Töreky Balázs az év ifjúsági atlétája

A Magyar Atlétikai Szövetség a VEDAC atlétáját, az I. Ifjúsági Olimpián bronzérmes kalapácsvetőt ítélte az idei év legjobbjának. Töreky Balázs a magyar atlétikai küldöttség második érmét szerezte Szingapúrban, az év ifjúsági atlétája díjat a szövetség bálján vehette át.

Az augusztus végén megrendezett világesemény után számtalan felkérést és elismerést kapott a VEDAC kalapácsvetője, még Schmitt Pál köztársasági elnök is fogadta a dobogósokat a Sándor Palotában, ahol egy dedikált olimpiai órát vehettek át a fiatal tehetségek.

- Nem gondoltam volna, hogy ekkora felhajtás lesz, miután hazaérünk, de nagyon jól esett. Az elmúlt egy hónap a pihenés időszaka volt, emellett sokat kellett tanulnom, mert nem szabad lemaradnom az iskolában sem. Nagyon vártam már, hogy elkezdjük a felkészülést a következő szezonra, már télen nagy megmérettetések várnak rám. A Téli Dobó OB-n szeretnék az első két hely valamelyikén végezni, az év fő versenye pedig a Junior EB lesz, ahova három magyar is utazhat, reményeink szerint három veszprémi. Árvai Krisztiánnal és Pásztor Bencével közösen készülünk, folyamatosan egymást húzzuk felfelé a siker érdekében. Természetesen szeretnék minél előbb kijutni a felnőtt olimpiára is, ami talán már 2016-ban összejöhet – mondta Töreky Balázs.

A kiváló kalapácsvető és edzője, Zentai Tibor a Magyar Olimpia Bizottság elnökválasztó közgyűlésén Zsivótzky Gyula díjat kapott a MOB vezetőitől, többek között az újonnan megválasztott elnöktől, Borkai Zsolttól. A Nemzet Sportolójáról elnevezett díjat és oklevelet azok a fiatal sportolók és edzőik kapták, akik a sikeres szingapúri csapatban a legeredményesebben képviselték az ország színeit.


Töreky Balázs

- Balázs felkészülésében minden úgy sikerült, ahogy terveztük, a tavalyi 65 méteres teljesítményéhez képest 10 métert fejlődött, ami szenzációs teljesítmény. Céltudatos felkészülés jellemezte az egész évet, ami meghozta az eredményét egy olimpiai bronzérem formájában, a dobogós helyezés megszerzése ebben az erős mezőnyben különösen remek teljesítmény – magyarázta Zentai Tibor.


Zentai Tibor

- Már elkezdtük a felkészülést a jövő évre, az újabb célok eléréséhez még többet kell dolgoznunk. A Junior EB-n a döntőbe jutás elsőévesként egy kiváló teljesítmény lenne Balázs számára. Bízom benne, hogy továbbra is nagy motivációt fog jelenteni neki, hogy olyan társakkal készülhet, mint a junior vb-ezüstérmes Hudi Ákos, a serdülő világranglista vezető Pásztor Bence, vagy a nagy vetélytárs, Árvai Krisztián.

A VEADC dobói már megkezdék az alapozást, a jövő héten pedig a legjobbak Tatára mennek edzőtáborozni.