Előrelépett a veszprémi extrém BMX

Egy példa nélküli gyorsasággal népszerűvé vált sportág veszprémi képviselői érkeztek számukra mérföldkövet jelentő eseményhez: hamarosan új gyakorló pályához jutnak.

A történetük néhány évvel ezelőtt kezdődött. Akkoriban az úgynevezett racing (akadály pályás gyorsasági) BMX már ismert volt városunkban, sőt, már ki is forrta magát. Nehéz volt tehát a bringás srácoknak gyakorolni, vagy megtanulni a fogásokat. Ám volt Rátóton egy mag, akik a BMX fertőzésben új utat kerestek a street (utcai) és a park dirt (általuk kialakított akrobatikus gyakorlatok végzésére alkalmas eszközökkel, utcán, téren vakmerően kivitelezett látványos ugratások, pörgések, szaltók, stb.) irányzat megismerésével.

Néhány rátóti legény tehát ásót –kapát – lapátot ragadott, és éveken keresztül alakítgatta több 10 köbméter földkupacait egyre nagyobbra és nagyobbra növesztve azokat, ahogy a tudásuk és rutinjuk is emelkedett.

Rátót egy szabadidős területén az akkori alpolgármester és önkormányzati képviselő, Czaun János, és a környékbeli lakosság jóvoltából háborítatlanul folyt a gyakorlás. Ide került megépítésre a város ezidáig (volt hasonló a jutasi úti gördeszka parkban) legkomolyabb sportszerei: egy félcső és egy negyed cső. A fiúk összefogtak, terveztek és alkottak, a szülők támogattak, és létrejött az akkori csoda. Azonban rátót egy kis közösség, és miután a mag magja tanulás, családi ok, és egyebek miatt szétszéledt, a gyakorlás Veszprém Cholnoky városrészének kiserdejében, az öregek otthona fenyőrengetegében folytatódott. Itt nőttek a földkupacok, durvultak a pályák, fejlődtek a fiúk tovább! Az utánpótlás pedig lelkesen koptatja tovább az időjárás vasfoga által alaposan megrágott rátóti halmokat.

A fiúk a néhány év alatt több vidéki pályát bejártak, szereztek ott rangot maguknak, és az elengedhetetlen tapasztalatot. Voltak Budapest környékén, az Alföldön, Kunságtól Baranyáig. Hiszen alig található olyan nagyváros, ahol ne lenne központilag kialakított szilárd aljzatú fém vagy fa elemekkel beépített park (innen a szakág neve), vagy speciális pontossággal és alapossággal kiépített ívesített földkupacokból álló „dirt” pálya.

A királynék városában még nincsenek meg a megfelelő feltételek, de a fiúk lehetőséget kaptak egy Veszprémhez méltó gyakorlóhely megálmodására. Porga Gyula polgármesternél jártak fogadó órán, ezután elindult egy folyamat. A BMX dirt ridereken biztosan nem fog múlni a dolog, készek a munkára.

Erre azért van szükség a városunkra vonatkozó e téren kialakult hiány pótlása, és a kulturált sport környezet kialakítása mellett, mert a fiúk: Molnár Dániel (Lala), Tanczer Martin (Tanci) Lohn Viktor, Szántai Péter, Tislér Péter és barátaik révén már internetes videókon, több versenyen tiszteletre méltó és eredményes szereplésükkel felhívták magukra a sportág figyelmét. Ez egyben azt is jelenti, hogy eljött az ideje a sporttársak, versenyzők visszahívásának. Egy ilyen esemény pedig rendkívül látványos, pörgős, lüktető, népszerű esemény szokott lenni! Bizonyos indulói szám, szponzor, és helyi akarat esetén Európa pályáit bejáró, szakértő stáb bonyolítja a rendezvényeket. Neves hazai és a világ minden pontjáról összehívott hírességekkel emelik a színvonalat. Mint például 2010–ben, Balatonfüreden, a Bike Festen.

Volt már Veszprémben egy-egy kóstoló az egyetemi kollégium udvarán, és a Kossuth utcán is. Ekkor a cél a megismertetés volt, de a mini versenyeken a rátóti és veszprémi fiúk remekül bűvészkedtek. Főként a belvárosi bemutatón rengetegen csodálták a fizika törvényeit cselezgető igen kemény bringás sportolókat.

A veszprémi park-dirt BMX tehát felkerülhet a város sport palettájára. Ezért a névszerzésnek másik értelmet is adnak: Chillers Crow BMX Sportegyesület néven szerveződve állnak az új kihívások elé.