Már az olimpiára hangolnak

A világversenyek meghódítása mellett városi és nemzetközi sportrendezvényeket is szervez a VEDAC, melyhez új szponzor, az Euronincs műszaki áruházlánc is segítséget nyújt.

Sajtótájékoztató keretében ismertette a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) a 2012-es, Londoni Olimpiával kapcsolatos várakozásait.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kovács Tamás, maratonfutó révén már egy B-szinttel rendelkezik a klub, és idén nyáron további három versenyző kísérli meg teljesíteni a kvalifikációs szintet. Tamás idén még egy vagy két maratont fog lefutni, és szeretné teljesíteni az A-szintet, amivel minden kétséget kizáróan olimpiai résztvevőnek lesz tekinthető. A B-szint birtokában sem foglalkozik a vetélytársaival, minden esélyt meg akar adni magának az olimpiai részvételre, így a 2:15:00-s A-szint teljesítése lebeg a szeme előtt. Maratonfutásban lezárult a tavaszi szezon, így a VEDAC atlétája a következő hónapokban a pályaversenyekre koncentrál. Az első komoly megmérettetés Osloban vár rá, ahol az Európa-kupán, 10.000 méteren fog rajthoz állni. 

Az Egyesült Államokból hazatért kétszeres olimpikon, Orbán Éva elmondta, hogy számára az idei év legfontosabb versenye a felnőtt világbajnokság (Dél-Korea) és az Universiadé (Kína), de Európában és itthon is fog versenyezni. Tervei szerint a július 9-i Balaton Bajnokságon szeretne jó eredményt elérni, megdönteni a magyar csúcsot és teljesíteni az olimpiai szintet.

3000 méter akadályon Tóth Lívia és Minczér Albert is már idén szeretné teljesíteni a B-szintet, így optimális esetben már egy évvel az olimpia előtt négy kvótása lehet a VEDAC-nak. Jövőre további atléták futnak neki a szintteljesítésnek. A junior világ- és Európa-bajnok kalapácsvetőnek, Hudi Ákosnak mindenképpen A-szintet kell dobnia az olimpiai részvételhez, mivel a szombathelyi Pars Krisztián már biztos résztvevőnek számít. Ha Ákos idén 76 méter környékén tud teljesíteni, akkor jó eséllyel pályázik a 78 méteres A-szintre. A 4x400 méteres váltóban Takács Dávid és Bartha László is megpróbálja kiharcolni a csapattagságot, valamint súlylökésben Páli Viktor, diszkoszvetésben Mozsdényi Dávid is szeretne kijutni az olimpiára. A VEDAC-nál reális célnak tartják, hogy 4-5 sportoló is képviselje a klubot és a várost a 2012-es Londoni Olimpián.

Németh Attila ügyvezető igazgató arról számolt be a sajtó képviselőinek, hogy új támogatót is talált a VEDAC. Egy veszprémi székhelyű, sportbarát műszaki áruházlánc, az Euronics Kft. kötött támogatási szerződést az atlétikai klubbal, melynek részleteiről Dobos Kata marketing igazgató számolt be:

- Cégünk a Vöröskő Kft. 1989-ben alakult. Az azóta eltelt több mint 20 évben az Euronics Műszaki Áruházlánc országos méretű céggé fejlődött. Az évek során azonban mindig is figyelemmel kísértük a helyi sportélet alakulását, ezért is kiemelkedően fontos és megtisztelő számunkra, hogy szorosabbra fűzhetjük az együttműködést a helyi sport jeles szereplőivel. Az utánpótlás nevelés, de általában a sportolás maga fontos, hisz közösség alakító és kovácsoló szerepe van. Büszkék vagyunk arra, hogy magyar tulajdonú és veszprémi székhelyű cégként, az Euronics Műszaki Áruházlánc is támogathatja a jövő nemzedék sportolóit, akik városunk, vagy akár hazánk jó hírét vihetik a nagyvilágban. A VEDAC az olimpiai mozgalom veszprémi zászlóshajója, ezért bízunk benne, hogy a sikeres olimpiai felkészüléshez mi is hozzá tudunk járulni.

Németh Attila elmondta, hogy az Euronics támogatása nemcsak a felkészüléshez jelent segítséget, hanem növeli a klub presztizsét. A cég szlogenjében található minőség szót igyekszik a VEDAC is szem előtt tartani, hazai és nemzetközi szinten magas színvonalon képviselni a várost.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint a következő két hónapban három nagyobb sporteseményt is lebonyolít a VEDAC. Május 22-én, vasárnap hatodik alkalommal rendezik meg a K&H Olimpiai Futónapot a BSI Futó Kft. koordinálásával, mely remek hétvégi családi program, hiszen a gyermekek és a felnőttek egyaránt könnyedén teljesíteni tudják a három kilométeres távot, és közösen, jó hangulatban sportolhatnak.

A Magyar Atlétikai Szövetséggel együttműködve, június 10-én, három ország (Csehország, Szlovákia, Magyarország) részvételével rendezik meg az U-18 Válogatott Viadalt. Az ifjúsági korosztály nemzetközi versenyén mindhárom ország közel 80 sportolót indít, köztük több veszprémit is. Biztos résztvevőnek tekinthető a kalapácsvető, Pásztor Bence és Ikládi Patrik, valamint a futók közül Bábán Berta, Kéri Bianka, Kilián Dániel, Tóth Áron.

Július 9-én, 53. alkalommal rendezik meg a Balaton Bajnokságot. Veszprém legnagyobb hagyományokra visszatekintő sporteseménye idén új köntöst kap. Nemcsak egy szimpla atlétikai versenyről lesz szó, hanem egy egész napos, családi programról, ahol a sport és a szabadidő aktív eltöltése lesz középpontban. Természetesen a színvonalas atlétikaverseny lebonyolítása prioritást élvez, de a kísérőprogramokban mindenki meg fogja találni maga számára a kellemes elfoglaltságot. Hamarosan indul a rendezvény hivatalos honlapja (www.balatonbajnokság.hu), ahol olvasható lesz a részletes program.