A példaképeitől tanulhat

A veszprémi judo utánpótlás legeredményesebb versenyzője Windischman Bence, akit a világ élvonalába tartozó felnőtt judokák tanítanak az edzőtáborokban.

Röviden már bemutattuk a MOL Tehetségtámogató Programjának 2010-es, veszprémi nyerteseit, most pedig interjúkat közlünk a fiatal sportolókkal. Cikksorozatunk hatodik, záró részében Windischmann Bencével, a VEJSE cselgáncsozójával beszélgettünk.

- Mikor kezdtél el judózni, miért ezt a sportágat választottad?

- 4 éves koromban, 2001-ben kezdtem el ezt a sportot. Apukámék fociztak, és amikor hazajött mondta, hogy utánuk karatésok vannak, nézzük meg. Na, ez volt a judo, és én ott ragadtam, mert nagyon tetszett. Mivel kisgyerekkoromban asztmás voltam, ezért a szakorvos is azt javasolta szüleimnek, hogy keressenek nekem valami küzdősportot, amiben meg tud erősödni a tüdőm.

- Az egészséged megőrzésén túl számodra mik a judo legfontosabb értékei?

- Az első szavak, amik eszembe jutnak: önfegyelem, akarat, küzdés, tisztelet, hagyomány.

- Kik a példaképeid?

- Sokat köszönhetek szüleimnek, edzőimnek, de az igazi példaképeim Braun Ákos és Ungvári Miklós. Nagyon sokat köszönhetek nekik fejlődésemben, és a sportághoz való hozzáállásuk is példaértékű.

- Lassan már kilóra lehet mérni az érmeket, amiket a különböző versenyekről hazahozol. Hogyan értékeled a 2010-es évedet?

- Nagyon jól sikerült a tavalyi év, diákolimpiát és magyar bajnokságot is nyertem. Csapatban a Gemenc Judo SE-vel szintén magyar bajnok lettem, nagy megtiszteltetés volt, hogy a csapatversenyre leigazoltak. Sok nemzetközi versenyről jöttem haza éremmel. Az edzőtáborokban nagyon jó „tanáraim” voltak (a példaképeim oktattak), így a felkészüléseim is rendben zajlottak. Egy kisebb sérülésem volt, de csak 3 hetet kellett kihagynom. A serdülő Világkupa és a Budapest Kupa sikerülhetett volna jobban is, de tanultunk a hibákból.

- A felkészülésben segített neked a MOL is, miben tudtak téged támogatni?

- Edzőtáborozásra pályáztunk, egy nemzetközi és egy hazai táborban „költöttem el a pénzt”. Horvátországban, Pulán táboroztunk, nagyon jó edzőkkel és nagyon jó partnerállománnyal dolgozhattam. A másik edzőtábor a miénk volt Balatonfűzfőn. Szintén egy jól sikerült tábor volt. Nagyon nagy segítség volt ez a MOL részéről, sokat segített a fejlődésemben mindkét tábor. Dicsekedtem is barátaimnak, hogy engem a MOL szponzorál.

- Mik a legfontosabb feladataid, terveid a 2011-es évre?

- Szeretném megvédeni országos bajnoki címemet. A diákolimpiát március 20-án megnyertem, ez a vágyam már teljesült. A serdülő Világkupán és a Budapest Kupán is szeretnék maradandót alkotni. A nemzetközi versenyeken úgyszintén, de itt is van már sikerem, Eindhovenben egy 3. hely, Tolmezzoban pedig egy 1. hely. Nemcsak a saját korosztályomban vannak terveim, az ifjúsági versenyeken is szeretnék „kellemetlenkedni” serdülő versenyzőként.

- Mik a legmerészebb álmaid? Mit szeretnél megvalósítani sportpályafutásod során?

- Nagyon szeretem a judot, remélem, sokáig tudom űzni, és nem hátráltat sérülés. Nagy álmom, mint minden sportolónak, a válogatottság, kijutni Európa- és világbajnokságokra, ott minél jobb eredményt elérni. És természetesen az olimpia! De ez egy nagyon hosszú út.

- Milyen irányban tervezed folytatni a tanulmányaidat? Sportpályafutásod után mivel szeretnél foglalkozni?

- Szeretnék olyan iskolát találni, amely támogat céljaim elérésében, gimnázium, főiskola, de ez még a jövő. Remélem, még sok sikeres aktív sportév van előttem, úgyhogy még nem gondolkodtam a sport utáni évekről.

A cikksorozat korábban megjelent részei:
Fertig Fruzsina: Már 60 méter felett jár
Horváth Marcell: Két rokon sportágban is eredményes
Loránd Lilla: Juniorként a felnőtt válogatottban
Pásztor Bence: 3,5 méterrel vezeti a világranglistát
Szalai Benjamin: A világversenyek ajtaján kopogtat