Fiatalok, tehetségesek, sikeresek

A Pannon Egyetemen rendezett egészségnap vendége volt Hudi Ákos, a VEDAC kalapácsvetője és a VBKC két kézilabdázója, Takács Bianka és Tarjányi Szilvia.

Vasárnap a Gizella Napok keretein belül, hagyományteremtő szándékkal rendeztek sport- és egészségnapot a Pannon Egyetemen, ahol előadások, sportbemutatók, kiállítások, véradás, szűrővizsgálatok színesítették a programot, valamint több sportágat is kipróbálhattak az érdeklődők szabadedzés keretein belül.

A program része volt a Hajráveszprém.hu által szervezett, moderált beszélgetés is, ahol sikeres, fiatal tehetségek beszéltek a sportról, a tanulásról és jövőbeni terveikről.

Hudi Ákos, junior világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes kalapácsvető a Dózsa általános iskolában kézilabdázóként kezdte, majd több évig párhuzamosan atletizált is, végül a kalapácsvetést választotta, ami utólag jó döntésnek bizonyult. Ákos már két világversenyen is dobogóra állhatott, de a két ezüstérem között óriási különbség volt.


Hudi Ákos

- Elsőéves juniorként igazi bravúrnak számított az ezüstérmem, nagyon boldog voltam, hogy sikerült dobogóra állnom. Egy évvel később, a világbajnokságra győzni mentem, nekem volt a legjobb eredményem a mezőnyben, de sajnos nem sikerült jól a verseny, és lecsúsztam az első helyről. Furcsa kimondani, de kudarcként éltem meg a VB második helyet, utána hetekig magam alatt voltam. Azóta sikerült feldolgoznom, és úgy érzem, hogy megerősített, ami történt. Idén már az U-23-as Európa-bajnokságra készülök, ahol szintén szeretnék a dobogóra állni. Hosszú távon szeretnék kijutni az olimpiára, ami optimális esetben már akár jövőre, a Londoni Olimpiára is összejöhet – mondta bizakodóan Hudi Ákos.

A Veszprém Barabás KC junior korú kézilabdázói – mindketten beállósok – a hollandiai Európa-bajnokságra készülnek, szeretnének mindketten bekerülni a csapatba. Tarjányi Szilvia már a selejtezőben is pályára léphetett, ahol a magyar csapatnak sikerült kiharcolnia a részvételt a kontinenstornára.


Tarjányi Szilvia

- Kalocsán rendezték a selejtezőt, ahol óriási élmény volt hazai közönség előtt játszani, ez is biztosan hozzájárult a sikerhez. Én Győrből jöttem Veszprémbe, nagyon jól érzem magam itt, sokat köszönhetek az edzőknek és a vezetőknek is, mindent megtettek, hogy be tudjak illeszkedni. Még egy évem van a juniorban, ezért a következő szezon nagyon fontos számomra. Idén már egy keveset játszhattam a felnőtt csapatban, jó lenne, ha ősztől is számítanának rám, mert felnőttként szeretnék mindenképpen az első osztályban játszani – magyarázta Tarjányi Szilvia.

Takács Bianka is már tagja a Gyurka János által irányított junior válogatott keretnek, a selejtezőn azonban nem léphetett pályára.


Takács Bianka

- A keretszűkítésnél kiestem a csapatból, emiatt nagyon csalódott voltam, de bízom benne, hogy hamarosan pályára léphetek válogatott mérkőzésen, akár már az Európa-bajnokságon. Nem vagyunk könnyű helyzetben, sajnos itthon kevés pénz jut az utánpótlásra. A felnőtt válogatottnak is nagy szüksége van már a sikerre, bízunk benne, hogy ki tud jutni a csapat az EB-re és a Londoni Olimpiára. Az viszont hosszú távon nem jó út, hogy külföldieket igazolnak a nagycsapatok, elsősorban a Győr, mert így igaz, hogy van egy eredményes kirakatcsapatunk, de a magyarok háttérbe szorulnak, és nekünk, fiataloknak is kevesebb lehetőség jut – érvelt Takács Bianka.

A fiatal sportolók igyekeznek a tanulásra is odafigyelni, mert tudják, hogy a sportpályafutásuk után is boldogulniuk kell az életben. Hudi Ákos gyerek kora óta építészmérnöknek készül, idén érettségizik, majd két év technikusi képzés után egyetemre szeretne menni. Az iskolaválasztásban mindenképpen szerepet fog játszani a sport is. Tarjányi Szilvia már a felsőoktatásban tanul, a TF edzői szakára jár, így ő az aktív sportpályafutás után is a kézilabdában képzeli el a jövőjét. Takács Bianka még csak harmadéves a Vetésiben, így neki még van egy éve eldöntenie, hogyan tovább, de ő is mindenképpen szeretne továbbtanulni.

Az egyetem vendégei szívesen válaszoltak az érdeklődők által feltett kérdésekre is, majd a beszélgetés után megtekintették az aulában felállított standokat és a színpadi programokat.