókészlettel rendelkezni. A sikerélmény hamar jelentkezik, de a jó eredményhez természetesen sok gyakorlás szükséges. Idén a diákolimpián mindhárom színű éremből szereztek a tanítványaim egyet-egyet.