Mi lesz a fűzfői uszoda sorsa?

Veszprém úszósportját is veszélyeztetné az uszoda bezárása, mellyel kapcsolatban az elmúlt hetekben ellentmondásos hírek kaptak szárnyra.

- Rosszindulatú rémhír, hogy bezárna a fűzfői uszoda, de gondolkodunk rajta – fogalmazott a parlamentben múlt hét hétfőn Czene Attila. Vajon hogyan kell érteni az államtitkár kijelentését? Úgy tűnik, a létesítményt használó egyesületeknek és sportolóknak van mitől félniük.

Évente 163 millió forintba kerül az államnak balatonfűzfői uszoda üzemeltetése, vagyis túl sokba. A parlamentben Pál Béla szocialista országgyűlési képviselő feltette a kérdést Czene Attilának: kell-e tartani attól, hogy bezárják a fűzfői Balaton uszodát? A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportot felügyelő államtitkára a következőt mondta:

- Én az újságíró kérdésére elég határozott választ adtam, kár, hogy ezt nem adta tovább, egyébként igen, tartani kell attól sajnos, és azon vagyunk mind a ketten, és gondolom, mindannyian, hogy ez ne történhessen meg. Egyébként a kérdés nem arra vonatkozott, hogy be kell-e zárni, hanem, hogy ki fogja a továbbiakban üzemeltetni, hiszen keressük a választ, hogy megyei szinten a tömegsportot, a szabadidősportot hogyan tudjuk támogatni. Maga a kérdés nem volt olyan szempontból korrekt, hiszen pont tőlem, az úszó múltammal egy ilyen kérdésre, hogy egy uszodát bezárjunk-e, természetesen az lenne a válaszom, hogy nem. Ugyanakkor, mint államtitkár, ezt a kérdést nagyon meg kell fontolnom, amikor megnézem a számokat, hogy az az uszoda, amely mögött, amikor megépült, nem volt semmifajta sportkoncepció, milyen mutatókkal működik.


Fotó: picasaweb

- Ami a fűzfői uszodát, pontosabban a Balaton Általános Olimpiai Központot illeti, szükségesnek látom egyrészt kiemelni az uszoda olimpiai központ státusát, másrészt azt a tényt, hogy az uszoda bezárását, ahogy az előbb mondtam, rosszindulatú rémhírkeltésnek gondolnám. Bár egyébként sajnos olyan rosszak a mutatók az elmúlt évek alapján, hogy még ezen is el kell gondolkozni – fogalmazott Czene Attila.

Röviden szólva tehát a fűzfői uszoda bezárása rémhír, ugyanakkor a minisztérium gondolkodik a megszüntetésén…Na bumm! Ezt vajon hogyan értsük?

- Annak idején komoly vitát váltott ki, hogy az olimpiai központot Fűzfőn, vagy Veszprémben hozzák létre. Végül azért esett a választás a Balaton-parti településre, mert ott a Nitrokémia Zrt. segítségével jóval olcsóbban oldhatták meg az üzemeltetést (az üzemben termelt hő felhasználásával). Mára viszont a cég csődbe ment, és a helyzet megváltozott, az üzemeltetés gazdaságtalanná vált – mondta el az Indexveszprém.hu-nak Halmay György. A veszprémi önkormányzat Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottságának elnöke hangsúlyozta, az uszoda bezárása a megyeszékhely sportját is érzékenyen érintené, hogy mást ne említsünk, a veszprémi Balaton Úszó Klub ebben a létesítményben tartja edzéseit. (Fotó: veszprem.hu)

Az olimpiai központ nem a veszprémi önkormányzat tulajdona, így mi maximum kéréséket, kérdéseket fogalmazhatunk meg a kormány felé. Arra biztosan nincs mód, hogy városunk anyagilag támogassa az uszoda működését. Ha a létesítmény bezárna, az úszók természetesen igénybe vehetik a veszprémi uszodát, de az mindössze 25 méter hosszú és 5 pályából áll – hangsúlyozta Halmay György, aki kitért rá: remélhetőleg a döntéshozók figyelembe veszik, hogy nem szerencsés egy évvel az olimpia előtt bizonytalan helyzetben hagyni egy ilyen edzőközpontot.

Balaton Uszoda

A Balaton észak-keleti sarkát körülölelő Balatonfűzfő egyik leghíresebb sportlétesítménye a Balaton Uszoda. 50 méteres, 8 pályás, 2 méter vízmélységű feszített víztükrű nagymedencéje alkalmas úszó- és búvárúszó-versenyek, vízilabda mérkőzések, valamint műúszó bemutatók lebonyolítására.

Kismedencéjének 32 Celsius fokos vízhőfoka, 80 cm-ről 130 cm-re mélyülő vízszintjével rendkívül népszerű az idősebb és fiatalabb korosztály körében.
A kismedencében egyénileg és csoportok számára úszásoktatás folyik, valamint szakképzett oktatók babauszás órákat is tartanak. (forrás: mnsk.hu)

Nem csak mi használjuk nap mint nap az uszodát, hanem többek között a balatonalmádi Vidra Úszó Egyesület és a Balatoni Vízilabda Klub is – tájékoztatott Szokolai László a Balaton Úszó Klub (BÚK) elnöke. Elmondta, a Balaton Általános Olimpiai Központ nem csak a fűzfői létesítményt, hanem egy balatonfüredi kikötőt is magában foglal.

Szokolai László szerint nem egyértelmű, hogy az uszodát be akarják zárni. A központ fűzfői része valóban sokba kerül, a füredi kikötő viszont nyereséggel működik, és ha a kettőt együtt kezelik, akkor már nem annyira rossz a helyzet.

- Ha mégis megszűnne az uszoda, akkor a Közép-dunántúli régiónak nem lenne 50 méteres medencéje, márpedig Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes személyes állásfoglalása szerint ez megengedhetetlen. Persze az állam számára a legjobb megoldás az lenne, ha önkormányzati tulajdonba kerülne a létesítmény, de a települések – érthető módon – nem állnak sorban a veszteséges komplexumért – vélekedett Szokolai László. (Fotó: BUK)

- A BÚK 80-100 sportolóval edz Fűzfőn a hét szinte minden napján (szombaton csak az élversenyzők). Ennyi embert a veszprémi uszoda valószínűleg nem tud befogadni, már érdeklődtünk önkormányzatnál a medencék használatáról, egyelőre választ még nem kaptunk – mondta Szokolai László.