Kísért a tavalyi ötszettes sorozat

A jó támadójáték ellenére, az ötödik szettben rontott nyitásfogadásoknak köszönhetően szenvedett vereséget a VESC női röplabdacsapata.

Az előző szezonban kétszer találkozott egymással a két együttes, hazai pályán 3:2, idegenben 3:0 arányú vereséget szenvedett a VESC a borsodiaktól, így a visszavágás vágya is fűtötte a hazai együttest.

Kovács Anikó pontot érő ütése nyitotta a mérkőzést, majd a vendégek hibáit is kihasználva eltávolodott ellenfelétől a veszprémi gárda (5:2). Szabó ejtésével faragott hátrányán a Miskolc, majd két rossz hazai megoldás, és Kovács Edina jó nyitásával fordítottak a vendégek (5:6). Jezerniczky egalizált, azonban Szajkó remek megoldásainak köszönhetően megléptek a borsodiak (6:10). Ezt követően tartotta két-három egységnyi előnyét a miskolci együttes (11:14), azonban jött Kovács Anikó, pontos nyitásaival, s Környei ütéseivel utolérte ellenfelét a Veszprém (15:15). Ekkor ismét egy hazai megingás következett, melyet Kovács Edina révén kihasználtak a miskolciak (15:19). A nézők nem unatkoztak, ugyanis ismét fordulat következett, s Kovács Anikó és Jezerniczky ponterős játékának köszönhetően fordított a VESC (22:20). Ezt az előnyt már nem engedték ki a kezükből az egyetemisták, így az idei szezonban az első szettet sikerült hozni (25:21, 1:0).

A második játszmában is a vendéglátók kezdtek jobban, Szellei ütéseivel, s Szajkó hibái révén 5:2 állt az eredményjelzőn. Tobak és Környei révén tovább növelte előnyét a VESC, öt ponttal sikerült meglépni a vendégektől (10:5). A hazaiak tartották a különbséget, így Toma Sándornak a szett közepén időt kellett kérnie (15:10). A technikai pihenő után nem változott a játék képe, a csapatok egymás hibáiból éltek, a távolság azonban nem csökkent (20:15). Ezt követően Kovács Edina állt a nyitóvonalhoz, s fogadhatatlan nyitásaival, valamint a feljavult sáncmunka révén egyenlített az MVSC (20:20). Katona Péter időkérése után ismét a bakonyiak kerültek előnybe, azonban Szajkó és Szabó ütéseivel újabb fordulat következett, kiegyenlítve ezzel a szett arányt (22:25, 1:1).

A lendületbe jött vendégek ott folytatták, ahol az előző játszmában abbahagyták, a veszprémiek 3:4-ig tudták tartani a lépést Szajkóékkal. A miskolciak könyörtelenül kihasználták a hazaiak pontatlanságát, így pillanatok alatt megnyugtató előnyt dolgoztak ki (3:10). Két borsodi hiba, s Jezerniczky pontos ütése után felcsillant némi remény a felzárkózásra (6:10), de az újabb rossz nyitásfogadásoknak köszönhetően visszaállt a különbség (6:13). Ezt követően ismét Szajkó pillanatai következtek, két remek blokkal, majd egy bombával növelte pontjai számát (10:17). Jezerniczky és Környei révén tartotta a távolságot a VESC, ám a szett végére belelendülő Szabó pontjaival magabiztosan hozta a harmadik szettet a Miskolc (15:25, 1:2).

A folytatásban továbbra is remekelt a Szajkó-Szabó páros, így pár perc alatt négy pontos előnyre tettek szert a vendégek (2:6). A hazaiak Környei révén tartották a lépést, de az első technikai szünetig nem sikerült csökkenteni a különbséget (5:8). Szabó vonalra helyezett ütésével növelte előnyét a borsodi együttes (5:10), azonban egy újabb fordulat következett az összecsapáson, s Jezerniczky ponterős játékával 10:10-nél utolérte ellenfelét a Veszprém. Az egyetemisták nem álltak meg, Kovács Anikó előbb két remek sáncot mutatott be, majd egy bombát is elhelyezett az ellenfél térfelén, így percek alatt háromra nőtt a távolság (14:11). Az eksztázisba kerülő hazaiak fokozták a tempót, Környei zsinórban szerzett három pontjával megnyugtató előnyt dolgoztak ki (19:13). Arról, hogy ne legyen sima a befejezés, Kovács Edina és Leidgeb gondoskodott. A két játékos révén fokozatosan csökkentette a hátrányát a Miskolc, Katona Péternek kétszer is időt kellett kérnie, hogy rendet tegyen a fejekben (21:20). Kovács Anikó és Jezerniczky ütése után négy játszmalabdához jutott a VESC (24:20). A vendégek azonban nem adták fel, Kovács Edina nem tudott hibázni, s ezáltal döntetlenre zárkóztak (24:24). A VESC nem tört meg, Kovács Anikó és Földesi ütésével sikerült megnyerni a szettet, így következhetett a mindent eldöntő felvonás (26:24, 2:2).

Az ötödik játszma a tavalyi előjelek alapján nem sok jóra adhatott okot a hazaiak számára, mivel az előző bajnokságban lejátszott nyolc öt szettes összecsapását egyaránt elbukta a veszprémi gárda. A sors sajnos hamar megismételte magát, hiszen az egyetemisták képtelenek voltak Oláh nyitásait fogadni, így pár perc alatt eldőlni látszott a mérkőzés (1:7). Környeiék az utolsó szalmaszálba próbálkoztak megkapaszkodni, Jezerniczky ütései után visszajött némi remény a meccs megnyerésére (5:7). Sajnos ezután ismét több technikai hiba csúszott a játékba, ezt a vendégek könyörtelenül büntették, könnyedén megnyerve az utolsó játékrészt, s ezáltal a mérkőzést (7:15, 2:3).

mérkőzéstükör

Katona Péter: A vereség fő oka egyértelműen a nyitásfogadás volt. Támadójátékban nagyon jók voltunk, a szervezettségen sokat tudtunk javítani, s ebből sok pontot tudtunk hozni a mérkőzésen. Sajnos a vereség az ötödik szettben a rossz nyitásfogadásainknak volt köszönhető, rengeteg olyan volt, hogy még feladni sem sikerült a fogadásból a labdát, s ez leginkább a fáradtságra vezethető vissza. Nagyot küzdött a csapat, a mérkőzésben benne volt a győzelem is. Mezőnyben és sáncban is javultunk az előző összecsapáshoz képest, ha nyitásfogadásban is legalább 20-30%-kal jobban teljesítettünk volna, akkor hoztuk volna a mai mérkőzést. 

Veszprémi Egyetemi SC - Albrecht MVSC-MISI 2:3 (21, –22, –15, 24, –7)

Veszprém, 100 néző. V.: Pőcze, Mezei.

Veszprém: Tobak, Földesi, Kovács A., Szelle, Környei, Jezerniczky. Csere: Erdősi (liberó), Pintér, Dordzsceren, Telek, Pós, Molnár. Edző: Katona Péter.

Miskolc: Oláh, Leidgeb, Rédei, Kovács, Szajkó, Szabó. Csere: Nagy Zs. (liberó), Csarkó, Sitkei, Kiss, Pető. Vezetőedző: Toma Sándor.