Forráshoz juthatnak a műhelyek

A hazai sportélet helyzetéről konzultált Veszprém megyei sportvezetőkkel Balogh Gábor, a miniszterelnök sportügyekért felelős tanácsadója.

Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok öttusázót Orbán Viktor miniszterelnök kérte fel, hogy vizsgálja meg az ország sportegyesületeinek és a megyék sportéletének aktuális problémáit, melynek segítségével kidolgozzák a sport kormányzati politikáját.

A sportvezetőkkel folytatott egyeztetésen Balogh Gábor elmondta, hogy egyik legfontosabb feladatnak azt tartja, hogy oda jusson el a pénz, ahol ténylegesen folyik a sportolók felkészítése, vagyis az egyesületekhez, a műhelyekhez.

A kormányzat elképzelési között megemlítette, hogy újraindítják a Sport nagykövete programot a Sport- és Turizmusbizottság szervezésében, melynek elsődleges célja, hogy hazánk minél több világversenyt rendezzen. Az EU soros elnökeként Gödöllőn sportminiszteri találkozót szerveznek, valamint a szakszövetségi vezetőkkel is terveznek konzultációkat. Újraindítják az Új Széchényi Tervet, melynek keretében kiemelt sportprojekteket is támogatnak.

Kovács Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke szerint nagy előny, hogy Magyarország az EU soros elnöke, mert így lehetősége lesz a sportnak rákapcsolódni különböző forrásokra, amik ugyan nem közvetlenül sport által lesznek elérhetők, de az ifjúság, az egészségügy és az oktatás területén lesz keresnivalója a sportnak is.

A konzultáción a helyi sportvezetők felvetették a legfontosabb megoldandó problémákat, a diáksporttól a létesítményhelyzeten át az élsportig. A veszprémi volt a 11. állomása Balogh Gábor országos körútjának, márciusig minden megyeszékhelyre ellátogat kollégáival, majd a tapasztalatokról beszámol a miniszterelnöknek.

A sportvezetőkkel folytatott beszélgetés után sajtótájékoztatót is tartottak a szervezők. Kovács Norbert elmondta, hogy a megyei sporthivatal az utolsó mohikánok egyike volt Veszprémben, és sajnálja, hogy a megszűntetés mellett kellett dönteniük.

- Ez volt ára annak, hogy a sportra fordítható költségvetési szintet meg tudjuk tartani, támogatni tudjuk a sportági szakszövetségeket és megyei rendezésű sportversenyeket. Amennyiben a kormányzat gondolkodik a megyei sportirányítás bővítésében, a régi rendszerhez hasonló szervezet felállításában, akkor a megyei vezetés is partner lesz ebben – mondta Kovács Norbert.

A sajtó képviselőinek Balogh Gábor beszámolt arról, hogy az ország nagy részén azonosak a problémák, hiányos a megyei sportirányítás, a pályázati rendszerek és a sportorvosi rendszer is. A szaktanácsadó szerint a létesítmények állapotán történő jelentős javulás elengedhetetlen, de a legfontosabb a konzultáció, amivel meg kell ismerni a problémákat. A márciusra elkészülő problématérkép által átláthatóbb lesz a magyar sport rendszere.

- Számomra az utánpótláskérdés az egyik legfontosabb feladat, sportolóként a Budapest Honvédnál láttam, hogy milyen nehéz helyzetben vannak még az élklubok is, ezért célzottan kell azokat az egyesületek támogatni, akik olimpikonokat adhatnak. A nehéz gazdasági helyzetben meg kell védeni a hagyományos sikersportágainkat – mondta Balogh Gábor.