Jó teljesítménnyel a felnőttcsapatban

Az idei NB2-es bajnokságban egyre több szerephez jutnak a saját nevelésű fiatalok a Veszprém FC csapatában, s igyekeznek meghálálni a bizalmat.

A hétvégén megszerezte első győzelmét a Veszprém FC a 2011/2012-es szezonban. A kezdőcsapatban 4 fiatal kapott játéklehetőséget, akik jó teljesítménnyel, góllal, gólpasszal járultak hozzá a hazai sikerhez.

A kapuban Kádár Balázs védett, aki az év végén lesz 21 éves. Az elsőszámú kapus, Varga Tamás deréksérülése miatt kapott lehetőséget Kádár a második fordulóban, amelyen egy szerencsétlen góllal kapott ki a Veszprém, ettől a hibától eltekintve mindkét meccsen jó teljesítményt nyújtott.

Első alkalommal szerepelt kezdőként a 18 éves Ihász Patrik. Thiagoval a középpálya közepén játszott, ugyan már a múlt szezon utolsó fordulójában a Pécs ellen bemutatkozott a másodosztályban és az előző fordulóban is csereként pályára lépett, de most kezdőként, végigjátszotta a mérkőzést és jó játékkal mutatta meg, hogy számíthat rá Vágó Attila.

A baloldali középpályásposzton a 19 éves Burcsik Martin már két forduló óta nyújt jó teljesítményt. Az ajkai származású VFC USE-nál és a Szombathelyi Haladás Akadémiáján nevelkedett játékos is az előző fordulóban mutatkozott be az NB II-ben. A Fradi ellen már a mérkőzés elején gyorsan helyzetbe került, de nem sikerült megszereznie a vezető találatot. A 29. percben Burcsik Martin baloldali beadását Alex gólpasszá minősítette, mert azt fejjel értékesítette, így megszerezve a Veszprém vezető találatát.

A 17 éves támadó Novothny Soma a válogatottbeli szereplése miatt kénytelen volt kihagyni az Ajka elleni rangadót, de úgy érkezett vissza onnan, ahogy elment és megszerezte a szezonbeli harmadik gólját, két mérkőzésből. A Sopron VSE ellen két gólt is szerzett, de a győzelemhez ez sem volt elég. A Fradi II ellen Novothny a második gólt szerezte, Alex passzolt fejjel és Soma ugyancsak fejjel továbbította azt a hálóba.

A hétvégén az állandó kezdő belső védő, 18 éves Lang Ádám hiányzott a csapatból, aki utánpótlás válogatott tornán vett részt. Lang Ádám az előző szezon tavaszán vált kihagyhatatlanná a védelemből és lett biztos tagja a Veszprém FC kezdőcsapatának.

edzői értékelés

Vágó Attila: Példa értékűnek tartom, hogy a Veszprém FC csapatába van öt olyan fiatal, akik versenyhelyzetet idéztek elő a kezdőcsapatba kerülésért, ez jó hatással van az eredményességünkre. Az öt szerephez jutó fiatal mellett még a felnőtt kerettel készül Hazuga Soma és Farkas László. Mind a 7 játékos a VFC USE neveltje és példamutatóan áll a munkához. Odafigyelek arra, hogy érezzék, hogy rengeteget kell még fejlődniük, hogy jó labdarúgókká válljanak. Elvárom, hogy ha lehetőséget kapnak, akkor tudásuk legjavát nyújtsák a pályán. Fejlődésük szempontjából fontos, hogy olyan játékosoktól tanulhatnak, akik NB I-ben is játszottak már, Hegedűs Gyula, Molnár Zoltán, Predrag Bosnjak, Thiago és Alex. Fontos még az is, hogy érzik a bizalmat és nem szégyelnek tanulni, hogy megfelelő edzésmunkát végeznek és ezek mellett játéklehetőséget kapnak, ami a fejlődés alapja. Az a fiatal játékos, aki a hétvégén nem kerül be a felnőttkeretbe, azok játéklehetőséget kapnak a nevelőegyesületükben és az ifjúsági bajnokságban kapnak meccsterhelést.