Közel hatszázan álltak rajthoz

19. alkalommal rendezték meg az atlétikai Köztársaság Kupát a stadionban, ahol felső tagozatos diákok mérették meg magukat. A veszprémi iskolák pontversenyét a Dózsa iskola nyerte, a megyei iskolák közül az ajkai Fekete-Vörösmarty bizonyult a legjobbnak.

A hétfőn rendezett sportesemény délelőtti megnyitóján Ebele Ferencné, a rendező Simonyi iskola igazgatónője köszöntötte a megjelent városi és megyei vezetőket. Némedi Lajos alpolgármester örömét fejezte ki a remek időjárásnak, és jó sportolást, sérülésmentes versenyzést kívánt a résztvevőknek.

Kovács Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke felhívta a diákok figyelmét arra, hogy a rendezvénnyel az 1956-os forradalomra is emlékeznek, a 19. alkalom pedig bizonyítja, hogy a Köztársaság Kupa jelentős esemény a megye sportéletében. Kovács Norbert fontosnak tartotta, hogy a VEDAC otthonában rendezik a versenyt, hiszen számos olimpikon, világversenyen résztvevő sportoló került már ki a stadion területéről.

A futószámok közül a 2000 méter, a 60 méter, a 100 méter és a 4x100 méteres váltófutás szerepelt a programban, valamint távolugrásban, magasugrásban, kislabda hajításban és súlylökésben mérhették össze tudásukat évfolyamonként az 5-8. osztályos diákok.

A nap végén Kungl József főszervező összegezte a tapasztalatokat: A tervezettnél is nagyobb létszámú induló érkezett a versenyre, ennek ellenére az időrendet sikerült tartani, az eredmények összesítése csúszott csupán valamelyest. Több mint 200 érmet osztottak ki a közel 600 induló között, a legjobb három városi és megyei iskola serleget vehetett át, továbbá összetett győztest is hirdettek.


A Dózsa képviselői veszik át a díjat Kovács Norberttől

A Simonyi iskolában tartott eredményhirdetésen kiderült, hogy a legjobb megyei iskola az ajkai Fekete-Vörösmarty lett, második a zirci Reguly, a harmadik pedig a Halimba, Nyirád, Szőc települések iskolája lett. A városi oktatási intézmények versenyében a Dózsa bizonyult a legjobbnak, megelőzve a házigazda Simonyit és a harmadik helyre „befutó” Báthoryt. Az abszolút pontversenyt az ajkai Fekete-Vörösmarty nyerte, így a népes létszámmal induló iskola diákjai választhattak először a szervezők által biztosított 10 darab tortából is.


Az ajkaiak két serleget is hazavihettek

Jövőre, a jubileumi, 20. Köztársaság Kupa fog következni, ami az idei sikeres rendezést látva, bizonyára nem is kérdés, hogy meg lesz rendezve.