Csermák Józsefre emlékeztek

Tíz éve hunyt el Tapolca olimpiai bajnok kalapácsvetője, akinek nevét a VEDAC dobóiskolája is büszkén viseli.

1952-ben, Helsinkiben szerzett aranyérmet a szenci születésű Csermák József, mellyel Veszprém Megye első olimpiai bajnoka lett. 10 éve, 2001. január 12-én hunyt el, hosszan tartó betegség után, amit méltósággal viselt.

A tapolcai régi temetőben helyezték az emlékezés koszorúit a megjelent sportbarátok. A házigazda tapolcai önkormányzat képviseletében Császár László polgármester, Sólyom Károly alpolgármester és Parapatics Tamás önkormányzati főtanácsadó vett részt az eseményen, a megjelenteket az olimpiai bajnok lánya, Csermák Katalin is köszöntötte. A megyei közgyűlés részéről Kovács Norbert alelnök és Horváth Ernő tanácsadó, a Magyar Atlétikai Szövetség képviseletében Gyulai Márton főtitkár, a Veszprém Megyei Atlétikai Szövetség részéről Stemmer István, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club részéről Németh Attila ügyvezető igazgató, a Pápai SE részéről Kis Károly edző helyezett el koszorút.

Csermák József szülővárosából, Szencről is érkezett egy négytagú küldöttség, Galambos Rudolf magiszter, Szenc város képviselőtestületének tagja koszorúzott, valamint Katona Roland, nyugdíjas tanító emlékezett meg egykori tanítványáról.

A VEDAC futófolyosójának bejárata felett a Csermák József Atlétikai- Dobócentrum és Dobóiskola tábla szerepel, mely nap mint nap emlékezteti az arra járó sportolókat az olimpiai bajnokra. A VEDAC koszorúzáson túl az év folyamán, a hazai versenyeken is tervez megemlékezni a kiváló sportemberről.


Három olimpiai bajnok kalapácsvető:
Kiss Balázs, Csermák József és Zsivótzky Gyula

Csermák József (1932-2001)

1950-ben kezdett el sportolni a Tapolcai Vasutas SK versenyzőjeként, kivételes tehetség volt. Két év elteltével, 1952-ben világcsúccsal (60,34 méter) nyert olimpiai bajnoki címet. Ő volt a világon az első kalapácsvető, aki a hatvan méteres álomhatárt átlépte. Egyéni legjobbját, 64,23 métert 1960-ban dobta edzője, dr. Papp Pál irányítása mellett. 1956-ban, a melbourne-i olimpia megnyitóján ő vitte a magyar csapat zászlaját, 60,70 méteres dobásával 5. lett. Még az 1960-as római olimpián is indult, de ott már nem ért el helyezést. 1952 és 1961 között 44-szer volt a magyar válogatott tagja, aktív pályafutását 1962-ben fejezte be. Edzőként is letette a névjegyét a világon, 1967 és 1970 között volt a magyar atlétaválogatott dobóedzője. Tanítványai közül Zsivótzky Gyula az 1968. évi mexikói olimpián aranyérmet nyert.

 galeria_59

 

Képgaléria