Foci a színházban

Az inotai Retro Színházban Détári Lajos, világválogatott futballista, és Csík Ferenc, volt válogatott futballista volt a vendég.

A Retro Étteremben mez kuriózumokból nyitottak kiállítást, a mezek olyan BL, illetve válogatott mérkőzésekről származnak, ahol a Puhl, Bozóky, Hamar triász volt a játékvezető. Az egyedi darabokat, relikviákat Hamar László először adta kölcsön nyilvános kiállítás céljából, melyet a színház ezúton is köszön neki. Az egyik legkülönlegesebb darab Del Pieronak, a Juventus játékosának saját meze, melyet a játékvezetőnek ajándékozott egy sikeres BL mérközést követően.

„Foci a Színházban” címmel két rendhagyó előadást tart az inotai Retro Színházban a Pannon Várszínház. Február 19-én 19 órától az Aranycsapat című Fenyő-Tasnádi musicalt mutatták be, emlékezve az anyacsapatra és a magyar futball fénykorára. Február 25-én 19 órától a Pécsi Harmadik Színházat látják vendégül Inotán, akik a nagysikerű Sóska, sültkrumpli című eladásukat hozzák el a Retroba. A kiváló vígjáték meccsek előtt, után, illetve azok szüneteiben az öltözőben játszódik, bemutatva mindazt, ami a magyar futball kulisszái mögött történik. Az előadásra szintén egykori neves játékosokat, illetve játékvezetőket várnak, akikkel a függöny legördülését követően találkozhat a közönség.

A pénteki előadásra ingyenes buszjáratot indítanak Veszprémből, a Megyeház téri buszmegállóból 17.30 órakor. Az autóbuszok 22:00 órakor indulnak vissza a megyeszékhelyre.

Détári Lajos Döme menedzserével érkezett Inotára. Az előadást követő beszélgetésen elmondta, élete álma volt, hogy a Juventusban játszhasson. Mindig mások döntöttek helyettem, és ezekben a döntésekben a pénz dominált – fogalmazott a világválogatott futballista. Azt mondta számára a magyar válogatott jelentette a legtöbbet. Annak ellenére, hogy mindössze két játékosunk van, aki a világválogatottban gólt is lőtt – és az egyik Döme – az messze nem az az érzés, mint felölteni a nemzeti mezt. A magyar futball jelenének sikertelenségét leginkább abban látja, hogy nem változik a szemlélet, ahogy a futballszervezés, az MLSZ vezetősége sem változik. Hangsúlyozta, 21 éves koruk előtt nem engedné külföldre igazolni a magyar játékosokat. Mert így egy-két évet elüldögélnek a legnagyobb nemzetközi csapatok kispadjain, aztán hazajönnek, de akkor már nem ugyan azok. A hazai csapatokat pedig nem középszerű idegenlégiósokkal, főleg feketékkel töltené fel, hanem saját nevelésű magyar fiatalokkal. Meglátása szerint Egervári Sándor jó csapatot állított össze, mely érhet el még komoly sikereket. Végül a futball közönségéről szólva az angol mintát hozta példának, ahol családok járnak ki a mérkőzésekre. Fényképes igazolvánnyal lépnek be a szurkolók, nincs szükség rendőrökre sem kordonokra. Az a fajta mentalitás, viselkedés, amit itthon például a Fradi-Újpest meccseken produkálnak, rengeteget árt a csapatnak is, hiszen a játékosok nem tudnak a játékra koncentrálni, és a magyar futball megítélésének is. Még csak szurkolóknak sem nevezném őket … - fogalmazott.

Csík Ferenc Veszprém megyei volt válogatott labdarúgó többek közt arról beszélt, mennyire él ma is emberekben a futball szeretete.

- Amíg csak sportszervező vezetői szerepem volt, nem jöttek oda hozzám annyian, mint amióta a megyei labdarúgó szövetség igazgatója vagyok. Ez pedig a foci szeretetének szól. A legnagyobb közönsége még ma is a focinak van. Persze amíg egyszerre 4-5 csatornán adnak futballt napi legalább 12 órában, addig élőben kevesebben fognak kijárnia meccsekre, főleg addig, amíg a kulturált megfelelő, családbarát körülmények nincsenek biztosítva. Ehhez fontos létesítményeink fejlesztése is elengedhetetlen - vélte Csik Ferenc.