Az olimpia lebeg a szeme előtt

Kovács Tamás, a VEDAC olimpiai B szintes maratonfutója Olaszországban magaslati edzőtáborral és egy jól sikerült versennyel készül Londonra. Szemán János tanítványa beszámolt a livignoi edzőtábor helyszínéről és a közelben rendezett versenyről is.

- Egyre jobban mennek az edzések, most már kezdek egész jól hozzászokni a magaslathoz, így könnyebben is megy a futás. Livigno jó hely, lehet futni, de St Moritz sincs messze, oda is többször átmegyünk edzeni, főleg pályára. Az idő is kiváló, folyamatosan süt a nap, és kellemes 20-22 fok van – számolt be Kovács Tamás, akit ilyen hőségben nem csak a helyszín, de a hőmérséklet miatt is irigyelhetünk.

A Livigno közelében rendezett versenyen, melyen egy jó mezőny gyűlt össze, az ukrán Sergei Lebid volt a legnagyobb név, aki kilencszeres mezei futó Európa-bajnok, a másik ukrán srác Vasily Matviychuk is erős futó, 2:10 az egyéni csúcsa maratoni távon, és többször nyert korosztályos EB-t, már futott olimpián maratont, és valószínűleg Londonban is ott lesz. Rajtuk kívül volt a mezőnyben három erős kenyai, és egy szintén erős marokkói. Az olasz versenyzők között is volt olyan, aki utánpótlás Eb-n futott az idén, egy másiknak pedig Tamásnál jobb egyéni csúcsa van maratonon. Rajtuk kívül volt még több olasz, valamint egy holland futó is.

- Tavaly is futottam ezen a versenyen, és nagyon megtetszett, akkor 6. lettem. Nagyon jó hangulatú esti verseny. 1050 méteres kör a városközpontban, amit kilencszer kell megtenni, és több ezer ember van a kordonok mögött. Nagy a felhajtás, többnapos rendezvény, aminek a vége az elit futam. Idén ez nagyon jó volt felhozó versenynek, kicsit megtörte az edzőtábor monotonitását.

- A verseny jól ment. Az elején az élbolyban voltam, aztán öten megléptek. Viszonylag közel tudtam azért maradni hozzájuk egy hármas üldöző bolyban. A 6. körre az én bolyomból mindenkit leszakítottam, és befogtam kettő élbolyról leszakadó kenyait. Innen már végig a 4. helyen futottam. A 3. helyezett ukrán messze volt, nem sikerült felérnem rá, a végén három másodperc maradt közöttünk. A két kenyai pedig csak a végen tudott visszazárkózni rám, de biztosan tartottam a 4. helyet – értékelte a versenyt a VEDAC futója.

A pályáról érdemes megjegyezni, hogy nagyon sok benne a macskaköves rész, amin nem jó futni, és minden körben van egy 180 fokos fordító, ami miatt általában lassabb időt futnak a versenyzők. Ettől függetlenül Tamás elégedett az eredményével, a 7-8. helyre várta magát, így a negyedik hely számára kifejezetten jó. Az esemény után további programjairól is beszélt:

- A verseny másnapján visszajöttem Livignoba. Még 10 napig itt leszek, aztán a Nike Félmaratonra megyek haza, az lesz a következő verseny. Utána még tervezünk pár felhozó versenyt, majd október közepére keresünk egy megfelelő maratont, ahol egy jó eredményt lehet futni.
 

Hozzászólások

Kovács Tomi nem volt való az Olimpiára!!!!!!!!!
Dodó fan2012. december 07. 17:06
Név E-mail cím A képen látható számsor:
Hozzászólásommal elfogadom a hajraveszprem.hu szabályzatát.

A rovat további cikkei

Facebook