Nyerhető meccsen vereség

Öt játszmában kapott ki a VESC női röplabdacsapata az Újbuda ellen az alapszakasz utolsó, már tét nélküli mérkőzésén.

Magabiztosan kezdett a veszprémi csapat, el is húzott 4:0-ra, meggyőző volt az ütőjáték, ennek köszönhetően sikerült is tartani a három pont körüli differenciát. 8:5-re, majd 10:7-re is vezettek a hazaiak, majd a szett középső harmadában tovább sikerült növelni az előnyt. 19:10-nél sima befejezést várt a veszprémi publikum, de jöttek a bosszantó hibák, sokszor nem biztosítás a sánc mögött, támadásban pedig tanácstalanság lett úrrá a veszprémi lányokon, amit ki is használt a lelkesen küzdő Újbuda. Majdnem izgalmas lett a szett vége, de kitartott a megszerzett hazai előny, és 24:20-nál Szelle be tudta fejezni a játékot. (25:20, 1:0)

Az első szett végjátékában megérezte a vendég csapat, hogy lehet esélye a mai találkozón, ennek megfelelően jól kezdte a második játszmát. Három ponttal nyitott az Újbuda, majd a kissé lelassult veszprémiek ellen tovább növelte az előnyét, az első technikai időnél már 2:8 állt az eredményjelzőn. A folytatásban felváltva estek a pontok, a második technikai időnél 10:16 volt az állás, majd két újabb vendég pont következett, így Oláh János azonnal időt kért. Több cserét is eszközölt a veszprémi mester, de nem tudta felrázni csapatát, az Újbuda pedig már 11:24-nél szettlabdához jutott, és ki is egyenlített. (12:25, 1:1)

Láthatóan összekapta magát a veszprémi együttes az elveszített játszma után, elhúzott 8:2-re, és 18:12-ig jól is gazdálkodott a megszerzett előnnyel. A veszprémi publikum már-már hátradőlt, és élvezte a játékot, de jött egy újabb hazai hullámvölgy, és feljött az Újbuda 18:16-ra. Úgy tűnt, hogy behúzza a játszmát a VESC, 24:20-nál négy szettlabdája is volt, de érthetetlen módon egyiket sem sikerült kihasználni, pedig sokszor csak egy jó befejezés hiányzott. Megdöbbenve nézte végig a hazai közönség, ahogy zsinórban hat pontot szereznek a vendégek, és gyakorlatilag egy megnyertnek vélt játszmát vittek el a veszprémi lányok orra elöl. (24:26, 1:2)

A nagy kérdés a negyedik játszma elején az volt, hogy össze tudja-e szedni magát egy ilyen pokoli helyzetből a veszprémi csapat. A válasz igen, ha nagy különbséggel nem is, de végig vezetve haladt lépésről-lépésre az egyenlítés felé a VESC. 4:2-re majd 8:5-re vezetett Oláh János együttese, a második technikai időre pedig már négy pont volt az előny. (16:12) Nem adták fel a vendégek sem, és feljöttek 18:15-re, de ezúttal jobban koncentráltak a veszprémi lányok, és nem engedték ki a kezükből a játszmát. 21:16-nál öt pont volt a hazai előny, majd 24:19-nél jutott szettlabdához a VESC, amit másodikra sikerült is kihasználni. (25:19, 2:2)

A rövidített döntő játszma rendkívül izgalmasra sikerült, mindkét csapat nagyon akarta a győzelmet, ami a tecnikai hibákban, de a látványos labdamenetekben is megmutatkozott. Jobban kezdtek a veszprémiek, 3:1-re vezettek, a vendégek 4:4-nél tudtak egyenlíteni, majd 5:6-nál vették át a vezetést. Felváltva estek a pontok, így 7:8-nál cseréltek térfelet a csapatok. Egy újabb vendég pontnak köszönhetően először vezetett a játszmában kettővel az Újbuda, Oláh János azonnal időt kért, aminek meg is lett az eredménye, zsinórban három pontot szerezve megfordította az állást a VESC. (10:9) A folytatásban kettesével szerezték a pontokat a csapatok, így hol az egyik, hol a másik együttes vezetett. A sort a vendégek törték meg, 12:11-ről négyet ütve, a hazai szurkolók megrökönyödésére megnyerték a játszmát és a mérkőzést is. (12:15, 2:3)

Mérkőzéstükör

- Egy nálunk gyengébb csapattal játszottunk, aki itt volt, látta, hogy mindent meg tudunk csinálni, vezetünk 5-6-7 ponttal, mégis megállunk, és elveszítjük a szettet. Nincs minőségi cserénk, és ilyenkor a rutintalanabbakat beállítani nagyon kockázatos, hiszen azt látják, hogy a rutinosak sem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Tudomásul kell venni, hogy 20 fölött a jó játékosoknak kell eldönteniük a meccset, a rutinos szélső játékosoknak kell beütni a labdát, nem a 17 éves centerrel kell megnyeretni a meccset. Ehhez kell egy lelki habitus, mert a tudásuk megvan hozzá. Ez a harmadik 3:2-es vereségünk, az első szettet simán nyertük, utána jöttek a problémák – mondta Oláh János, a VESC edzője.

- Hullámzó teljesítménnyel és egy foghíjas csapattal játszottunk ma, öten hiányoztak ma a csapatból. Számunkra nem volt tétje a mai mérkőzésnek, de nagyon szerettünk volna nyerni, mert ebben a szezonban ez még nem sikerült a Veszprém ellen. Úgy gondoltuk, hogy ezt az átkot meg kell törni, és ez sikerült is. Egy kis szerencse is kellett ahhoz, hogy nyerjünk – mondta Fekete Krisztina, az Újbuda edzője.

Veszprémi Egyetemi SC – Újbuda TC 2:3 (20, -12, -14, 19, -12)