Erkölcsileg, szakmailag is kiváló keret

Idén a 10-12. hely a reális cél, de a 8-at is el lehet érni – mondta Vágó Attila vezetőedző a Veszprém FC új szezonbéli esélyeiről. Sopronban kezd a csapat.

Szezonnyitó sajtótájékoztatót rendezett a Veszprém FC csapata csütörtök délelőtt a Cimbora Kisvendéglőben. A rendezvényen a sajtó képviselői mellett részt vett a csapat vezetőedzője, Vágó Attila, az öt új idegenlégiós (Vitomir Nikolin, Predrag Bosnjak, Daniel Gomez Mesa, Alex Schleer, Thiago Ribeiro da Silva), két ifiből felhozott játékos (Lang Ádám, Novotny Soma), a klub frissen megválasztott csapatkapitánya, a hálóőr Varga Tamás, valamint Garai Péter játékos-ügyvezető, Cseresznyés Péter sportigazgató és néhány meghívott szurkoló is.

Garai Péter köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte Vágó Attilát, hogy beszéljen a csapat idei terveiről.

- Az előző szezonban a kiesést jelentő 14. helyen végeztünk, de úgy alakult, hogy osztályozó nélkül bent maradtunk. Az irányításom alatt, a fél szezonban 18 pontot szereztünk, 3 ponttal maradtunk el attól, amit terveztem. Jó tanuló év volt, érezték a játékosok, hogy nagy különbség van a két osztály között. Ebben a bajnokságban is nehéz év elé nézünk, biztosan nem lesz könnyebb, de úgy gondolom, hogy erkölcsileg, szakmailag olyan keret alakult, amellyel biztosan bent lehet maradni. A 10-12. helyre várom a csapatot, az a lényeg, hogy ne alattunk húzzák meg a vonalat, még legyen legalább egy csapat a kiesők és közöttünk. Tavaly szereztünk 18 pontot, és nem játszottunk döntetlent, ha idén meg lenne a hét győzelem, és legalább egy döntetlen, az már 22 pont. Fontosak a döntetlenek is, ezen a téren javulnunk kell, mert azok az egy pontok nagyon fontosak az végelszámolásnál, ráadásul az sem mindegy, hogy kivel ikszelünk. Ez a csapat most előrelépett, de jövőre olyan csapatot kell kialakítani, aminek a jelenlegi az alapja, és az első hatban tud végezni. A 4. évben pedig akár fel is lehet jutni az első osztályba. Ehhez idő és türelem kell, meg kell találni azokat a játékosokat, akikre lehet építeni, és ez a cél megvalósítható velük. Minden meccsen a győzelemért játszunk, de az ellenfél is. Nincs kizárva akár a 8. hely sem. Minél előrébb végzünk, annál jobban megtaláltuk azt a csapatot, amelyik a jövőben nagyobb célokat is meg tud valósítani. Anélkül nem megy, hogy ne készüljünk fel, el kell menni, megnézni az ellenfél meccseit. Ha mi a legkevesebb pénzből jobb csapatot tudunk csinálni, akkor jól dolgoznak a vezetők és a csapattagok is - fogalmazott Vágó Attila a csapat 2011/12-es idényre való célkitűzéseivel kapcsolatban.

A játékosok három hét pihenőt kaptak a nyáron, majd elkezdték a felkészülést. Hat hét alatt 10 edzőmeccset játszottak, melyből 9-et meg is nyertek, valamint a Bajcs elleni kupamérkőzésen is fölényes, 4-0-s félidő után 9-1-es győzelmet arattak. A mester elmondása szerint példamutatóan jó munkát végeztek, 62 edzést tartottak a hat hét során. Az első két-három hét a játékosok kiválasztásával telt, hiszen 100-150 játékos jelentkezett volna játékra a veszprémi csapatnál, voltak köztük NB I-ből visszalépők – például Sitku és Simek –, de számukra a szűk keretből gazdálkodó csapat nem tudta az elvárt anyagi feltételeket teljesíteni. Ettől függetlenül jó játékosokat sikerült szerződtetni.

- A keretünk minden szempontból ideális. 24 játékosunk van, minden posztra van legalább két játékos, sőt, vannak olyanok is, akik több poszton is bevethetők. A bajnoki mérkőzések teljesítményei alapján ők maguk fogják összeállítani a csapatot, biztos, hogy mindig a legjobb formában lévő és az ellenfél játékstílusa ellen a leghatékonyabb játékosokat fogom betenni a kezdőcsapatba. 8 játékos távozott, maximálisan sikerült őket pótolni annak ellenére is, hogy a klub vezetése nem tud többet ígérni a szűkös költségvetés miatt. Amit ígérnek, azt viszont be is tartják, ez nagyon dicséretes a hazai labdarúgás mai viszonyaiban. 5 játékos érkezett, észnél kellett lenni, hogy kik legyenek a kiválasztottak. Mindegyik külföldi kiváló játéktudással rendelkezik, többen bizonyítottak már az NB I-ben, nagy segítségek lesznek. Nem keresnek többet, mint a többi játékos, azért jöttek, hogy játszanak, nem azért, hogy pénzt keressenek. Ha jól teljesítenek, lehetőségük lesz nagyobb csapatokhoz szerződni, amiből a mi klubunk is profitálhat. Emberileg, szakmailag beillenek a keretbe, amíg itt lesznek, biztos vagyok benne, hogy nem fognak csalódást okozni. Többen közülük beszélnek magyarul vagy angolul, tudják egymást segíteni, így nem lesznek kommunikációs problémáink. Összesen hat külföldi játékosunk van, de a 24-ből több nem is kell, mert nem lehet többet kezelni. 15 veszprémi kötődésű játékosa van a csapatnak, így nagyon jó a csapatösszetétel, a korosztály is jó arányban oszlik meg. Megegyeztünk Pálfival is abban, hogy csökkentett edzésszámmal, vész esetén továbbra is a rendelkezésünkre áll, profi gondolkodású ember. A kölcsönadott játékosoknak, Tatainak, Boromiszának és Babiknak is lehet visszaút Veszprémbe, de ahhoz az kell, hogy úgy viselkedjenek, játszanak, és olyan hozzáállásuk legyen, hogy megérdemeljék. Reméljük, hogy megkomolyodnak és tudunk arról beszélni, hogy milyen jó lenne, ha visszajönnének. Grósz hirtelen távozása meglepett, az ő visszatérése sem kizárt, de neki is bizonyítania kell, hogy a csapatban a helye – érvelt Vágó Attila.

Vágó Attila a jelenlévő Novotny Somának és Lang Ádámnak, az idén már a felnőtt csapatban játszó fiataloknak azt tanácsolta, ne akarjanak egyből külföldi csapathoz igazolni, húzzanak le két évet az NBII-ben, legyenek kezdők, utána két évet töltsenek az NBI-ben, és érettebben, meccsrutinnal a hátuk mögött készek lesznek arra, hogy külföldön játsszanak. A csapat bemutatása után az első ellenfélről, a Sopronról is beszélt a mester.

- Az első mérkőzésnek mindig más hangulata van. A Sopron keretében is volt változás, 7 játékos ment és 9 jött. Győzelemre fogunk játszani, de minimum 1 pontot haza kell hoznunk, utána két meccset játszunk itthon, ez három találkozó meghatározza az egész őszi bajnokságot. Van 2 sérültünk, Molnár és Czvetkó, Nikolinnak még nem jött meg a játékengedélye, így valószínűleg nem fog tudni szombaton játszani. Sopronnak első osztályból jött kapusa van, de több mint 10 évig csak cserekapus volt, azt gondolom, nincs akkora tapasztalata. Minden meccsre úgy készülünk, hogy megnézzük az ellenfelet, mindent megteszünk, hogy tudjunk róluk mindent. Mindenki tiszta lappal indul, szerintem ez egy jó csapat, de majd a bajnoki pontok fogják megmondani, hogy ez tényleg jó csapat-e, és én jó edző vagyok-e. Mindenre fel vagyok készülve, megtettünk mindent, hogy felkészüljünk a Sopron ellen, tiszta a lelkiismeretem – vélekedett a Sopron elleni első bajnoki mérkőzésről Vágó Attila.

Varga Tamás, csapatkapitány megköszönte a szurkolóknak az egész éves hajrázást, és buzdította őket, hogy idén is minél többen, minél több meccsre menjenek el. „Nagyon sokat segítenek a csapatnak, ők tudják elérni, hogy a döntetlenből győzelem legyen.”

Cseresznyés Péter sportigazgató tájékoztatta a jelenlévőket, hogy jövő héttől, már az Ajka elleni mérkőzésen kaphatóak lesznek a szezonbérletek 6.000 Ft-os áron, a jegyek ára nem változott, továbbra is 500 Ft, a hölgyeknek és a 14 év alatti diákoknak pedig továbbra is ingyenes.

Vágó Attila bölcsességével indítsuk a szezont: „Amelyik játékos edz és nem játszik, nem lesz futballista, aki játszik, de nem edz, az sem lesz futballista, valahogy a kettőt kell összegyúrni.”

Soproni VSE – Veszprém FC 08.20 (szombat) 17:30, Sopron