Az első szettben eldőlt

Győzött a visszavágón a VRC a Kazincbarcika ellen a Magyar Kupában, de a továbbjutáshoz szükséges egy szettet már az elején megszerezték a vendégek.

A zord időjárás ellenére majd két órával a mérkőzés előtt megérkeztek a vendégek, és nem bízták a véletlenre a továbbjutást. Láthatóan minél előbb dűlőre akarták vinni a dolgot, hiszen számukra egy szett megnyerése már a továbbjutást jelentette, miután hazai pályán 3:0-ra tudtak nyerni.

Kézbe is vette az irányítást a Kazincbarcika mindjárt az első játszmában, 6:10-nél már néggyel vezettek. Két pontot ütve feljött a Veszprém 8:10-re, de 10:15-nél már öt pont volt a vendég előny. Küzdöttek becsülettel a mieink, de sokat hibáztak, ami egy ilyen kiélezett szituációban végzetesnek bizonyult. A legfájóbb az volt, hogy a nehezen összeszedett, értékes pontok mellett rengeteg rossz nyitást láthattunk, ami a nem megfelelő koncentráció számlájára írható. 16:19-nél feljött háromra a VRC, amiből 16:21 lett, ennek ellenére adódott egy sansz a szett hajrájában, amikor 21:23-ra feljöttek a veszprémiek, mégis az első szettlabdánál egy rontott szervával adták oda a játszmát és ezzel együtt a továbbjutást is a Kazincbarcikának. (22:25, 0:1)

A folytatásra a tét hiánya rányomta a bélyegét. Már a vendégek sem törekedtek a maximumra, ők is többet hibáztak, kiegyenlítettebb volt a játék. A veszprémiek dicséretére legyen szólva nem adták könnyen oda a mérkőzést, és a továbbjutás elveszítése ellenére a találkozót meg akarták nyerni. A második szett elején még a Kazincbarcika vezetett (0:2), de átvette az irányítást és a vezetést a hazai együttes, és már nem is engedte ki a kezéből. Az első technikai időnél 8:4 volt az állás, a másodiknál szintén négy pont volt a differencia. (16:12) Még a hajrá előtt tovább növelte előnyét Nyári Sándor csapata (20:14), így magabiztosan tudta megnyerni a játszmát, nem engedve közelebb ellenfelét. (17:25, 1:1)

A harmadik játszma forgatókönyve nagy hasonlóságot mutatott a másodikéval. Két ponttal nyitottak a vendégek, de ismét átvette az irányítást a veszprémi csapat, és az első technikai időnél 8:6-ra vezetett. 10:10-nél egyenlíteni tudott a Kazincbarcika, 12:13-nál még vezetni is tudtak, de mint később kiderült, a játszmában utoljára volt a vendégeknél az előny. 16:15-nél egy remek sorozatot mutatott be a VRC, zsinórban hat pontot szerzett, így 23:15-nél már nem volt kérdés a harmadik szett sorsa. A pontarány a második játszmáéval megegyezett, ami egyben már veszprémi vezetést eredményezett. (25:17, 2:1)

A negyedik játszma a vártnál izgalmasabbra sikerült. 8:8-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, mindkét edző sokat cserélt, mindenki játéklehetőséget kapott. Egy jó periódust kaptak el a veszprémiek, és elhúztak 16:9-re, ekkor úgy tűnt, hogy könnyedén hozzák ezt a szettet is. 22:16-nál is sima hazai befejezést vártak a veszprémi drukkerek, ekkor azonban zsinórban négyet ütve feljött a Kazincbarcika 22:20-ra, majd 24:24-nél ki is egyenlített. Ekkor megfelelően koncentráltak a veszprémi srácok, és megszerezték a játszma és a mérkőzés megnyeréséhez szükséges két pontot. (26:24, 3:1)

A Magyar Kupában a Kazincbarcika jutott tovább 4:3-as összesítéssel, a VRC pedig készülhet a bajnokság középszakaszára, ahol az 5. hely megszerzése a cél, így a felsőház 4. helyezettjével játszhat a csapat a legjobb négy közé jutásért.

Mérkőzéstükör

- Amiért jöttünk az elején, azt megcsináltuk, odafigyelve, végig vezetve megnyertük az első szettet, nem forgott veszélyben a továbbjutásunk. Utána változtattam minden szettben, a legfiatalabb játékosunk, Árva Milán is játszott, és csinált is szép dolgokat, itt már nem volt olyan lényeges, hogy nyerjünk. Fontos volt, hogy sérülés nélkül be tudjuk fejezni a bajnokságot, a Veszprém is jó szájízzel hagyhatta el a pályát, mert nyertek – mondta Dudás András, a Kazincbarcika edzője. (Fotó: boon.hu)

- A Veszprém jelenleg ennyit tud. Amikor elszálltak a fejekből azok a gondolatok, hogy muszáj nyerni, és mi lesz, ha nem sikerül, onnantól kezdve könnyedén és helyenként jól játszottunk. A mai Veszprémnek az a hibája, hogy a nagyon kiélezett és sorsdöntőnek vélt vagy mondott feladatokat még nem tudja megoldani. A második szettben kimondottan jól játszottunk, 2:1-ig a Kazincbarcika a legjobb csapatával játszott, utána cseréltek ők is, mi is, annak örülök, hogy mindenki játszhatott. A Magyar Kupa sorsa nem ezen a mérkőzésen dőlt el, idegenben a második szettben 23:20-ra vezettünk, és szettnyerési esélyünk volt, egészen más lett volna ennek a meccsnek a koreográfiája, ha azt ki tudjuk használni. Az a feladatunk, hogy az alacsonyabb súlypontú emberekből többet kivegyünk mezőnyjátékban tavasszal, sokkal gyorsabbá, labdabiztosabbá kell tennünk a játékunkat, ehhez egyetlen dolog kell: még több edzés – értékelt Nyári Sándor, a VRC mestere.

Company Nyelviskola-Veszprémi RC - Vegyész RC-Kazincbarcika 3:1 (-22. 17, 17, 24)