Magaslatokra tör

Az olimpiai B szint teljesítése után az Universiadé és a világbajnokság lebeg Minczér Albert szeme előtt, amit egy hónap magaslati edzőtábor előz meg.

A VEDAC akadályfutója június közepén, Strassbourgban teljesítette a Londoni Olimpia B szintjét 3000 méter akadályon. Kiegyensúlyozott futása feltételezi, hogy a következő egy évben tovább tud fejlődni, és akár az A szint teljesítése sem lehetetlen számára.

Miczér Albert az előtte álló két világverseny előtt Svájcban tölt négy hetet, magaslati edzőtáborban, Tóthné Stupián Anikó tanítványával az elutazása előtt beszélgettünk a B szint teljesítéséről és a várakozásairól.

- Mikorra időzítetted a szintteljesítést? Erre készültél, vagy téged is meglepett az eredmény?

- Egy héttel korábban Bidgoszban sikerült egy jót futnom, nagyon jól éreztem magam, és mivel idén ott futottam először akadályt, így kezdésnek ez nem volt rossz. Éreztem, hogy bennem van egy jobb eredmény, amit minél előbb ki akartam hozni magamból. Sokáig úgy volt, hogy a Csapat Európa-bajnokságon futok, de az utolsó pillanatban felhívtak egy ígéretesebb lehetőséggel, ami jónak is bizonyult.


Fotó: Hajráveszprém.hu (archív)

- Olimpiai és VB szintet futottál. Mennyire volt nehéz dolgod?

- A szintfutás hetében nem éreztem jól magam, keveset edzettünk, csináltunk egy könnyebb résztávot, hogy rendbe jöjjek a versenyre. Nagyon sokat segített, hogy fantasztikus időben, fantasztikus mezőnnyel tudtam futni, ahol végül 5. lettem. Már melegítés közben éreztem, hogy jól fogok futni, mondogattam is magamban, hogy jó állapotban vagyok, próbáltam felspanolni magamat, és fejben is összerakni az egész versenyt. Úgy alakult, hogy mindig volt kivel futni, vagy volt kire futni. Nagyon elfáradtam, de pozitív élményekkel jöttem le a pályáról, és úgy éreztem, hogy maradt még bennem.

- Számíthatunk tőled idén még ennél is jobb eredményre?

- Ez sok körülménytől függ, most elkaptam egy jó ritmust, nem mindig lesz így. Futás közben van hét vizes árok, és ott vannak az akadályok is, ahol sok másodperc elmehet. Ha ennyi marad idén az egyéni csúcsom, annak is fogok örülni, de szeretnék még lefaragni belőle, és akár már idén megfutni az A szintet.

- Mit vársz magadtól a koreai világbajnokságon és a kínai Universiádén?

- A VB-n biztosan taktikai futás lesz, lehet sanszom egy jó futásra, de a döntőhöz várhatóan 8:20 eleje fog kelleni, ami nagyon kemény. Speciális környezet lesz, rendkívül meleg, és a páratartalom sem megszokott egy európainak. Szerencsére közel lesz a két verseny egymáshoz, emiatt három hetet Ázsiában fogunk tölteni, bízom benne, hogy ez pluszt fog jelenteni. Az Universiádén szeretnék dobogóra állni, amire megvan az esélyem. Két évvel ezelőtt, Belgrádban 8:31-es eredménnyel nyertek, nekem 8:27-em van, úgy érzem, hogy a dobogó reális cél, amivel elégedett lennék. Ha nagyon erős lesz a mezőny, és nem tudok dobogóra állni, a döntőbe jutás akkor sem lehet probléma.

- A világversenyek előtt, augusztus elején lesz még egy országos bajnokság is, bizonyára nyerni szeretnél.

- A szabadtéri felnőtt OB a legrangosabb hazai verseny, így természetesen szeretném megnyerni az akadályfutást. 

A és B szint – Hogy is van ez?

Tegyük tisztába a két szint közti különbséget! Az olimpiai B szint megegyezik a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) által meghatározott kiküldetési szinttel. B szinten belüli eredménnyel az adott sportoló nevezhető az ötkarikás játékokra abban az esetben, ha nincs olyan magyar vetélytárs, aki jobb eredményt produkál nála a kvalifikációs időszakban. Az A szint egy még erősebb eredmény teljesítését jelenti, ami szinte biztossá teszi egy magyar sportoló részvételét, hiszen a szabályok szerint három A szintes is részt vehet az olimpián. Viszont ha már van legalább egy A szintes, akkor B szintes már nem utazhat. Jelenleg Veszprémnek három B szinttel rendelkező sportolója van, mindhárman a VEDAC versenyzői: Kovács Tamás maratonfutó, Orbán Éva kalapácsvető és Minczér Albert akadályfutó. Jelenleg mindhárman kiemelkednek a versenyszámukban a hazai mezőnyből, nehéz elképzelni, hogy bárki is megelőzheti őket a következő egy évben. A sport szépségéből adódóan kiszámíthatatlan is egyben, így biztosra nem lehet venni a három említett versenyző olimpiai részvételét, de a VEDAC-nál több mint bizakodóak mindhárom kiválóság londoni utazásában. 

Versenyző Versenyszám A szint Jelenlegi eredmény B szint
Kovács Tamás maraton 2:15,00 2:17,43 2:18,00
Orbán Éva kalapácsvetés 71,50 69,66 69,00
Minczér Albert 3000 m akadály 8:23,10 8:27,49 8:32,00