Emelték a kvótások támogatását

A Magyar Olimpiai Bizottság péntek délelőtti ülésén arról döntött, hogy minden kvalifikációt szerzett sportoló ösztöndíja 40 ezer forinttal emelkedik.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke miután gratulált a kajak-kenu világbajnokságon, az úszó és vízilabda vb-n, valamint az atlétikai vb-n elért magyar sikerekhez – a VEDAC kalapácsvetője, Orbán Éva 13. lett –, tájékoztatta az elnökség tagjait arról, hogy megérkezett a Nemzetközi és az Európai Olimpiai Bizottság levele a MOB-nál történt átvilágítás eredményéről, amely kiválóra minősítette a Magyar Olimpiai Bizottság szervezettségét és adminisztrációs munkáját.

Molnár Zoltán főtitkár részletes tájékoztatást adott a MOB költségvetéséről. A 2011. évre a felkészüléshez biztosított támogatásokat már 80 százalékban megkapták a sportági szakszövetségek.


A londoni olimpiai stadion (foto: sportnewson.com)

A Gerevich-ösztöndíjat és sporttámogatásokat érintő döntések is születtek. Minden kvalifikációt szerzett sportoló ösztöndíja 40 ezer forinttal emelkedik. A MOB-elnöksége döntött arról is, hogy az ösztöndíj A-szintes sportoló esetén nem lehet kevesebb mint 100.000 Ft, B-szinteseknél pedig 70 ezer Ft.

Jelenleg három veszprémi sportoló rendelkezik olimpiai B szinttel a Londoni Olimpiára, mindhárman a VEDAC sportolói: Kovács Tamás maratonfutó, Orbán Éva kalapácsvető és Minczér Albert akadályfutó.

Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató a remek EYOF-eredményekről tájékoztatta az elnökség tagjait. Trabzonban, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon 5 magyar aranyérem született, ezzel Magyarország 49 ország közül az előkelő hatodik helyen végzett.

A törökországi EYOF-on magyar csapat zászlaját a veszprémi Pásztor Bence vitte. A VEDAC kalapácsvetője világbajnokként és világcsúcstartóként érkezett a seregszemlére, és remek versenyen tovább javítva saját világcsúcsát, aranyérmet szerzett. Veszprém városát további két sportoló képviselte, szintén a VEDAC versenyzői: Kéri Bianka 400 méteres síkfutásban ötödikként ért célba, míg Tóth Áron 2000 méteres akadályfutásban lett hatodik.

Győr városa döntött arról, hogy bejelenti pályázati szándékát a 2017. EYOF-rendezésre. Döntés született az Olimpikon Életútprogram kibővítéséről, melynek keretében Talmácsi Gábor motorversenyző és Virág Zsolt tornász részesülhet a támogatásban.

A MOB elnökségi ülésének teljes beszámolója a szervezet honlapján olvasható.