Díjat nyert a Szíven szúrt ország

Az MKB Veszprém KC egykori játékosának, Marian Cozmának emléket állító dokumentumfilm a világ legrangosabb sportfilm fesztiválján nyert díjat.

Az Olaszországi Milánóban megrendett 28. Federation Internationale Cinema Television Sportifs (FICTS) sportfilm seregszemlén a dokumentumfilm – csapatsport kategória legjobb filmje lett a Marian Cozma meggyilkolásáról készült Szíven szúrt ország!

Az MKB Veszprém kézilabdacsapat román válogatott játékosának és további két csapattársának tragédiáját bemutató film az egyetlen magyar és az egyetlen kézilabda témában készült alkotás a döntőbe jutott 44 ország 150 filmje között.

A Sportfilmek és Televíziós műsorok Nemzetközi Szervezete által megrendezett filmes seregszemle 2010-ben 5 kontinens 14 országában megrendezett előválogatón értékelte a világ 103 országából érkező filmeket, melyek közül hét külön kategóriában választott alkotásokat az idei döntőre, amit október 28. és november 2. között rendeztek meg Milánóban. A rangos díjátadóra a milánói Palazzo Giureconsulti patinás konferenciaközpontban került sor olyan díszvendégek jelenlétében, mint Alberto Tomba, Rafael Nadal, Clint Eastwood, Livio Berruti.

A Szíven szúrt ország filmet az alkotás vágó/rendezője Csillag Manó képviselte, aki a fesztivál meghívására vett részt az eseményen. Az FICTS díjait az Oscar-díjátadóhoz hasonlítható keretek között adták át Milánóban a fesztivál utolsó napján.

Az idei seregszemle döntőjébe olyan nagy nevű sportszerkesztőségek és sportcsatornák alkotóműhelyeiből kerültek be műsorok, mint az Eurosport, ESPN, ESPN Classic, La Gazetta dello Sport, World Olympians Association, RAI Radiotelevisione Italiana, TVE/RTVE Televisión Española.

A Szíven szúrt ország a dokumentumfilm kategóriában versenyzett. A csapatsport szekcióban 16 film került levetítésre a hivatalos versenyprogramban.

Amerikai, izraeli, angol, olasz, orosz, kínai, cseh, portugál és magyar filmek kerültek a döntőbe különböző csapatsportokkal kapcsolatban készült filmjeikkel, melyek közül Kálomista Gábor filmje tegnap késő este elhozta a zsűri által odaítélt legjobb filmnek járó díjat.

A HungariCom Kft. sajtóközleménye, forrás: mkbveszprem.eu.