Erőt gyűjtenek az élvonalra

A híresztelésekkel ellentétben nem szűnik meg a veszprémi férfi röplabdacsapat, sőt, az NBII megnyerésével, egy év múlva vissza akar jutni a legjobbak közé.

Nehéz szezonon van túl a Veszprémi Röplabda Club, hiszen az Extraligában elért 6. hely után, az utánpótlás körül kialakult problémák következtében súlyos anyagi terhek kerültek a klub nyakába, és a vezetők döntésének értelmében visszalépett az Extraligától a csapat, és bejelentette az NBII-ben történő indulást. Sokan már a klub megszűnéséről beszéltek, de a nyár folyamán elvégzett munka, a kitartás és a lelkesedés eredményeként letisztult célok és biztató jövő előtt áll a VRC, melyről Jánosik Gergővel, a klub elnökével beszélgettünk.

- Tegyük tisztába a dolgokat! Miért döntöttetek az Extraligából történő visszalépés mellett?

- A szezon végén az országos szövetségtől kaptunk egy lehetőséget, hogy maradhatunk az Extraligában, ugyanakkor igen magas büntetéseket kellett fizetnünk a ki nem állások miatt. Ezt befizettük, majd további anyagi terhet jelentő sportágfejlesztési hozzájárulást írtak elő számunkra, amivel megválthattuk volna az Extraligás tagságunkat. A költségvetés kalkulálásakor azonban láttuk, hogy februárban el fog fogyni a pénzünk. Voltak olyan évek, amikor nekünk, vezetőknek kellett zsebbe nyúlnunk év végére, a jövőben nem szeretnénk azok közé a csapatok közé tartozni, akik bajnokság közben válnak fizetésképtelenné, és vissza kell lépniük, ezért döntöttünk az NBII mellett.

- A sportágfejlesztési hozzájárulást ennek ellenére be kellett fizetnetek?

- Igen, befizettük egy részét, de kérelmet írtunk a szövetségnek, hogy írják jóvá a hozzájárulást a nevezési díjunknak, bízunk benne, hogy méltányolni fogják a kérelmünket.

- Az Extraliga és az NBI összevonásával ti is új lehetőséget kaptatok, hiszen így az élvonalba történő visszajutást nem kettő, hanem egy év alatt is teljesíteni tudjátok.

- Úgy tűnik, hogy a sors kompenzálja az elmúlt fél év negatív történéseit. Újragomboljuk a kabátot, tiszta lapot nyitunk a fiatalokkal, és az elvárások lefektetésével, szerződéses alapon fog tovább dolgozni a felnőtt és a junior csapat. A másik pozitívum, hogy a két legmagasabb osztályt összevonták, így lehetőségünk van egy év alatt visszajutni az élvonalba, amennyibe megnyerjük az NBII-es bajnokságot. Egyértelműen az a cél, hogy visszakerüljön a csapat az NBI-be.

- Hol tartjátok az edzéseket és a mérkőzéseket?

- A körülmények adottak, maradunk a minden igényünket kielégítő Lovassy gimnáziumban, ahol a felnőtt és a junior csapat együtt fog edzeni, így könnyebben átlátható lesz a szakmai munka is.


A felkészülést az egyetemen kezdte el a csapat (Fotó: VRC)

- Ki fogja irányítani a szakmai munkát?

- Nyári Sándornak köszönetet kell mondanunk az elvégzett munkájáért, továbbá azért is, mert az egyesület pénzügyi helyzetének ismeretében korrektül járt el a juttatásait illetően. Nem zárt be a két fél minden kaput, de azt be kell látnunk, hogy egy ilyen eredményes múlttal rendelkező edző nem ülhet egy NBII-es csapat kispadján. A szakmai munka további irányításáról még folynak az egyeztetések, a felkészülés első hónapjának programját az edzői végzettséggel is rendelkező, volt csapatkapitányunk, Seck György állította össze.

- A játékoskeretben milyen változások történtek?

- Az év végén bejelentett távozókon kívül, három játékos hagyta el az egyesületet, Németh Zoltán, Cziczó Gábor és Puspán Balázs Sümegen készülnek az NBI-re. Horváth Ádám Budapesten kapott jó állást, ott fog edzeni, de veszprémi játékos marad, segíteni fog nekünk. A felnőtt csapat gerincéhez érkeznek a fiatalok, akikkel együtt, megfelelő munkával és hozzáállással egy ütőképes csapatot lehet alkotni. Büszkék vagyunk arra, hogy a csapatunk 90 százaléka veszprémi nevelésű játékos lesz, ez hosszú távon is előre viszi az klubot. Külön köszönet illeti azokat a volt veszprémi játékosokat, akik a nyáron történtekre reagálva felajánlották segítségüket az egyesületnek.

- Hány csapat nevezett az NBII-be, milyen mezőnnyel álltok szemben?

- Szeptember elején kapjuk meg az NBII-be nevezettek listáját, és október első hétvégéjén kezdődik a bajnokság. Az erőviszonyokat még nem látjuk tisztán, de biztosan esélyesei leszünk a bajnokság megnyerésének. Természetesen a Magyar Kupába is nevezünk, ahol szeretnénk minél tovább jutni, akár első osztályú csapatokat is legyőzve.

- Mik a terveitek az utánpótlással?

- Nagyon fontos része a jövő évnek az utánpótlásunk felépítése. A teljesen kezdő csoportokra összpontosítunk, négy iskolában indítunk, illetve veszünk át csoportokat, és egy megyei utánpótlás nevelő egyesülettel is folynak a tárgyalások. Fontos része az együttműködésnek az, hogy átvesszük fiatalokat már középiskolában, illetve az egyetem mellett, így olyan játékosok jöhetnek hozzánk, akik a tanulás mellett a röplabdát is fontosnak tartják.

- A rossz nyelvek azt beszélik, hogy megvonhatja tőletek a támogatást az önkormányzat, ami nagy érvágás lenne számotokra…

- Tisztában vagyunk vele, hogy az előző szezon nem a terveink és az elvárások szerint alakult. Ugyanakkor az önkormányzattól kapott, tavaly megemelt támogatásunkat szeretnénk megtartani, ennek érdekében egyeztetéseket kezdeményezünk a városvezetőkkel. Bízunk benne, hogy számíthatunk a városra ebben a nehezebb időszakban is, hiszen jövő szeptemberben újra az első osztályban kívánunk indulni.

- Elő tudjátok teremteni az anyagi feltételeket?

- Az önkormányzat támogatására feltétlenül szükségünk van, de szeretnénk minél stabilabbá tenni a pénzügyi helyzetünket. A múlt héten több éves névadó szponzori megállapodást kötöttünk a Man at Work Kft-vel, a szerződés egyértelműen az NBI-be történő visszakerülést írja elő. Bízunk benne, hogy a következő bajnoki évre a csapat jó szereplése mellett tudunk olyan új forrásokat bevonni, amivel a biztos első osztályú szereplésünket megalapozhatjuk.

A VRC felkészülése tehát megkezdődött a reményteli NBII-es szezonra. A juniorok a hétvégén már Dágon szerepelnek felkészülési tornán, jövő hétvégén pedig a hagyományos, székesfehérvári LaGrandi torna következik.