Nehéz év előtt és után

A Veszprém Megyei Sporttanács csütörtök délután tartotta rendes, éves közgyűlését. Elsősorban a finanszírozás tekintetében nehéz éven van túl a szervezet. A sporthivatal megszűnése miatt az év első három hónapja a kialakult helyzet kezelésével telt, augusztusban újabb elvonások léptek életbe.

A sporttanács 2010-ben három forrásból részesült költségvetési támogatásban. A helyi önkormányzattól 17.922.000 forint, az NCA-tól 1.831.000 forint, adó 1 %-ból pedig 90.000 forint folyt be. Csik Ferenc beszámolójában elmondta, hogy 2010-ben továbbra is segíteni tudták a megye 33 sportági szövetségének munkáját. Elvégezték számukra a könyvelési, pénzkezelési, szervezési feladatokat, és helyet biztosítottak számukra a rendezvényeik, továbbképzéseik lebonyolítására. A szűkös anyagi helyzet ellenére a rendezvények többsége megszervezésre került.


Csik Ferenc

- Elindítottuk a Nagy sportágválasztó rendezvényt, amely az esős idő ellenére több mint
3000 főt mozgatott meg és 60 sportág bemutatkozásának adott helyet. Több nemzetközi eseményt tudtunk támogatni, így nem szakadtak meg immár hagyományosnak mondható versenyek. (Triatlon Európa Kupa, Tájkerékpár Európa Kupa, Nemzetközi Balaton Bajnokság). Részt vettünk az Önkormányzati Kupa lebonyolításában, mind a szervezési mind az adminisztrációs folyamatokban. Kiemelten támogattuk a diáksport versenyrendszert. A könyvelési feladatok mellett komoly technikai segítséget kaptak az adatrögzítésben, versenykiírások, versenyjegyzőkönyvek elkészítésében, karbantartásában, a sportbírók, játékvezetők helyszíni kifizetésben. Aktívan részt vettünk a Nemzeti Sportszövetség video konferencia sorozatában. Az egyik esemény házigazdái is voltunk. A hat alkalom hasznosan szolgálta magyarországi kapcsolatainak fejlődését. Új lehetőségeket mutatott a kommunikáció terén. Működtetjük a honlapunkat amely látogatottsága folyamatosan nőtt és mindig aktuális információt tartalmaz a sportot érintő területekről. Munkánkkal segítettük a Veszprém Megyei Önkormányzatot a sportban vállalt feladatainak megvalósításában. Szoros kapcsolatunk van a megye vezetésével. A jövőben is rendelkezésre állunk gyakorlott szervező, adminisztrációs és gazdasági ismereteinkkel – számolt be Csik Ferenc.

Hantó István, a sporttanács elnöke is értékelte az elmúlt évet, a nehéz helyzet ellenére némi optimizmus is érezhető volt a hangjában.


Hantó István

- Nehéz időszakot él át minden sportág, az volt a célunk, hogy ne érezzék meg a szövetségek a szűkülő anyagi körülményeket. Ezt sajnos nem tudtuk megoldani, és nagyon nehéz döntéseket kellett meghoznunk. Feszített gazdálkodásra kellett áttérnünk, amit sajnos megéreztek a szövetségek, de nem bántam meg. Nem mi tehettünk arról, hogy a jelenlegi helyzet kialakult, a tartalékpénzeket is fel kellett használni, és már most úgy néz ki, hogy 2011-ben sem fogunk tudni tartalékolni. Több tárgyaláson túlvagyunk a megyei önkormányzattal, látszik, 2011 is nagyon nehéz év lesz a sporttanács számára. Egy nem hivatalos elnökségi ülést is összehívtam, ahol kötetlenül beszélgettünk a sporttanács jövőjéről, célom az, hogy próbáljunk meg közösen gondolkodni, hiszen változásoknak kell bekövetkezniük a sporttanács életében, újra át kell gondolni dolgokat, és lehet, hogy újra fájó intézkedéseket kell hoznunk. A gazdasági helyzet nem javul, talán még szigorúbb gazdálkodást vár el tőlünk, ezért nagyon át kell gondolni a jövőbeni működést. Várjuk az ötleteket mindenkitől. Sok olyan ember van közöttünk, aki önzetlenül tesz a sportért, most még nagyobb szükség van rájuk, mint eddig. Sok sikert és jó egészséget kívánok a munkájukhoz – mondta Hantó István.

Az idei tervekről, pénzügyi helyzetről és egyéb feltételekről Csik Ferenc beszélt.

- A tavalyi 28 milliós költségvetésből idén 21,5 lett, sajnos nem voltunk tárgyalási pozícióban. 1,5 millió forint jut a megyei rendezvényekre, a diákspot öt millió forintot kap. Rajki Tamás megbízási szerződéssel dolgozik tovább, és vannak olyan minimális működési költségeink, amik nélkülözhetetlenek: két fő bére, a bérleti díj, stb. A március 17-i elnökségi ülés döntött a szövetségi pénzek elosztásáról, azóta nem volt olyan bizottsági ülés, ami döntött volna 21,5 millió Ft sorsáról. Folyamatosan vizsgáljuk, hogy miből lehetne plusz pénzt teremteni, az egyik ilyen lehetőség az eszközberuházás, amiből bérleti díj bevétel származhat. Szeretnénk bevételt generáló rendezvényeket szervezni, reméljük, hogy idén a sportágválasztó ilyen lesz. Az országban egyedülálló módon, négy helyszínen - Tapolca, Ajka, Pápa és Veszprém – szervezünk egyidőben sportágválasztót. Szeptembertől kezd körvonalazódni, hogy a 2012-es év hogy fog kinézni, addigra lesz új sporttörvény és hozzá kapcsolódó végrehajtási utasítások is, és megnyílhatnak új pénzforrások, pályázatok is – mondta Csik Ferenc.

A közgyűlésen a szövetségi vezetők megosztották egymással gondolataikat a jelenlegi helyzetről és a jövőbeni tervekről. Tapasztalható volt, hogy gyakorlatilag az összes szövetség felélte a tartalékait, és mivel működésre minimális pénzforrásuk van, ezért egy helyben toporog mindenki. Próbálják elvégezni a feladataikat, de a csökkenő anyagi források miatt egyre nehezebben tudnak boldogulni. Az új sporttörvény és a sportirányítási rendszer átalakítása növekvő pályára állíthatja a sportot, ebben bíznak a sportvezetők.