Fair Play világnap

2011. szeptember 2-6. között a világ egyesül a Fair Play és a tisztelet szellemében, Veszprémben is ünnepelnek.

A világ minden futballpályáján, így Veszprémben is megünneplik ezt a napot, amely a labdarúgás szellemét állítja az érdeklődés középpontjába. Mindez arra emlékeztet valamennyi játékost, edzőt, játékvezetőt és nézőt, hogy a labdarúgásban a Fair Playnek és egymás megbecsülésének kell uralkodnia.


Fotó: illusztráció (Hajráveszprém.hu)

A Veszprém megyei labdarúgó klubok is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A Veszprém FC is megtartja a hivatalos ceremóniát Ferencváros II elleni mérkőzés előtt, mely 15:00 órakor kezdődik a stadionban.

Az alábbiakban közöljük az MLSZ sajtóközleményét:

A Magyar Labdarúgó Szövetség és annak elnöke Dr. Csányi Sándor úr felhívással fordul az ország valamennyi labdarúgójához, játékvezetőjéhez, szurkolójához és sportvezetőjéhez, hogy segítsék elő a Fair Play szellemét a FIFA Fair Play világnapja alkalmából.

A FIFA tizenötödik Fair Play napjait a hivatalos nemzetközi mérkőzések időszakában 2011. szeptember 2-6. között tartja. Ez a kezdeményezés Joseph S. Blatter, FIFA elnök és Michel Platini, UEFA elnök személyes támogatását élvezi.

„Sportágunkban a Fair Play alapvető fontosságú mindazok számára, akik a labdarúgásban részt vesznek!” - nyilatkozta Dr. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke. „Fenn kell tartanunk a sportszerűség szellemének értékeit és szüntelenül fáradoznunk kell annak előmozdításán. Felhívjuk Magyarország valamennyi szurkolóját, segítsenek nekünk ebben!

A FIFA és az UEFA felismerve a fair play alapvető szerepét, szükségesnek tartja annak minden sporttevékenységben való alkalmazását, beleértve a gyermekek sportját. „A gyermekeknek erős értékekre van szükségük, amelyek mentén felnőnek. A labdarúgás, mint csapatsport, ráébreszti őket, milyen fontos a fegyelem, a tisztelet, a csapatszellem és a fair play, a játékban és az életben egyaránt. A FIFA Fair Play mozgalma nem korlátozódik a játéktérre. A FIFA ezt a szellemet a társadalomra is ki akarja terjeszteni és ezt jövőnkkel a gyerekekkel kezdeni.” - mondta J. Blatter, a FIFA elnöke.

Platini elnök a következőket fűzte hozzá: „Büszkék vagyunk, hogy a béke, megértés és Fair Play szellemében támogathatjuk a labdarúgást mindenféle politikai, vallási, faji vagy egyéb diszkrimináció nélkül. Fogjunk össze és mutassunk tiszteletet – mindannyian egyformák vagyunk, amikor a labda lábunk előtt gurul !”

Most a FIFA tizenötödik Fair Play napját ünnepeljük, 1997 évi bevezetése óta. Az előző években számos országban ünnepelték meg ezt a napot a szabadidősporttól az élvonalig, helyi kezdeményezések sokaságával.