Szenior dobósikerek a nyár végén

Benes Magdolna Szegeden országos csúcsot dobott, Szombathelyen pedig hat számban is a dobogó legfelső fokára állhatott.

Augusztus 27-én, Szegen rendezték a Tisza Kupát, ahol a fiatalok mellett a veterán atléták is részt vehettek. Veszprémet a VEDAC dobóatlétája, Benes Bagdolna képviselte, aki idén már másodszor javította meg az országos csúcsot. Először Érsekújváron dobott 40,16 métert, ezúttal pedig pontosan 41,00 méterre repítette a kalapácsot, ami a W55-ös korosztály új országos csúcsát jelenti.

A nagy meleg ellenére az atlétanő súlylökésben és diszkoszvetésben is elindult, mindkét versenyszámban egy-egy bronzéremmel gazdagodott. Előbbiben 9,03 méterrel, utóbbiban 22,16 méterrel lett harmadik.

Szeptember 4-én Szombathelyen rendezték a XIII. Savaria Nemzetközi Dobógálát, ahol Benes Bagdolna mellett egy másik VEDAC-os sportoló, a Fekete Géza is részt vett. Az M40-es korosztályban versenyző atléta hatalmas dobással, 51,23 méterrel nyerte meg a gerelyhajítást, amivel az abszolút kategóriában is a legjobbnak bizonyult.

Benes Magdolna hat versenyszámban is indult, mind a hatot meg is nyerte. Fő számában a kalapácsvetésben 40,77 méterrel lett aranyérmes, az Igmándi kalapácsvetést (5 kg-os, merev nyelű kalapács, melyet csak helyből szabad eldobni) 19,42 méterrel nyerte, mindkét versenyszám abszolút kategóriájának első helyéért járó serleget is átvehette.

Súlylökésben 9,21 méterrel, diszkoszvetésben 21,80 méterrel, antik diszkoszvetésben (2 kg-os, vasból készült szer, melyet csak helyből szabad dobni) 15,98 méterrel, gerelyhajításban pedig 17,82 méterrel bizonyult legjobbnak a korosztályában. Az okleveleket az újdonsült világbajnoki ezüstérmes Pars Krisztián és az elhunyt „dobópápa”, Németh Pál fia, Német Zsolt adta át.

- A következő nagy megmérettetés számomra az olaszországi, Lignanoban rendezendő 2. Veterán Európa Játékok. Nagyon szeretném újra megjavítani az országos csúcsot kalapácsvetésben, emellett nehézkalapácsvetésben is dobókörbe állok. Mindkét versenyszámban világbajnok és Európa-bajnok is vagyok, szeretnék most is nyerni, kíváncsi vagyok itt mire lesz elég, amit én tudok dobni! Köszönöm edzőmnek, dr. Horvátth Mártonnak a felkészítést, rajta nem fog múlni a siker – mondta Benes Magdolna.