Lezárult az idei tájkerékpáros szezon

Remek eredményekkel zárult a Balatonalmádiban rendezett országos bajnokság, a juniorok mezőnyében hármas veszprémi siker született.

2011. szeptember 10-11-én Balatonalmádi adott otthont a tájkerékpárosok középtávú Országos Bajnokságának, illetve a Pannon MTBO-nak, melyen sikeresen szerepeltek városunk bicajosai is.

Vajda Péter főrendező beszámolója szerint a pályák mindkét nap a Balatonalmádi – Vörösberény – Szentkirályszabadja – Felsőörs térségben haladtak. A szombati 125 fős Pannon MTBO versenyzői elsősorban köves, száraz, kerékpáros tudást igencsak igénylő terepen küzdöttek. A pályák hossza, a hőség, és a térkép bonyolultsága is megkeserítette a versenyzők életét. Ettől függetlenül az esti díjátadón és az utána lévő lecsópartin a három országból jött teljes mezőny, elégedetten és jól érezte magát.

A Veszprémi Kerékpáros Egyesület fiataljai hozták formájukat, az ifi Horváth Gergő megnyerte a versenyt, a junioroknál Horváth Marcell 1., Bedő Csaba 2., Németh Bence 3. helyezést ért el.

Vasárnap a Tájkerékpáros Országos Bajnokság várt a mezőnyre. Ez volt az első olyan OB, amely a tájfutó bajnoki pontversenybe is beleszámított, ezért az eddigi legnagyobb magyar mezőny állt rajthoz a versenyen. Ha a környező országok bajnokságait is figyelembe vesszük, egyedül a cseheknél van nagyobb mezőny, mint amennyién szeptember 11-én rajthoz álltak Balatonalmádiban.

A pályák a szebb napokat is megélt egykori Veszprém – Balatonalmádi vasút töltéséről, a mementóként kiállított gőzmozdonytól rajtoltak el. A kezdés kőkemény felmenet volt, ahol a versenyzők felküzdötték magukat az Öreghegyre, hogy onnan átbukva a gerincen, a vörösberényi szőlők között róhassák a kilométereket.

A pályák OB-hoz méltóan keményre sikeredtek, de mindvégig a pályakitűző szem előtt tartotta, hogy a sportággal ismerkedők is végig tudjanak menni, és élvezhessék a pályát. A verseny szinte minden kategóriában kiélezett versenyt hozott. A tét látszott a versenyzőkön és az eredményeken.

A junior fiúknál a Veszprémi Kerékpáros Egyesület versenyzői uralták a dobogót. A rendkívül szoros küzdelemben Horváth Marcell (KST/VKE-Nelson Aminostar) alig fél perccel verte meg, a feltörő tehetség Bedő Csabát (BSC/VKE-Nelson Aminostar). A nevető harmadiknak Németh Bence (VHS-VKE-Nelson Aminostar) futott be.

Az ifi fiúknál a 2. 3. helyért nagyon szoros alig fél perc különbségű verseny született, ahol a tájkerékpárban újonc Csöngei Dávid (KST), épphogy megverte Horváth Gergőt (KST/VKE-Nelson Aminostar).

Remek hétvégével zárult tehát a magyar tájkerékpáros szezon, és remélhetőleg 2012 augusztusában a Veszprém környékén rendezendő Tájkerékpáros Világbajnokságról is hasonlóan szép eredményeket hoznak el a magyar illetve a veszprémi tájkerékpárosok.