Magabiztos Lizards győzelem a rangadón

Mindhárom harmadot megnyerték a Gyíkok, de az utolsó játékrészben hengereltek igazán a Kinizsi TTK ellen, végül hat góllal nyertek.

Bár Kinizsi Pál valaha nagy törökverő volt,  a floorball pályán Törökék ezúttal kiütötték a híres hős nevét viselő ellenfelet ...

Mivel a múlt héten az Ares B-VESC mérkőzés előtt rendezték Érden a Kinizsi TTK-Cartoon Heroes találkozót, a veszprémieknek volt alkalmuk jól feltérképezni ellenfelüket. Sikerült leszűrni, hogy kemény, hajtós játékot játszó, távolról is gólveszélyes, de védelemben meglehetősen sebezhető csapatról van szó, és ezek a megfigyelések többé-kevésbé be is igazolódtak. 

Hosszabb kapujavítás miatt néhány percet késett a kezdés, a feszült várakozás pedig úgy látszik a vendégeket zavarta meg jobban, mivel már a  11. másodpercben sikerült megzörgetni a fővárosiak hálóját Tölgyesi révén (1-0). A középkezdés után azonban mindössze 13 másodpercig érezhette magát előnyben a Veszprém, a félpálya közeléből ugyanis Bódis lőtt fordulatból váratlanul nagy gólt (1-1).  Nagy iramú és szabálytalanságokkal tarkított küzdelem bontakozott ki, és úgy tűnt a játékvezetők még idejekorán elejét akarták venni annak, hogy elmérgesedjen a helyzet, ennek köszönhető talán, hogy Cseh már a 4. percben a büntetőpadon találta magát. Talán az összeszokottság hiányával magyarázható, de a nyáron összeállt vendégek nem tűntek túl magabiztosnak, többször könnyen eladták a labdát emberelőnyben. Végül azonban a bakonyiak veszte az lett, hogy hátrányban is megpróbáltak gólt szerezni. Már éppen lejárt a kiállítás, amikor a rendezetlenül elhelyezkedő hazai játékosok között gyors passzokkal végigvitt ellentámadás végén Pataki megszerezte a vezetést a Kinizsinek(1-2). Nem estek kétségbe a gyíkok, 4 perc múlva jött az egyenlítés: Török a kapu mögül játszott be egy labdát a középen helyezkedő Tölgyesinek, aki az ilyen helyzeteket nem szokta elhibázni (2-2).  A harmad hátralévő részében nem unatkozhatott a közönség, és a kapusok sem, mert folyamatosan gólveszélyes akciók futottak mindkét oldalon: a VESC - szokás szerint - közvetlenül a kapu elé játszotta akcióit, a Kinizsi inkább távolról veszélyeztetett.  A 19. percben sikerült újra megszerezni  a vezetést: a szélen feladott labdára kimozduló Török kicsalta magával védőjét, váratlanul középre játszott labdájára így üresen érkezhetett Balogh, aki egyedül a kapus ellen higgadtan a felső sarokba helyezett(3-2). 

Bár a szünetben történt megbeszélésen éppen arról esett szó, hogy a Kinizsi játékosai túl sokat lőhetnek kapura az elkésett, nem eléggé határozott blokkolási kísérletek miatt, a második harmad első percében éppen egy ilyen szituációból egyenlítettek a fővárosiak. Egy veszélytelennek tűnő ellentámadás végén Gáll lőtt egy blokkolni igyekvő veszprémin „keresztül” a takarás miatt mit sem látó Kanczler kapus hálójába (3-3).  A második harmad 8. percében egy különleges veszprémi egyérintő hozta az újabb gólt: Balogh-Török-Tölgyesi volt a labda útja, utóbbi pedig futtában a hálóba csapta a játékszert (4-3).  Ez eddig teljesen átlagos háromszögnek tűnhet, de hozzá kell tennünk: ezt az egyérintős utat a labda végig a levegőben maradva tette meg. A ritkán látható futurisztikus „atomgól” után tovább folytatódott a gyilkos iram, mindkét oldalon több találatot akadályoztak meg a bravúrosan védő hálóőrök s a kapuvas csengő hangját is többször hallani lehetett. Alakulhatott volna másképp is, de végül Cseh felső léc alá ragasztott bombagólja az utolsó előtti percben veszprémi pontot tett a második harmadra (5-3).

Az utolsó játékrész második percében Tölgyesi közelről növelte tovább a hazai előnyt Balogh segítségével (6-3). Ha a második harmad végén szerzett gól még nem demoralizálta volna az ellenfelet teljesen, az utolsó játékrész elején kapott pofon a mérkőzés végéig bennük maradt. Jól jellemzi az ezt követő állapotot, hogy a gyíkok emberhátrányban is tovább növelték az előnyt (Knór közeli lövése a felső vasról egy Kinizsi-játékosra pattant, róla pedig a hálóba, 7-3). Az emberelőnyt végül sikerült gólra váltaniuk Görög pontos lövésével a 46. percben (7-4), de három perccel később már Cseh segítehetett a kissé ingerült Szabó kapus hálójába közvetlen közelről egy szélről belöbbölt labdát (Kolossváry), majd a középkezdés után Balogh szerzett azonnal újabb gólt, kihasználva, hogy a Kinizsi védői még nem tértek magukhoz a sokkból (9-4).  Tipikusan a tavalyi Miskolc elleni, idegenbeli mérkőzésre emlékeztető mozzanat volt ez, amikor az összezuhant borsodiakat otthonukban sikerült megszórni helyenként 5 másodperces differenciával lőtt gólokkal.  A hátralévő 10 percben a hazai csapat győzelme már nem forgott veszélyben, az utolsó előtti percben pedig  jópár kihagyott helyzet után sikerült még egy góllal megfejelni a különbséget: Balogh léphetett ki sokadszorra teljesen üresen, és ezúttal nem hibázott (10-4).

Két harmadon keresztül igazi ki-ki mérkőzés zajlott a pályán, de az utolsó harmadban egyértelműen ellenfele fölé nőtt a VESC, így mindenképpen megérdemelt győzelmet aratott.

VESC Lizards - Kinizsi TTK 10-4 (3-2, 2-1, 5-1) 

Veszprém: Kanczler (kapus), – Balogh (4+0), Cseh (2+0), Ferenczi, Kis Sz., Kiss Z., Knór (C), Kolossváry (0+1), Kuti, Németh, Szabó, Tölgyesi (3+1), Török (0+5), Vonderviszt