Két aranyérem Lignanoban

A VEDAC atlétája, Benes Magdolna a magyar csapat legeredményesebb tagjaként két versenyszámban is a legjobbnak bizonyult.

Az olaszországi Lignanoban rendezték szeptember végén a 2. Veterán Európa Játékokat. 12 sportágban versenyeztek a részvevők több helyszínen, 100 km-es körzetben. A VEDAC sportolója, Benes Magdolna két atlétikai versenyszámokban indult, mindkettőt meg is nyerte.

Atlétikában összesen 900 versenyző indult, köztük 17 magyarral, honfitársaink közül Benes Magdolna szerzett egyedül két aranyérmet. Kalapácsvetésben 39,75 méterrel, nehézkalapácsvetésben pedig 13,13 méterrel bizonyult a legjobbnak magabiztos versenyzéssel.

Már a kiutazásnál akadtak problémák, de a nehézségeken gyorsan túltette magát az 55 év alattiak kategóriájában induló atléta. A nehézségekről a verseny után számolt be:

- Egy kecskeméti gerelyhajítóhoz csatlakoztam a kiutazásnál, akinek sajnos már az első napon bedöglött a kocsija. Az olaszok szombat-vasárnap nem dolgoznak, hétfőn 9 órakor álltak neki, és nekem 110 km-rel a szálláshelyünktől volt a versenyem hétfő délután 17,45-kor. Ez azt jelenti, hogy 1 órával korábban már jelentkeznem kellett, különben nem indulhattam volna. Egyedül megkerestem Caorléban – ahol a szállásunk volt – a buszmegállót, ott megtudtam, hogy busszal és vonattal jutok ki Goriziába, kétszeri átszállással, de menetrendet a hölgy nem tudott mondani. A kisebbik fiam Bécsben dolgozik, ő kereste ki interneten, hogyan jutok el Goríziába, és lediktálta mikor-hol és milyen vonatra kell átszállnom. De olasz honlapon nem találta, német honlapról tudta megmondani a vonatokat. Akkor 11 óra körül derült ki, hogy a kocsi csak délután 3-ra lesz kész. "Nem baj, 1 óra alatt kiröpítelek" - mondta a kecskeméti gerelyhajító. Még szerencse, hogy nem hittem neki, ugyanis végül du. öt órára lett kész. Nekem már átadták az aranyérmet, amikorra odaért a stadionba.

- 11 órakor derült ki, hogy nem lesz kocsi, erre elindultam a buszmegállóba. Odaraktam fogkrémet-fogkefét, hogyha nem tudok hazajönni, akkor a stadionban alszom, de akkor is megyek. 12,00-kor indult a busz Portogruáréba, itt 8 perc volt átszállásra a vonathoz. És akkor odajött a sofőr, hogy késik a busz 10 percet. Na, az volt az a pillanat, amikor összeroskadtam. Kész. Vége. Nem jutok el a versenyemre. Ezért jöttem, ezért fizettem be a 120 euró nevezési díjat. Végül is 15 perccel később indult a busz, és nagy meglepetésemre a vonat is késett! Úgyhogy elértem! Ráadásul a sofőr olyan rendes volt, hogy a vasútállomásnál kitett, pedig ott nem is volt megállója, én pedig egyetlen idegen nyelven sem beszélek. A csatlakozó vonat is, amire az előző vonatról kellett átszállnom, késett! Megérkeztem egy vasútállomásra, egy vadidegen városba, és még meg kellett találnom a stadiont, úgy, hogy nem volt időm keresgélni! De az is sikerült, pont jött velem szembe 3 narancssárga pólós rendező, mondták, hogy ők is odamennek, menjek velük. Így értem oda, végül 1 órával a versenyem előtt. Bemelegítettem, dobtam, és nyertem – számolt be élményeiről Benes Magdolna, akinek a felkészítésében Dr. Horváth Márton segít.2 év múlva, 2013-ban, szintén Olaszországban, Torinoban Világjátékokat rendeznek, ahol a VEDAC sportolója is tervez indulni.