A kontinensviadalon is bizonyíthat

A VEDAC junior versenyzője, Szalai Benjamin kivívta a jogot a portugáliai Mezei Európa-bajnokságon való részvételre. Tóthné Stupián Anikó tanítványa már felnőtt magyar bajnoki címmel is rendelkezik, és nagyon izgalmas csatában került be a magyar válogatott csapatba.

- Nagyon nehezen indult a szezon, februárban komoly sérülést szenvedtem a csípőmmel, ami később többször is begyulladt. Több mint két hónapot hagytam ki, utána gőzerővel készültem a junior országos bajnokságra, ahol 3000 méter akadályon második, 5000 méteren harmadik lettem. Szerettem volna nyerni, de nagy ellenfelemtől, Dani Árontól a hajrából kikaptam – mondta Szalai Benjamin.

Alig egy héttel később, a Veszprémben rendezett Válogatott Viadalon ugyanez a forgatókönyv ismétlődött meg, hazai pályán is 2. helyen ért célba 3000 akadályon a veszprémi tehetség.

- Ezután már csak az augusztusi felnőtt országos bajnokságra készültem, ahol sikerült visszavágnom ellenfelemnek, egy újabb hajráversenyben sikerült nyernem, és magyar bajnoki címet szereznem – mesélte Szalai Benjamin.

 

Szeptemberben új feladat várt a MOL Tehetségtámogató Programjának kiválóságára, a Magyar Atlétikai Szövetség úgy döntött, hogy a Mezei Európa-bajnokságon elindítja a magyar junior csapatot. Három válogatóversenyen dőlt el, kik lesznek a csapat tagjai.

- Az első verseny sikerült a legjobban, Budapesten egyéni csúccsal lettem második, majd jött a szekszárdi válogató, ahol a fizikai állapotommal nem volt gond, de fejben nem voltam ott, nem éreztem a versenyszituációt, így csak ötödik lettem. A Népligetben rendezett mezei országos bajnokságon dobogón kellett végeznem ahhoz, hogy utazhassak az EB-re, ami végül sikerült, harmadik lettem.

A portugáliai Albuferia városában rendezik a kontinensviadalt öt magyar versenyző részvételével december közepén, a legjobb négy eredmény fog beleszámítani a csapatversenybe. A mezőny erősségét mutatja, hogy hazánkból egyedül a férfi junior csapat utazhat, a többi korosztályban magyarok nélkül rendezik a versenyt.

- Nem merünk nagyot remélni, mert iszonyatosan kemény a mezőny. Az idősebb versenyzők tapasztalataiból igyekszünk meríteni, szeretnénk kihozni magunkból a maximumot. A spanyolok, a franciák, az angolok és az írek az esélyesek, nekünk pedig egy jó tapasztalatszerzés lehet a verseny. Jövőre Észtországban, Tallinban rendezik a Junior EB-t, ahol 3000 méter akadályon döntőt akarok futni, és szeretném elérni valamelyik dobogós helyezést.