Veszprém legjobbjairól döntöttek

Női egyéniben Orbán Éva, férfi egyéniben Kovács Tamás, csapatban az MKB Veszprém KC lett 2011-ben városunk legjobbja.

Szerdán délelőtt döntött a város Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottsága az idei év legjobb sportolóinak személyéről. A korábbi évekhez képest a női és férfi egyéni kategóriában csak egyéni sportág képviselői kaphattak díjat, hiszen a csapatokat külön kategóriában díjazzák.

Az előterjesztésben Halmay György bizottsági elnök hangsúlyozta, hogy a Londoni Olimpia előtti évben különösen fontos az, hogy az olimpia legyen az egyik fő mérce a díjak odaítélésekor. Veszprémnek jelenleg három olimpiai szinttel rendelkező sportolója van, mindhárman a VEDAC atlétái. Orbán Éva (női 1.) kalapácsvetésben, Kovács Tamás (férfi 1.) maratonfutásban, Minczér Albert (férfi 2.) pedig 3000 méter akadályon teljesítette a kiküldetési szintet. A férfi kategória 3. helyezettje a paralimpikon úszó, Gulyás Gergő lett, a Veszprémi Szivárvány Integrált Sportegyesület versenyzője. Női egyéniben a második Forgács Anita, a Golding Táncsport Egyesület világbajnoka, harmadik pedig Bécsi Nikolett, a Veszprémi Taekwon-do SE EB-bronzérmese lett.

Csapat kategóriában az első két helyen ugyanaz a sorrend alakult ki, mint tavaly. A 19. magyar bajnoki címét és 20. kupagyőzelmét szerző MKB Veszprém KC bizonyult a legjobbnak, második helyen a női kézilabda élvonalban középcsapatának számító Veszprém Barabás KC végzett. A harmadik helyre idén a Veszprémi Egyetemi SC női röplabdázói értek oda.

A városi sportévzárót december 20-án, 18:00 órától rendezik a Veszprém Arénában, ahol Veszprém Város Sportjáért Emlékplaketteket és polgármesteri különdíjakat is fognak átadni, továbbá a díjazzák a jövő reménységeit, a diákolimpiai bajnokokat is. 

Veszprém legjobb sportolói 2011-ben

Felnőtt női kategória

1. Orbán Éva (kalapácsvetés) VEDAC
Eredményei:
Universiádé (Kína) kalapácsvetés 2. hely (71,33 méter - országos csúcs, olimpiai B szint), Világbajnokság (Dél-Korea) 13. hely,
Országos Bajnokság 1. hely
Edző: Zentai Tibor, Dan Lange

2. Forgács Anita (tánc) Golding Táncsport Egyesület
Eredményei:
2011. 05. 09-15. Horvátország Porec E.S.D.U. Show Tánc Világbajnokság Dance show kategóriában Világbajnoki Aranyérem
2011. 06. 23. Veszprém I.F.M.D. Modern Tánccsoportok Világbajnoksága Small group kategóriában Világbajnoki Aranyérem

3. Bécsi Nikolett (taekwon-do) Veszprémi Taekwon-do SE
Eredményei:
Magyar bajnokság: Egyéni küzdelem (-52 kg)1. helyezés, Formagyakorlat 2. helyezés
Erőtörés 3. helyezés
Csapat tagként: erőtörés 1. hely, formagyakorlat 1. hely, küzdelem 2. hely, spectörés 2. hely
Európa bajnokság: egyéni erőtörés 3. hely
Edző: Vajky László

Felnőtt férfi kategória:

1. Kovács Tamás (maratonfutás) VEDAC
Eredményei:
Olimpiai B szint (Prága) maratonfutás (2:17,43),
Félmaraton Országos Bajnokság egyéni és csapat 1. hely,
Mezei futó Országos Bajnokság egyéni és csapat 1. hely,
Szabadtéri Országos Bajnokság 5000 méter 3. helyezés
Edző: Szemán János

2. Minczér Albert (akadályfutás) VEDAC
Eredményei:
Universiádé résztvevő, VB-szint, olimpiai B szint (Strasbourg) 3000 méter akadály (8:27,49),
Országos Bajnokság 3000 méter akadály 2. hely
Edző: Tóthné Stupián Anikó

3. Gulyás Gergő (úszás) a Veszprémi Szivárvány Integrált Sportegyesület
23 éves úszó sportoló, down szindrómás fiatal. Az értelmileg sérültek úszó sportjának kiváló képviselője. Idén, 2011-ben Athénban a XIII. Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon is kitűnően szerepelt. 100 méteres gyorsúszásban, a 13-as divízióban 1:25.79-es idővel arany érmet nyert, míg a 4x500 méteres magyar gyors úszóváltó tagjaként is felállhatott a dobogó legtetejére. 100 méteres pillangóban pedig a negyedik helyen ért célba.
Edző: File István

Csapat kategória:

1. MKB Veszprém KC (kézilabda)
Városunk világhírű férfi kézilabdacsapata 2011-ben 19-ik alkalommal nyerte el a Magyar Bajnokságot, 20. alkalommal a Magyar Kupát. A Bajnokok Ligája 2011/2012-es versenyében pedig a rendkívül kiegyensúlyozott csoportjában jelenleg a második helyen áll. Az MKB Veszprém KC hazánk legsikeresebb nemzetközi szinten is elismert egyesülete.
Edző: Mocsai Lajos

2. Veszprém Barabás KC (kézilabda)
Városunk női kézilabdacsapata egy tudatos, hosszú távú építkezés eredményeként, Gyurka János irányítása mellett 2009-ben kivívta az első osztályú tagságot. Azóta már a harmadik évadot kezdhette a magyar élmezőnyben, ahol jelenleg a bajnokság 7. helyét foglalja el. Eredményeiknek köszönhetően egyre több fiatal leány kezd kézilabdázni és szereti meg ezt a sportágat.
Edző: Gyurka János

3. VESC Női Röplabda Szakosztály (röplabda)
Az amatőr csapat nyolc éve folyamatosan az élvonalban szerepel, színesítve ezáltal a város sportéletét, lehetőséget adva a fiataloknak a sportág választás terén. A csapat mérkőzéseinek látogatottsága egyre nő a legmagasabb osztályba való indulás óta. Kiemelkedő utánpótlással rendelkeznek. Bázisukat öt általános és két középiskola biztosítja.
Edző: Katona Péter