Sima győzelem Kalocsán

A VESC NB1-es női röplabdacsapata sima győzelmet aratott a Kalocsa otthonában, ezzel a heti dupla fordulót két sikerrel zárta.

A Veszprémi Egyetemi SC 3:0-ra nyert a Kalocsai SE otthonában a női NB I 5-8. helyéért rendezett középszakaszának hatodik, utolsó fordulójában. Ezzel a vereséggel matematikailag is eldőlt, hogy az alföldiek kiestek az NB II-be.

Idei harmadik mérkőzését játszotta a Kalocsai SE a Kertvárosi Általános Iskola tornacsarnokában, miközben a csapat szokásos helyén, a Városi Sportcsarnokban csak néhány teremfoci-szurkoló lézengett meccsnézés címén. A középszakasz utolsó mérkőzésén Kováts Ágnes edző számára szinte mindenki rendelkezésére állt a felnőtt csapatból (már akik nemcsak a szezon elején vállalták a játékot). Ám a játékosok nagyszámú részvétele nem jelentette azt, hogy sikerül a legjobb csapatot pályára küldeni, hiszen voltak, akik épp csak felépültek egy szokásos téli nyavalyából, volt, aki a vizsgaidőszak tanulmányai miatt nem volt már régóta edzésen.

Tulajdonképpen az edzőnő saját bevallása szerint is már jó néhány mérkőzés óta a gyakori kényszer szülte (betegség, iskola, munka stb.) összeállításokban próbált a fiatalabbaknak is hangsúlyosabb szerepet adni. Így lehetett, hogy a Veszprém ellen két rutinos feladó is a padon volt (betegség ill. edzetlenség), míg a 14 éves Jánosi Nikolett korához képest nagyon jó teljesítményt nyújtott, jó feladásai mellett pimasz ejtéseivel is sikerült pontot szereznie. Centerposzton a 16 éves Gál Fanni kezdett, aki néhány nagyszerű blokkal vétette magát észre, míg csereként pályára lépett a 13 éves Orovicz Ramóna is.

Hazai nyitásrontással indult a mérkőzés, majd az első technikai szünetig fej-fej mellett mentek a csapatok (7:8). Majd egy hosszabb nyitássorozat jóvoltából elhúzott a Veszprém, a vége felé Szigeti Anna nyitásai csak a nagy különbséget akadályozták meg (18:25, 0:1). A második szettben ismét csak az első technikai szünetig volt kiegyenlített a játék (8:7), majd újfent a bakonyi csapat dinamikusabb játéka dominált. A vendégek erős, agresszív ütéseit nem sikerült hatástalanítania a házigazdának, és a hatékony támadások is elmaradtak (19:25, 0:2).

A harmadik játszmában már végig a vendégek akarata érvényesült, a kemény ütéseiket remekül váltogatták az ejtésekkel. Stílszerűen a veszprémi csapat egy bombaerős ütéssel zárta a mérkőzést és ezzel a bajnokság középszakaszát (17:25, 0:3). A bajnokságban már egy ideje csak a matematika nyújtott némi reményt arra, hogy sikerül az utolsó helyről előrelépnie a Kalocsának, de aki reálisan, az ellenfelek ismeretében gondolta át a helyzetet, annak már az alapszakasz után sejthető volt, hogy ez egy igen-igen nehéz feladat lesz, kevés eséllyel. A vasárnapi mérkőzés után biztossá vált, már matekozni is felesleges, hiszen biztos, hogy a rájátszásban sem tud elmozdulni a csapata az utolsó helyről. A magyar röplabdát jól ismerők persze pontosan tudják, hogy az NB II-be való kiesésről még korai beszélni, hiszen szeptemberig, a következő szezon rajtjáig csapatok alakulhatnak át, illetve szűnhetnek meg...

Kalocsai SE – Veszprémi Egyetemi SC 0:3 (–18, –19, –17)

Kalocsa, 50 néző. Játékvezetők: Stefik, Kiss Z.

Kalocsa: Gál 6, Jánosi 3, Szele A., Csintalan 9, Dabis, Sztupovszki 8. Csere: Szőgyi (liberó), Szigeti 3, Vörös 1, Orovicz 2, Vass. Edző: Kováts Ágnes

Veszprém: Kovács A. 7, Bodnár R. 3, Földesi 13, Telek 2, Szelle D. 10, Környei 5. Csere: Erdősi (liberó), Kintli T. 1, Molnár 1. Edző: Oláh János