Kezdenek formába lendülni

Nemzetközi versenyekkel kezdték a szezont a VEDAC futói, Gönczöl Mété és Kállay Dániel biztató eredményt ért el.

Mozgalmas év előtt állnak a VEDAC atlétái, hiszen az országos bajnokságok mellett az olimpiai kvalifikációs sorozat első évében minden korosztályban rendeznek világversenyeket, szinte minden eseményen lesz veszprémi résztvevő. Éppen ezért a VEDAC futói a fedett pályás szezont idén csak felkészítő jelleggel célozzák meg. A szakemberek szerint a sok nyári nemzetközi megmérettetés miatt nem lenne szerencsés, ha a téli szezonban nem az alapozás lenne a legfőbb szempont. Ennek ellenére egy-egy nemzetközi viadalon elindulnak, hogy felmérjék, hol tartanak a felkészülésben. A legjobb távfutók, Kovács Tamás, Mincér Albert, Tóth Lívia, Kovács Ida és Nagy Mónika Spanyolországban edzőtáboroznak.

A Héraklész programban résztvevő középtávfutók számára tartottak Veszprémben felmérőt, ahol közel nyolcvanan mérette meg magát. A legrövidebb táv három, a leghosszabb tizenöt kilométer volt, a felmérőn elsősorban dunántúli egyesületek vettek részt.


Gönczöl Máté (jobbról a 2.)

Az elmúlt hetekben két nemzetközi versenyen is részt vettek az itthon készülő futók. Pozsonyban remekül szerepelt a gátfutó Gönczöl Máté, Kungl József tanítványa megnyerte a juniorok versenyét, 8,30-as időeredménye a felkészülési időszakhoz képest remek eredmény. Máté tavaly meglepetésre, de megérdemelten nyerte meg az ifjúsági országos bajnokságot 110 méter gáton, idén pedig a juniorok között bizoníthat. Szintén első helyen végzett 800 méteren Kéri Bianka (2:16,50) és 400 méteren Göncz Anna (61,20), valamint jól futott az 1000 méteren a harmadik Tóth Lili és a negyedik Ladányi Fruzsina is. Mindannyian Tóthné Stupián Anikó és Németh Eszter tanítványai.

Bécsben is rendeztek egy rangos nemzetközi versenyt, ahol a VEDAC versenyzőinek nem elsősorban a helyezés, hanem a felkészülési szinthez megfelelő időeredmény volt a fontos. Az 1500 méteren 9. helyen végzett Kállay Dániel 3:51,09-es időeredménye a legbiztatóbb, de elégedett lehet a 400 méteren 57,61-et futó Loránd Lilla és a 800 méteren 1:57,25-öt teljesítő Tóth András is.