Nem tört meg a veszprémi átok

A Palota-Böllhoff 3:2-re nyert hazai pályán a Veszprémi Egyetemi SC ellen a női NB I 5-8. helyéért zajló rájátszásának negyedik fordulójában. A bakonyiaknak ez volt a nyolcadik ötjátszmás meccsük a szezonban, és ezúttal sem törték meg az átkot, mind a nyolcat elvesztették, pedig az ötödik szettben 8:2-re vezettek a térfélcserénél!

Jól kezdett és gyorsan ellépett a Veszprém (0:3), de a Palota támadószekciója hamar működésbe lépett, és pontos játékkal fordított (4:3). Ezután megint a bakonyiak voltak eredményesek (4:6), de Karácsonyi Júlia duplájával a hazaiak mehettek előnnyel az első technikai szünetre (8:6). A fővárosiak centere megint nyitott egy ászértékűt, ezért Oláh Jánosnak időt kellett kérnie (10:6). Földesi Nóra egy szép támadási figura végén szerzett pontot, Környei Dóra jó megoldásával pedig két pontra zárkózott a VESC (11:9). Környei egy ászt is nyitott, Szalayné Sebők Éva időt kért (12:11).

Blokkban egyik csapat sem jeleskedett, Földesi Nóra és Szelle Dóra bombáival egyenlítettek a látogatók (14:14), de a vezetést nem tudták átvenni, a Palota mehetett egypontos vezetéssel a második kötelező pihenőre (16:15). Soós Ivett ütésével megint kettő, a csapatkapitány, Balogh Beatrix centerakciójával pedig már három pont volt közte (19:16). Oláh mester második időkérése után újfent Balogh volt eredményes, ezután a bakonyiak trénere feladócserével is próbálkozott, Bodnár Rita váltotta Tobak Esztert. Közben Soós blokkolt, a fővárosiak feladója, Kiss Regina pedig ütésből volt eredményes (23:17). Az első szettet Szepesi Gabriella pontjával zárta le a Palota (25:18, 1:0).

A második felvonás kezdetén komoly gondot a hazaiak számára a felállási rend, az első pontot ezért a Veszprém kapta. Ismét jól indultak a bakonyiak (0:5), Szalayné időt kért. Szepesi törte meg együttese rossz sorozatát, de a felzárkózást nem tudták megkezdeni a fővárosiak (1:8). Magabiztosan, nagy fölényben röplabdázott a vendégcsapat, Szalayné cserékkel próbálkozott, de minden hiábavalónak tűnt (3:12). Környei Dóra duplájával tartotta jelentős előnyét a VESC, Kovács Anikó centerütése pedig a második technikai idő eljövetelét jelentette, 11 pontos veszprémi vezetésnél (5:16).

Kezdeti lendületét továbbvitte a látogató, így Szalayné kikérte második idejét is, hogy tördelje az ellenfél ritmusát (6:20). A hazaiak súlyos hátrányban is elképesztő mentéseket mutattak be, és nagyon örültek minden pontnak. A legutolsónak nem, mert azt Földesi Nóra sáncával a Veszprém szerezte, és ahogyan a két csapat egy héttel korábbi találkozóján, úgy ezúttal is nagyon jó játékkal, simán nyerte a második játszmát (9:25, 1:1).

Összekapta magát és nagyszerűen küzdött a Palota a harmadik etap elején, Balogh Beatrix duplájával vezetett is kettővel az első technikainál (8:6). Molnár Bettina és Földesi pontjaival fordított a Veszprém, és amikor Környei pedig több elképesztő mentés után betalált, Szalayné időt kért (9:11). Próbálta megtörni vendége ellenállását a rákospalotai együttes, de ezúttal elmaradtak a hatékony, jó szervák. Ennek ellenére szoros volt az állás (12:12), ez leginkább Soós Ivett remek támadójátékának volt köszönhető. A folytatásban megint a VESC pillanatai következtek (12:15), és a második hivatalos pihenő után is folytatódtak.

Soós Ivett ászt nyitott (15:17), Karácsonyi Júlia centerben blokkolt, Földesi nem tudott megoldani egy rossz feladást, ezzel egyenlített a Palota, Oláh János időt kért (18:18). Földesi Nóra duplázott, megint lélegzetvételnyi előnyhöz jutott csapata (18:20), de aztán Szepesi talált be kétszer (20:20). Környei Dóra találata után időt kellett kérnie a házigazdának (20:22), majd Karácsonyi volt eredményes, Tobak Eszter véletlenül átnyúlt a háló fölött, s máris újra egyenlő volt az állás. Környei a hálót találta el, Oláh mester időt kért (23:22). Környei javított, aztán Soós Ivett kétszer is elképesztő hidegvérrel bombázott, a Palota újra hihetetlenül küzdött, és ennek ismét meglett az eredménye (25:23, 2:1)!

Repülőrajtot vett a házigazda a negyedik részben (3:1), és némileg elbizonytalanították a bakonyiakat. Kiss Regina ejtése után Oláh János időt kért, mert nem akarta, hogy végzetesen beragadjon együttese (6:3). Parádésan mezőnyözött a Palota, elképesztő mentéseket mutattak be a fővárosiak, és a visszatámadásokat is jól oldották meg (8:5). Az első technikai után megtorpantak a hazaiak, és Földesi eredményességének köszönhetően egyenlítettek (8:8). Elkezdett akciókat hibázni a Palota, ezért Szalayné időt kért (9:10).

Molnár Bettina kettőt blokkolt, Környei ütött, már hárommal jobban állt a VESC (10:13). Kapaszkodtak a fővárosiak, de Soós Ivett próbálkozásait nagyszerűen hatástalanította az ellenfél (13:16). Valasik nyitott egy ászértékűt, aztán egy hosszút (15:17), Soós duplázott, de Kovács Anikó centerezésével tartotta magát a Veszprém (16:18). Mindkét feladó pontot szerzett, de a differencia nem csökkent, mert bakonyiak ebben az időszakban jól fogadták a nyitásokat. A hazaiak többször is tálcán kínálták a pontszerzési lehetőséget ellenfelüknek, amely élt is vele. Szalayné a hajrában hárompontos hátránynál kért időt, mert ismét lendületbe jött a VESC (19:22). A legvégén ezúttal már nem volt több fordulat, Kovács Anikó sáncával véget ért a szett, és ahogyan a két csapat fővárosi meccsein mindig, ezúttal is jöhetett az ötödik rész (19:25, 2:2).

Az utolsó etapot a Veszprém kezdte jobban, Szelle Dóra blokkja után időt kért Szalayné (0:3). A folytatásban is egyértelműen a látogatók erőteljes támadójátéka és hibátlan mezőnyözése dominált. A Palota eléggé összezuhant, amely pedig korábban soha nem volt jellemző a csapatra (2:8). Karácsonyi duplázott, Oláh János dühösen időt kért (4:9). Éledezett a házigazda, (7:11), amely küzdő, ezt most is bizonyította. Balogh Beatrix kettőt sáncolt, ekkor csodával határos módon már csak kettő egy pont volt a Palota hátránya, Oláh edző kikérte második idejét is (10:11)!

Földesi ejtett, Balogh Beatrix ütött (11:12). Földesi Nóra támadási hibájával és Szepesi ejtésével már vezetett a Palota (13:12)! Földesi ütése széles volt, meccslabda (14:12)! Szepesi beütötte! Könnyes szemek a nézőtéren, könnyes szemek a pályán! Megint megtörtént a csoda (15:12, 3:2)!

Győzelmével a Palota viszonylag könnyű helyzetbe került a kiesés elkerüléséért zajló küzdelemben, hátralévő két mérkőzéséből (Eger idegenben, Kalocsa otthon) kettőt meg kell nyernie. A Veszprém a folytatásban is nagy harcban lesz, de két meccséből (Eger otthon, Kalocsa idegenben) egy sikerrel valószínűleg szintén bennmaradhat.

 

Mérkőzéstükör

Szalayné Sebők Éva: – Az ötödik szettet nem ki nyertük meg, hanem a Veszprém vesztette el. 8:2-ről, 11:6-ról nyertünk, nem is nagyon tudom, hogy ez hogy sikerült! Szerintem lelkesedésben felülmúltuk az ellenfelet!

Oláh János: – Nem tudom, hogy mi kell még nekünk ahhoz, hogy nyerjünk!

 

 

Palota-Böllhoff – Veszprémi Egyetemi SC 3:2 (18, –9, 23, –19, 12)

Rákospalota, 50 néző. Játékvezetők: Szél M., Nagy P.

Palota: Kiss R. 4, Karácsonyi 14, Valasik 5, Soós I. 23, Szepesi 17, Balogh B. 7. Csere: Hajagos (liberó), Balog D., Kása, Haskó. Edző: Szalayné Sebők Éva

Veszprém: Tobak E. 4, Kovács A. 14, Szelle 9, Földesi 17, Környei 18, Molnár B. 8. Csere: Erdősi (liberó), Bodnár R. Edző: Oláh János

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:6, 14:14, 19:16, 23:17. 2. játszma: 1:8, 5:14, 6:19, 8:23. 3. játszma: 8:6, 12:15, 18:18, 20:22, 23:22. 4. játszma: 8:5, 10:13, 17:19, 19:23. 5. játszma: 0:3, 2:8, 10:11, 13:12

Forrás: hunvolley.blog.hu